Diskuse:Výpočetní tomografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele DRobert v tématu „Dobrý článek? co je zapotřebí?

CT vyšetření není POČÍTAČOVÁ tomografie, ale VÝPOČETNÍ(computed, jak je správně napsáno v článku). Počítačová tomografie je hrozný omyl.

Máte pravdu, ovšem Wikipedie pojmy nevytváří ani nemění, reflektuje realitu. A realita je (bohužel) taková, že se pojem "počítačová tomografie" vžil, zatímco pojem "výpočetní tomografie" je vesměs chápán jako okrajový.--Aronnax (diskuse) 1. 6. 2012, 09:03 (UTC)

Dobrý den, "Počítačová tomografie" je samozřejmě špatně. Nevím, o jaké prameny kolega Aronnax své tvrzení, že se vžil pojem "počítačová tomografie", opírá. K tomografickému snímku je možno v experimentu s dostatečně nízkým rozlišením dospět i "ručním" výpočtem a výsledky vizualizovat na čtverečkovaném papíře ze školního sešitu. Výpočet, nikoli počítač, je základem metody. Jinými slovy - jsem pro přesun článku zpět na správný název "Výpočetní tomografie". --Oso (diskuse) 2. 6. 2012, 07:14 (UTC)

Tak především vaše tvrzení s výpočtem se míjí s pravidly Wikipedie zapovídajícími vlastní výzkum - zde se pojmy nemění ani nevytváříí, zde se preferuje běžný úzus, nikoliv jakkoliv dobře obhájený a etymologicky i věcně lepší název, jehož jedinou slabinou je to, že se mezi odborníky rozšířil mnohem méně než pojem "konkurenční" (výjimky pochopitelně existují, ale to je spíše stav situací, kdy se rozšíří zjevný nesmysl). Základem je moje vlastní zkušenost z klinických pracovišť, kde se obvykle (pokud se nehovoří o CT nebo jen o tomografu), hovoří o počítačové tomografii, to však není ověřitelné a proto to pouze předkládám ke zhodnocení. Ověřitelný je však Google test: [1] vs. [2], který dopadá 2:1 ve prospěch "počítačové tomografie". Dalším argumentem pro běžnější úzus je text na WikiSkriptech (lze předpokládat, že medici použijí zažitější pojem). Převahu demonstrují i atestační podmínky oborů radiologie, kde se používají pojmy oba v poměru 3:2 ve prospěch počítačové tomografie, neurologie a traumatologie, kde se používá pouze "počítačová tomografie"; chirurgie, ortopedie a urologie pojem tomografie v atestačních podmínkách vůbec nemají, u ostatních oborů jsem ani nepředpokládal, že by bylo čtení CT podmínkou atestace. Naopak pojem "výpočetní tomografie" se objevuje pouze u radiologických fyziků, ovšem ti jsou vzhledem k počt těch, kteří s CT pracují, minoritou. Tedy abych to shrnul, myslím, že jsem dostatečně dokázal, že je pojem "počítačová tomografie" běžnější mezi laiky i mezi odborníky, proto by měl název článku zůstat v současné podobě.--Aronnax (diskuse) 2. 6. 2012, 10:43 (UTC)

Nevýhody[editovat zdroj]

u nevýhod je nepřesně formulované, že je pacient vystaven radioaktivnímu záření jako u RTG, nicméně RTG žádné radioaktivní záření nevykazuje pouze ionizační

"Radioaktivní" zde znamená "vyzařující". Radioaktivní může být nějaký nuklid nebo materiál, v němž je obsažen. "Radioaktivní záření" ale není dobré spojení, jedná se o ionizující záření, u CT stejné jako u rentgenu, jen u CT v průměru s o něco vyšší energií (120-140 kV). V hesle opraveno. --Oso (diskuse) 11. 6. 2012, 20:26 (UTC)

Počítačová tomografie x Výpočetní tomografie[editovat zdroj]

Protože tu a tam se vyskytne někdo, kdo má potřebu opravovat zažitý název počítačová tomografie na korektní překlad výpočetní tomografie, dovolím si naznačit, proč to není dobrý nápad. Doporučení týkající se názvu článku klade jako vhodnější obvyklejší/zažitější název před akademicky správným, ale méně obvyklým. Tedy důvody, proč pokládat pojem počítačová tomografie za obvyklejší:

