Diskuse:Sociální síť

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Hnetubud

V článku se mi hrubě nelíbí domněnka, že sociální sítě začínaly jakousi Sixdegrees. Byl jsem u toho a není to pravda. Autor by to měl vyzdrojovat, což neudělá protože je to nesmysl. Ostatně mnohem přesněji je to na anglické verzi článku.Svobodat (diskuse) 7. 2. 2020, 22:59 (CET)Odpovědět

Pokud to opravdu víte lépe, bylo by asi lepší to do článku vložit, než o tom pouze diskutovat. To je základní princip otevřené encyklopedie.--Hnetubud (diskuse) 8. 2. 2020, 13:19 (CET)Odpovědět

Do článku Sociální síť jsem vložil šablony UpravitNeověřeno.
Článek jsem upravil, takže si myslím, že úprava už stačí menší, převážně po stylistické stránce.
Zato zdrojování je akutnější. Hned podle první věty „je jasné“, že sociální síť nemusí být pouze na internetu, ale i v reálném životě, ovšem podle třetí věty (kterou jsem tedy já upravil) to vypadá, že sociální sítě jsou pouze na webu (to si také odporuje s poslední větou úvodní části, takže i ta by se měla ozdrojovat). Dále by se mělo ozdrojovat to o tom, co je „jasně řečeno“ na internetových stránkách Facebooku (doporučil bych třeba i závislý zdroj). Dále si zde odporuje úvodní část, ve které se uvádí, že Facebook není sociální síť, a sekce Významné sociální sítě na internetu (kterou jsem tedy já založil podle dřívější sekce Příklady významných sociálních sítí), podle které to sociální síť je. Ozdrojovat by to radši chtělo i to, že Facebook je nejpoužívanější a Myspace druhá nejpoužívanější sociální síť, tím si jsem sice téměř jist (někde jsem to četl, jen už nevím, kde), ale ozdrojovat by to chtělo ve smyslu statistických dat. Ve smyslu statistických dat by chtělo ozdrojovat i to, že výraz „sociální síť“ je nejfrekventovanější, i když i tom se domnívám, že to bude správné. V každym případě by to chtělo ozdrojovat, že výraz společenská síť je z etymologického hlediska správnější, a chtělo by to i dopsat, proč je správnější (poznámka: to, že ta správnost se posuzuje z etymologického hlediska, jsem napsal já, protože jsem to logicky usoudil). A nakonec bych možná radši ozdrojoval i to, co jsem převážně napsal já, tedy to, jako co slouží uvedené sociální sítě, doporučil bych asi závislý zdroj.
Nakonec ještě uvádím, že ze sekce Související články jsem smazal „související článek“ Teorie grafů, který tam přidal wikipedista Oashi, protože si myslím, že s článkem Sociální síť nijak zvlášť nesouvisí (osobně nechápu, proč ho tam Oashi přidal).
--Marek Genius 15. 1. 2011, 18:05 (UTC)

  • Ale souvisí - mělo by se to předělat (neodpovídá anglické Wikipedii) - "social network" [1] je síť vztahů (teorie grafů), "social networking service"[2] - tam patří např. Facebook, který teď spouští službu "social graph", což je vlastně "social network", kterou pomocí "social network analysis" analyzuje "social network analysis software"[3].195.113.87.138 24. 1. 2013, 10:48 (UTC)