Diskuse:Svaz moderní kultury Devětsil

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Návrh změny struktury článku.

Podívám se na to, ale IMHO J. W. členem Devětsilu byl v době, kdy vstupoval do Osvobozeného divadla, to že to pak popíral, především v době, kdy KSč usoudila, že Devětsil byl špatný mi není neznámé. Vrba 12:17, 23. 3. 2005 (UTC)

Dovoluji se upozornit, že tento článek bude brzy nutné přemístit na devětsil (poesie) či cosi podobného, neboť sem nepochybně patří devětsil - léčivá bylina, podle níž byla skupina pojmenována...Cinik 12:21, 23. 3. 2005 (UTC)

Aha, myslel jsem, že je to čeleď hvězdnicovité (Asteraceae) a tam jsou zástupci typu devětsil bílý (Petasites albus), čili jsem nějak předpokládal, že článek se bude, zcela logicky jmenovat devětsil bílý nebo lékařský. No, ale já už se nedivím ničemu :-) a tak vlastně mlčím. Vrba 12:34, 23. 3. 2005 (UTC)

Jenom tak na okraj, možná to chtělo změnit i odkazy, nebo to se vyřeší samo, napsal jsem jih poměrně dost. Vrba 12:38, 23. 3. 2005 (UTC)

Nepochybně tu budou i takové články, nicméně děvětsil je zároveň rod a předpokládn, že vzhledem k tomu, že si jsou všechny devětsily dost podobné, tak toho nejspíš někdo využije... Cinik 12:53, 23. 3. 2005 (UTC)
Se samo nevyřeší, opravy jsem však už zahájil, jak lze vidět v Posledních změnách. --Luděk 12:54, 23. 3. 2005 (UTC)

No, pokud se to tady opravuje bez předchozí diskuse je to smutné, já jen mohu konstatovat, že Devětsil se jmenonoval Devětsil a ne umělecké sdružení Devětsil, ani se nejmenoval Karel Devětsil, čili se jedná o zásadní nesoulad s pravdou, dále bych chtěl říci, že u devětsilu rod mohl být odkaz typu devětsil (Petasites), neboť každý kdo chce něco napsat o devětsilu by mohl znát latinský název, ne každý může tušit, že jsme si česko avantgardní skupinu samovolně přejmenovaly na umělecké sdružení, kromě toho, že to není pravda je to i blbost. Vrba 13:03, 23. 3. 2005 (UTC)

Můžete klidně napsat devětsil (poesie) nebo něco podobného. Faktem je, že devětšil je existující rod kytek, dle kter0ho se tato skupina pojmenovala, a je tudíž nepochybně lepší kadidát na hlavní článek. Cinik 13:27, 23. 3. 2005 (UTC)
To je trochu otázka, protože (bohužel) je dnes běžnější ptát se po literátech než po bylinách. --Dodo 13:30, 23. 3. 2005 (UTC)
Nejde ani tak o to, kdo chce co psát, ale o to, co by mohli hledat čtenáři. Budou hledat devětsil, ať se bude jednat o kytku nebo o umělce. Pro botaniky je hlavní to býlí, pro humanisty partička básníků. Takže rozcestník je jediné správné řešení. --Luděk 13:34, 23. 3. 2005 (UTC)

Přeneseno z diskuse k rozcestníku Devětsil[editovat zdroj]

No, musím se přidat k tomu, co říká Wikipedista:Vrba na Diskuse:Umělecké sdružení Devětsil, protože Devětsil se, pokud vím, nikdy oficiálně nejmenoval Umělecké sdružení Devětsil, takže nadpis je mírně matoucí. Původní řešení, navrhované Vrbou bylo asi přehlednější... Anebo se pletu? --Dodo 12:38, 23. 3. 2005 (UTC)

