Diskuse:Seznam tisícovek v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele VasekPav v tématu „Opravdu do tohoto článku prominence patří?

Nevím kam zařadit?[editovat zdroj]

--Radek 14:48, 15. 12. 2006 (UTC) Děkuji za oprávněné úpravy provedené ve článku Seznam českých hor a kopců, který jsem založil, ale i přesto bych měl pár připomínek.

Nejdříve k odstranění písmen abecedy jako nadpisů. V současné době se zdá, že je celkem zbytečné odkazovat z úvodního odstavce na jednotlivá písmena. Prozatím průběžně doplňuji pouze vrcholy Hrubého Jeseníku a to od 1000m výše, avšak do budoucna počítám se značným rozšířením. Nemám představu kolik vrcholů v ČR je, ale jistě mnoho, čímž by se listování i editace mohli časem stát problémem. Proto jestli existuje lepší způsob jak odkazovat na písmena, popřípadě ulehčit pozdější editaci, prosím doplňte jej. Děkuji.

Další ani ne tak výtkou jako spíše připomínkou je číslování. Moc dobře vím, že mnou zvolený způsob nebyl zrovna nejoptimálnější a proto jsem jen čekal, kdy to někdo vymaže. Abych ovšem neopustil od mé původní myšlenky, tak se ji zde pokusím mírně nastínit. Původní myšlenkou mého číslování bylo, aby se dalo snáze zjistit kolik vrcholů v ČR je, či kolikátý nejvyšší je daný vrchol. Nedařilo se mi vložit do tabulky automatické číslování, proto jsem prozatimně nechal ruční číslování s tím, že to někdo vyřeší, ne však smaže. Možná by bylo vhodné tuto myšlenku vložit i do diskuze k článku.

Závěrem bych rád položil otázku, kterou řeším od samého počátku článku. Bude do budoucna vhodné používat viditelnou tabulku?

Myslím, že by bylo vhodné začít zcela jinými problémy:
  • nevytvářet ručně tři podoby stejných dat, ale nejprve vypracovat jeden seznam maximálního počtu kopců za daných kritérií a až pak z nich vygeneroval zbylé seznamy
  • popřemýšlet, zda je wikitabulka optimální pro vznik takového seznamu, zda by nebylo lepší pracovat na databázových datech bokem a následně automaticky generovat tabulku do wiki syntaxe
  • nastavit realistická kritéria, aby bylo možné seznam někdy dokončit
  • nastavit procesy jeho tvorby tak, aby se dalo dosáhnout úplnosti nejkratší možnou cestou – tj. zvážit rozdělení na menší části (pohoří, okresy) a popř. více lidí
  • zvolit jednotný zdroj dat (základní mapa České republiky?), způsob uvádění výšky
K těm vámi zmíněným problémům:
  • přečíslování ručního číslování dříve přidaných vrcholů bude od určitého počtu vrcholů náročnější než zjištění dat o jednom konkrétním
  • automatické číslování lze zajistit prostředky wiki jen pro seznam, nikoliv pro tabulku
  • při neúplném seznamu je uvádění pořadí hrubě závádějícím údajem
  • nadpisy klidně doplním zpět, při současném krátkém a děravém seznamu mi přišly spíše zbytečné
Zdraví --Adam Hauner 16:43, 15. 12. 2006 (UTC)
Díky tomu, že je to v počítači, podle mého zcela odpadá potřeba je řadit abecedně. Má smysl je seřadit podle výšky (i tak jsem nyní doplnil 5 z 7mi nejvyšších, které chyběly!). Alespoň u vrchů nad 1200 m by tato tabulka měla stačit, nižších už asi bude nepřeberně mnoho. Nevím, jak u některých zjistit souřadnice, ale snad to není zcela nutné. --FDominec 20:30, 9. 4. 2007 (UTC)

Doplnil jsem kopce Lužických hor, je tam určitý přesah, ale takto to dál asi nejde, byl by to hrozně rozsáhlý seznam..je tam určitý přesah do okolních pohoří, ale podle mě seznam kopců muže být podle horopisných či administrativních jednotek, jinak asi nemá smysl.. --Mirek256 17:19, 18. 4. 2007 (UTC)

Pokračujte prosím[editovat zdroj]

Všiml jsem si, že na Wiki jsou zpracována další pohoří i s uvedením všech podstatných vrcholů. Třeba v Jizerských horách je hromada "tisícovek" Nemůžete požádat autory těchto stránek o spolupráci, vzájemné odkazy a tento seznam zkompletovat pro vrcholy nad 1000 metrů? Je dobrý, stojí to za tu práci.Mě osobně zajímá sestupné řazení podle výšky (1602-1000) a pak podle pohoří. Čili aby bylo jasné, že třeba V Krkonoších je tato řada vrcholů nad 1000 metrů. Řazení podle okresů či krajů mne nezajímá, však ta pohoří ve své většině přesahují přes řadu okresů. A můj názor je, že donekonečna pokračovat v nižších vrcholech nejde,úplná, konečná stránka tisícovek v Česku smysl má. --P.Starý 22:20, 3. 1. 2008 (UTC)

souhlasim s omezenim na 1000 metru. Nizsi muzou byt rozdeleny do samostatnych seznamu podle pohori. --Jklamo 5. 3. 2009, 15:10 (UTC)

Sortable[editovat zdroj]