  1. Celková očekávanost hodnocená Google testem (22.8.2014): Počítačová tomografie 40400, Výpočetní tomografie 16300.
  2. V české mutaci MeSH-CZ se pojem výpočetní tomogragfie objevuje jen jako (neautoritativní) klíčové slovo, zatímco pojem počítačová tomografie se objevuje i jako součást MeSH desktiptoru.
  3. Co se týče odborných komunit, tak použití pojmu výpočetní tomografie v česky psaných časopisech převažuje u radiologů (Československá radiologie 123:12 ve prospěch výpočetní tomogragie) a u chirurgů (Rozhledy v chirurgii 16:3 ve prospěch výpočetní tomogragie). U většiny ostatních odborností lehce převažuje použití termínu počítačová tomografie (hodnocené časopisy: Československá neurologie a neurochirurgie 5:4, Časopis lékařů českých 7:5, Anesteziologie a intenzivní medicína 3:0. Tedy s výjimkou komunity radiologů a (všeobecných) chirurgů je to spíše ve prospěch stávajícího pojmu. No a Wikipedie se nepíše pro úzké specialisty.
  4. Jiný pohled na odborné komunity jsou texty vzdělávacích programů (viz výše). S výjimkou radiologie a radiologické fyziky je opět běžnější počítačová tomografie.
  5. Text na [WikiSkriptech] naznačuje, jaký pojem je běžnější pro komunitu českých mediků.

Tuto sekci přidal 2014 Wikipedista:Aronnax

Přesun[editovat zdroj]

Takže přesun navzdory argumentům a bez argumentů. Bravo!

Ano, taky jsem rád, milé Bravo. Zaplať pánbůh, že tady někdo myslí --DRobert (diskuse) 27. 8. 2021, 15:59 (CEST)Odpovědět

Dobrý článek? co je zapotřebí?[editovat zdroj]

  • dopsat úvod (mluví o názvu, účelu), přidat jednoduše princip-realizaci, výhody nevýhody ...
  • zmínit se o nadužívání (alibismus, požadavky pacientů)
  • strategie vyšetření (first CT and one CT)
  • rozčlenit sekci Břišní dutina a pánev
  • zvážit sekci omezení metody / založit jí v RTG
  • věta "metody helikální, nikoli spirálovité" a popisek obrázku spirální CT
  • pokud na commons není leší varianta, nahradit starozákonní schéma v článku tímto obrázkem z WS
  • aktualizovat sekci srdce a přenést část info do sekce Bezpečnost
  • PET CT

--DRobert (diskuse) 27. 8. 2021, 15:59 (CEST)Odpovědět

V lékařských kruzích se používají opravdu oba termíny a spíše bych dal možná slovo nesprávně do závorky (tj. "nesprávně"). Co se týká mé osoby jako autority, tak využívám výsledky CT při tvorbě CAD a výpočtových modelů (což je viditelné i z mých dřívějších editací tohoto článku) a proto jsem si dovolil reagovat.
U traumatologů/ortopedů/chirurgů je takových "nesprávných" termínu velké množství. Dalším typickým příkladem lékařského termínu je třeba "Schanzův šroub", což je technicky správně "Schanzův vrut" a navíc také špatný překlad a bohužel se tento špatný termín mezi lékaři používá a tak jsem nucen jej používat i já (ve wikipedii i jinde, např. článek Zevní fixace) i když je na to upozorňuji (ve wikipedii i jinde, např. článek Vrut). Taková je realita kdy lékaři i výrobci používají nesprávný, ale pro ně jasně srozumitelný termín "Schanzův šroub".
Podobně v mechanice je zase nejasný pojem deformace (buď to jsou posunutí nebo jejich porovnání/derivace), ale to by bylo nadlouho a to se vleče už od překladů z latiny a angličtiny.
U CT je situace malinko jiná, zde se víceméně běžně/historicky používají dokonce 4 termíny "výpočtová/výpočetní", "počítačová", "computerová" nebo "komputerová", ale vítězí jasně srozumitelná zkratka "CT", avšak všem těmto termínům lékaři nebo biomechanici či inženýři rozumějí. Tímto jsem se zabýval již před 3-mi lety ve svých vědeckých pracích. Otázka přesměrování článku není tak důležitá, ale pro správnost by tyto termíny měly být v článku uvedeny a se slovem nesprávně v uvozovkách (tj. "nesprávně"). --Fry72 (diskuse) 27. 8. 2021, 17:01 (CEST)Odpovědět
Ještě mne napadlo, že CT jsem viděl ve filmech Terminátor, kde mu CT ubližovalo :). Co se týká mé osoby, tak bych ještě mohl dodat nějaké obrázky tkání z CT, případně se rozepsat o aplikaci v biomechanice. Ve vlastní teorii CT nejsem zběhlý. --Fry72 (diskuse) 27. 8. 2021, 17:20 (CEST)Odpovědět
Ahoj Fry, já doufám, že o názvu už se diskutovat nebude. C ose týče závorek, klidně to uprav, chtěl jsem naznačit, že je "kompjůtrová" blbý, leč používaný název. Jinak já jsem příznivec obrázkové encyklopedie, takže dalěí obrázky ocením. Jen je nutný dodat takový popisek, aby laik (který má z obrázků velký přínos) chápal na co vlastně čumí. Budu rád, když se podíváš na článek a připojíš co mu ještě do DČ chybí. Sorry, že tykám, nějak jsem sklouzl.--DRobert (diskuse) 27. 8. 2021, 17:42 (CEST)Odpovědět