Čerpal jsem z článku, který je nyní na Umělecké sdružení Devětsil, kde se praví "U. S. Devětsil, plným názvem Umělecké sdružení Devětsil, byl seskupením českých avantgardních umělců." Když to tam Vít Zvánovec doplnil, nikdo to neopravil ani nijak nezpochybnil. --Luděk 13:00, 23. 3. 2005 (UTC)

Debatovat s VZ o takovéto kravině mi přišlo poněkud kontraproduktivní. Protože, odchodu VZ sice lituji, ale nechat se od něj urážet se mi tehdá asi nechtělo. Vrba 13:05, 23. 3. 2005 (UTC)

Ta informace tam tedy více než dva měsíce mystifikuje a ani teď to ještě nikdo neopravil. Ale google ukazuje výskyty na U.S. Devětsil nebo US Devětsil. Tak to někdo opravte, jak to má správně být a přesuňte na správný název nebo na Devětsil (umělecké sdružení) a samozřejmě opravte odkazy. --Luděk 13:34, 23. 3. 2005 (UTC)

Pokud n2kdo bude dělat nějakou další opravu, pak ho moc prosím, ať tam udělá Devětsil (Umělecký Svaz), pan VZ to vzal pravděpodobně v Ottovi (dodatky - nemám ho teď u sebe, ale mohu se s celkem slušnou jistotu vsadit, že to bude pod D a bude tam Umělecký Svaz), ale Otta je řekněme poněkud starší záležitost.
Poznámka na okraj, jste si jist, že název je odvozen od té květiny - já četl i jiné teorie? Vrba 13:59, 23. 3. 2005 (UTC)

Proč "Umělecký Svaz"? Snad "Umělecký svaz", pokud jde o název, nebo "umělecký svaz", pokud je jenom o vymezení pojmu, ne? --Luděk 14:15, 23. 3. 2005 (UTC)
A kdyby to byl název, pak nepatří do závorky, ale jako Umělecký svaz Devětsil. Předpokládám, že v Lexikonu české literatury: osobnosti, díla, instituce. Díl 1, A-G to bude vysvětleno dost spolehlivě. --Malýčtenář 14:59, 23. 3. 2005 (UTC)

Nevím jak je to vysvětleno zrovna v tomto slovníku, ale Devětsil se asi tak 150x přejmenovával, jeden z názvů byl Umělecký Svaz Devětsil, nedomnívám se, že je vhodné popsat to pod tímto názvem (byl tak založen, ale přejmenoval se velmi brzy je to jako uvádět Osvobozené Divadlo pod původním názvem - tj. nevýhoda základní nikdo ho tam nenajde a jmenovalo se tak ještě něco jiného), protože další verze názvu byly jiné, nicméně Devětsil zůstával a obecné povědomí o jméně této avantgardní skupiny je název Devětsil - jistě by šlo vypsat všechny názvy a redirektovat je na jeden, ale je tu někdo ochotný to udělat? Já se domnívám, že nikoli a že by to ani nemělo význam, myslím si, že to je i důvod, proč to p. Zvánovec nepřesunul (resp. IMHO věděl, že následná debata za to nestojí), nicméně název, kterým je tato avantgardní skupina označena nyní je přinejmenším nevhodný, protože pokud někdo bude chtít podrobněji popsat Českou surrealistickou skupinu, narazí na problém co s tím, mě je to vcelku jedno můžeme dát do závorky (literatura, nebo například nazdar Karle), přesto si myslím, že kdyby se takto vymezil rod devětsil (Petasites) bylo by to lepší a to ze dvou důvodů - je to čisté (u Devětsilu nic takto čistého nenajdeme, proto se také používá název Devětsil) a bylo by to méně pracné. Vrba 07:07, 24. 3. 2005 (UTC)

PS: Myslím, že toto ukázalo, že bychom v těchto případech (je pravděpodobné, že se budou množit) měli postupovat nějak systematicky (návrhoval bych třeba umístit to na stránku potřebuji pomoc a/nebo se pokusit najít řešení s autory původního článku a pak to přesunout a v diskusi napsat zdůvodnění), abychom nešmějkali články jako kočka koťata.

