Přeskočit na obsah

Diskuse:Včelí farma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj. V příspěvku Včelí farma jsem na závěr jen lehce naznačil otázky, které jsou pro naše včelí farmy klíčové co do otázky jejich další existence, a které byly další editací smazány. Smazané věty se dle mého názoru týkaly věcné otazky Včelích farem více než moje odbočka o pozitivním dopadu tachovské včelí farmy na dnešní technologii velké části českých malovčelařů.. Jsou to otázky léčení včelích nákaz. Dále otázka jak hospodařící včelaře odměnit za opylovací službu s čímž souvidí otázka podpory "kočování".. A nakonec jak včelím farmám umožnit ekonomický prodej včelích produktů. Z ekonomického hlediska je výroba včelích produktů na našem území nehospodárná. Vysoká kvalita českého medu a nízká úroveň reziduí léčiv v něm obsažených nejsou bohužel rozhodujicí. Rozhoduje cena. Včelí farmy jsou potřebné pro společnost a pro přírodu. Jak bude tato potřebnost vyjádřena ekonomicky rozhodne o tom zda tyto farmy budou již v blízké budoucnosti existovat..

Editací smazané věty: Situace komerčních včelařů, kteří jsou zcela v rukou počasí a na které nelítostně doléhají pravidla trhu, kdy může být dobrá úroda větší katastrofou než produkčně slabý rok, není zkutečně záviděníhodná. Bude otázkou budoucnosti jak se k tématu ekonomické podpory včelařství a léčení včelích nákaz postaví náš stát a případně i celá Evropská unie. Progmar 18:31, 20. 9. 2005 (CEST)

"Lehké naznačení" IMHO do encyklopedie nepatří a smazaný odstavec rozhodně nebyl napsán tak, že by patřil do encyklopedie. HonzaQ3 16:40, 20. 9. 2005 (UTC)

Neblahou situaci českých včelařů znám a jsem přesvědčen, že informace o ní patří ve vhodné formě i do Wikipedie (buďme aktuální). Snažme se k nějakým formulacím dospět. Napišme, že výkupní ceny velkoodběratelů jsou teď takové a takové (letos byly extrémně sníženy), odhad výrobní ceny je takový a takový, v obchodech se prodává med dovozní a nekvalitní, což potvrzuje studie ta a ta, včelaři jsou tak nuceni prodávat med sami svým známým a přátelům nebo stáním u silnice a jejich zákazníci jsou zvyklí ochotni za kvalitní med zhruba tolik a tolik (bude se to místopisně lišit). Diskuse o možných řešeních probíhají na té a té úrovni. Ještě doplnit o odkazy na relevantní zdroje plus pár ilustrativních obrázků a máme perfektní encyklopedický článek. :-) --Egg 17:28, 20. 9. 2005 (UTC)

Progmar:Jsem ve Wikipedii začátečník a včelí farma je můj první článek. Lehce jsem naznačoval proto, že mám jako malovčelař přece jenom jen částečné informace o skutečných číslech ekonomiky včelích farem. Mluvil jsem však před pár lety (kdy situace nebyla ještě tak vážná) s panem Kolomým a s panem Vydrou a na obou bylo vidět, že kráčí po hranici rentability, a že jsou tím vypětím vyčerpaní.. Mě, kterému je včalaření koníčkem hopodárnost dříve tak netlačila, ale poslední ceny cukru určeného na zimní zásoby nutí začít počítat i malovčelaře. Nicméně chápu, že styl Wikipedie musím respektovat. Proto jsem svoji námitku umístil zde do diskuze. Progmar 11:42, 21. 9. 2005 (CEST)

Já vim o včelách velký *** :-), jenom jsem ten článek upravil, aby byl trochu wiki a encyklopedicky. A ten poslední odstavec byl už trochu nad moje síly v tu chvíli a nechtělo se mi tom přemejšlet. HonzaQ3 17:33, 20. 9. 2005 (UTC)
Já ta čísla a odkazy taky nemám a teď nemám ani chuť je dohledávat, spíš jen naznačuji, jakou cestou se dát. Když informace doplní Progmar sám, budeme jistě rádi. Vše v dobrém. :-) Moc děkuju Progmarovi za článek, HonzoviQ3 za úpravy vzhledu a stylu. --Egg 17:51, 20. 9. 2005 (UTC)

Ošizená historie[editovat zdroj]

Ohledně historie včelích farem, bych rád upozornil, že zde dost informací chybí. Spousta českých obcí má název, který svědčí o tom, že zde byly pěstovány včely, například Brtníky v Severních čechách byly založeny jako velké včelařství a to v roce 1116. Nic proti K.H. Borovskému, ale ten se narodil o nějakých 705 let později :-) Tak kdyby se našel někdo kdo problematice trochu rozumí a tu historii upřesnil. Ď Jedudedek 13:57, 13. 8. 2006 (UTC)