Diskuse:Trojfunkční hypotéza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 dny od uživatele Crinkly.sun v tématu „Přesnost

Přesnost[editovat zdroj]

Přeji příjemný den. Původně jsem chtěl jen opravit záměnu pojmů teorie a hypotéza, ale narazil jsem na několik dalších nesrovnalostí. Především v článku chybí jakákoli kritika hypotézy. Dumézilova hypotéza přitom kritizovaná byla a je. Někteří hypotézu zcela odmítají, protože sám Dumézil uváděl příklady, které jsou sporné nebo si samy protiřečí (něco v tom smyslu), podle jiných vybírá, co vyhovuje jeho tezi a ostatní přehlíží. Podobné rozdělení společnosti je běžné i v jiných kulturách (ne-indoevropských). Z toho, že něco nějak funguje, nelze vyvozovat, jak to vzniklo, nelze proto vyloučit, že je zaměněna příčina a následek. K problémům v samotném textu článku: srovnávat bráhmany (společenská vrstva/kasta) s flaminy (15 mužů) je podle mě divné (buď je to další ukázka problematičnosti hypotézy, nebo někdo něco chybně interpretoval). Pokud si pamatuji, Scaevola nepřišle o ruku kvůli nedodržené přísaze, ale z vlastní vůle, aby dokázal svoji odhodlanost (celý příběh je přitom v rozporu s historickými fakty). --Reing (diskuse) 24. 4. 2024, 22:36 (CEST)Odpovědět

Heslo je v zásadě výhradně moje práce a jako takové je reliktem doby kdy jsem byl velkým fanouškem trojfunčknosti a chtěl jsem tu mít přehledový článek. Určitě se nebojte na článku zapracovat, nikdy kromě mne se tu o srovnávací indoevropskou mytologii moc nezajímá tak by to nemělo vyvolat žádné konflikty.
Kritika tam určitě chybí, stejně jako další rozpracování hypotézy (jako myšlenka čtvrté funkce nebo syntézy funkcí). Ke konkrétním výtkám:
  • Bráhmany a flaminy Dumézil opravdu viděl jako analogické (Budil uvádí „vydal práci o souvislostech...“), nikdy však neřekl že je to totéž jen v jiném prostředí (to neříká ani článek). Každopádně etymologická souvislost mezi nimi je považována za pochybnou (viz článek flamen).
  • Se Scaevolou je to složitější. Budil (nejspíše v návaznosti na Dumézila) uvádí že ztratil ruku jako „kompenzaci přísahu“, přičemž přísahou je nejspíše myšlen Scaevolův plán na zabití Porsenny. Ta souvislost s přísahou je dost volná a když jsem podíval do českého překladu Liviových Dějin tak se tam o přísaze (ani třeba o slibu) vůbec nehovoří. Takže je to opravdu dost pochybné. Jestli se chcete pustit do nějakého přepracování můžu zkusit najít co tvrdí přímo Dumézil.
--Crinkly.sun (diskuse) 25. 4. 2024, 16:21 (CEST)Odpovědět