S vyuzitim funkce sortable by se z toho dala udelat jedna tabulka, coz by nekolikanasobne zjedodusilo pridavani novych zaznamu. Je proti tomu nekdo? --Jklamo 5. 3. 2009, 15:10 (UTC)

já jsem jednoznačně pro.. takhle je to dosti nepřehledné --Jowe 19. 4. 2009, 16:32 (UTC)
otazkou je jeste, podle ceho udelat primarni razeni. Vzhledem k tomu, ze bych chtel stranku omezit jen na tisicovky, aby to bylo nekdy dokoncitelne, bych asi byl pro vysku jako primarni razeni. --Jklamo 20. 4. 2009, 22:01 (UTC)

Chybí mi zde významný vrchol v masívu beskydské Lysé hory Malchor s výškou přes 1200 m. Nezkoumal jsem to, ale podle mě by mohl mít (a není jistě jediný) větší převýšení (viz.: pl:Minimalna deniwelacja względna) než některé zde uvedené vrcholy. Berte to jako námět k vylepšení článku případně vytvoření obdoby tohoto článku (pl:Lista najwybitniejszych szczytów Polski) pro ČR. Mircea 3. 7. 2009, 08:20 (UTC)

V seznamu je 130 polozek, melo by jich byt cca 400 (+nejakych 200 vedlejsich vrcholu (vcente Malchoru), o jejichz obsahnuti do seznamu by se dalo diskutovat). Seznam dle "Topographic prominence" ("Minimalna deniwelacja względna") by byl take jiste zajimavy, ale tezko k nemu hledat zdroje (ja jsem zatim nenerazil ani na kloudny cesky preklad toho pojmu). --Jklamo 3. 7. 2009, 13:18 (UTC)

u kralickeho snezniku chybi (hlavni vrchol) babuse-1245 mnm - kazdopadne az se ten seznam vyladi - bude to super zdroj informaci

Kritéria pro uvedení konkrétního vrcholu[editovat zdroj]

Nedávno byla ze seznamu vyřazena Sluneční hora s odůvodněním, že nejde o tisícovku. Patrně tak bylo učiněno podle kritérií z newikiprojektu uvedeného na stránce Tisícovka. Tato kritéria přejímá i wikipedie, nebo má svá vlastní?--Railfort 14. 4. 2010, 08:05 (UTC)

Kriteria na wikipeii jsou takova, jaka se dohodnou. Mne osobne prijdou jejich kriteria velice rozumna, uzivateli Maoman zrejme take, tedy bych se jich zatim pridrzel, pokud se tu nenajde konsensus k necemu jinemu. --Jklamo 24. 5. 2010, 13:45 (UTC)
Nejsem proti, jen by bylo dobré to uvést v článku--Railfort 25. 5. 2010, 09:21 (UTC)

Velký děd[editovat zdroj]

Dobrý den. Při prohledávání mapy a plánování trasy jsem narazil na horu Velký děd v Hrubém Jeseníku s uvedenou výškou 1408m. Mohu vědět důvod, proč nebyla ve Vašem seznamu uvedena? S díky Jan Šebesta

Dobrý den, díky za dotaz. Kritéria pro Seznam tisícovek v Česku jsou přejata z projektu Tisicovky.cz a jsou uvedena i v úvodním odstavci. Velký Děd (1408 m) nesplňuje kritérium prominence (převýšení od sedla) nad 5 metrů. Jeho vrchol má od sedla s Pradědem jen minimální převýšení - podle mapy ZABAGED od ČÚZK je sedlo někde mezi vrstevnicemi 1407 a 1408 metrů, takže prominence je méně než 1 metr a nejde tedy o samostatnou horu, ale jen o tzv. spočinek.
Dobrý den. Díky za odpověď, už je mi to jasné :-)

Opravdu do tohoto článku prominence patří?[editovat zdroj]

Pimlico27 Cením si snahy dodat další tabulky, ale bohužel mi přijde vaše snaha již zbytečná a zde nepatřičná. Článek je již tak relativně dost dlouhý a hlavně tabulku na prominenci již máme.

Ano, všímám si, že u těchto tabulek vybíráte pouze hory přes tisíc metrů, ale to byste musel v záhlaví těch tabulek uvést, takhle je to matoucí - prostě když v tom seznamu některé kopce chybí (i když mají pod 1000 m), tak není úplný a je to dle mého zbytečné - viz výše...) VasekPav (diskuse) 20. 1. 2021, 16:34 (CET)Odpovědět

To není tabulka na prominence. První tabulku tvoří seznam dvaceti nejvyšších hor v Česku s prominencí vyšší než 100 metrů. A druhou tabulku 10 nejvyšších hor v Česku s prominencí vyšší než 500 metrů. Ano, chystal jsem se tam na místo poznámek a přístupu uvést prominenci a izolaci.
Nižší hory než tisícovky tam nebudou. Ale pokud to článek tak moc poškozuje, dám to do nového článku.--Pimlico27 (diskuse) 20. 1. 2021, 18:33 (CET)Odpovědět
Nechte to tam... Mě jenom připadlo, že je už "přetabulkováno" :-). A nový článek nemá cenu dělat.
Jenom by to asi chtělo dát na úvod rozcestník, který se ovšem dělá automaticky až při větším počtu sekcí... Tak aspoň nějakou zmínku, neb takhle jsou nové tabulky "zapadlé". --VasekPav (diskuse) 20. 1. 2021, 21:01 (CET)Odpovědět