Abych nezapomněl, Werich byl členem Devětsilu, jeho pozdější zpochybnění není pravdou, dokonce byl i členem divadelní sekce Devětsilu (osvobozené divadlo), kdyby se mě zase chtěl někdo ptát jestli chci říci, že Werich lhal - odpovím dopředu, ano lhal. Vrba 07:24, 24. 3. 2005 (UTC)

Literární Devětsil byl přesunut na Svaz moderní kultury Devětsil, protože toto je jeden z oficiálních názvů, který Devětsil měl (myslím, že se jedná o poslední a nejdéle používaný název), prokazatelně byl používán již v r. 1925 až do rozštěpení v r. 1927. Doufám, že nově zvolený název nenajde žádné zuřivé odpůrce, jako název předchozí v mojí osobě. Vrba 19:33, 24. 3. 2005 (UTC)

Šablona v úvodu článku[editovat zdroj]

Existuje nějaký zvláštní důvod pro to, aby byla ta obrovská šablona v úvodu článku? Když už tu musí být, proč není v jejím závěru? --Šandík 17:33, 17. 2. 2008 (UTC)

Ovšemže neexistuje - nebo je to tradiční wikipedistický příběh: Býval to "infoboxový" sloupek při pravém okraji; 9. ledna Snek01 změnil její formátování, ale ponechal ji na původním místě. --ex.Kalupinka 12:08, 22. 2. 2008 (UTC)

Čestné členství[editovat zdroj]

V článku Charlie Chaplin je informace, že Devětsil „rozdával“ čestná členství, např. Chaplin je přijal. V textu zde není ani zmínka – má někdo a přidá sem ozdrojované info? --Gumruch 16. 11. 2009, 01:11 (UTC)

je v tom maglajz.[editovat zdroj]

Literární skupina není Devětsil. Moravská (brněnská) větev Devětsilu byla založena, jestli se nepletu v roce 1924 a nejde o Lit. skupinu, která byla založena v roce 1921 viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Liter%C3%A1rn%C3%AD_skupina.

Karel Teige podle mě z Devětsilu neodešel, jen se angažoval v brněnském devětsilu, ale členem pražského zůstal. Seifert naopak odešel do Lit. skup. (není jisté, jestli byl přímo člen, ale byl redaktorem časopisu Host).

Článek uvádí, že Jaroslav Seifert odešel z Devětsilu v roce 1924. Sám Jaroslav Seifert píše ve své knize vzpomínek Všecky krásy světa, vydané v roce 1982 v Českém spisovateli v Praze, na straně 587: "V roce 1929 spolupodepsal jsem manifest sedmi spisovatelů. Z těch sedmi byl jsem nejmladší. Mí přátelé Teige, Nezval, Halas ještě s jinými autory vydali protimanifest a já na návrh Julia Fučíka jsem byl vyloučen z Devětsilu. Už mne to však tolik nebolelo. Devětsil pomalu končil své tvůrčí poslání v českém kulturním životě a blížil se k závěru své krásné a bohaté historie." David Sedlecký 31. 8. 2010, 18:18 (UTC)

Návrh změny struktury článku.[editovat zdroj]

Přijde mi to hezké, ale trochu nevyvážené z hlediska úvodní části a vlastního textu. Navrhnul bych všechno, co je nad obsahem šoupnout do nové kapitoly, třeba ==Vznik a vývoj Devětsilu==.

A nahoře do úvodu bych nechal jedinou shrnující větu, třeba : Devětsil byl český levicový umělecký svaz, který působil v letech 1920-1930.

Ale nechci sám zasahovat do stránky těm, kteří s ní měli kopec práce; nechavám to na autorech. Svenkaj (diskuse) 8. 10. 2015, 16:56 (CEST)Odpovědět