Diskuse:Seznam švýcarských lodních společností

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tabulka je vytvořena VÝHRADNĚ s použitím formátovacích prostředků, které poskytuje wiki a kontrast záhlaví je 12,5:1 což výrazně převyšuje požadovanou hodnotu 5:1. Myslím, že by bylo vhodnější se věnovat tvorbě nových článků. Tímto způsobem wiki zahubí sama sebe, jak dokazují průzkumy a názory: článek a názory. --Hapesoft 27. 11. 2009, 11:17 (UTC)

Na této stránce mi vadí některé věci víc než nějaký kontrast a formátování. Jednotlivé odkazy na články na cizojazyčných wiki by článek obsahovat neměl.. od toho máme interwiki --Jowe 27. 11. 2009, 11:22 (UTC)

Přiznám se, že nevím jak do interviki nacpat více odkazů na různé články aby se v tom dalo vyznat, co k čemu patří. --Hapesoft 27. 11. 2009, 11:31 (UTC)

Do interwiki se žádné externí odkazy necpou, to je asi omyl ... Serval 27. 11. 2009, 11:32 (UTC)

Já si to taky myslím a proto je tam nedávám. --Hapesoft 27. 11. 2009, 11:39 (UTC)

@Hapesoft: neuvedl jste ŽÁDNÝ, natož relevantní důvod, proč záhlaví tabulky není označeno jako záhlaví, ale jako řádek buněk s tmavším pozadím a tučným písmem. Není důvod u zcela běžné tabulky přestylovávat odladěný defaultní styl třídy wikitable. To, jak zacházíte s wikisyntaxí, dokazuje, že se v problematice dostatečně neorientujete, proč nechcete věřit zkušenějším. Dostatečně jsem vám to vysvětlil v odpovědi na mé diskusní stránce, kterou jste evidentně četl, ale neřídíte se tím. --Milda 27. 11. 2009, 11:40 (UTC)

Milda: Stav s kontrastem pro slabozraké je takový to:

Prohlížeče, tedy alespoň IE, mají přednastavení ve volbách pro obrazovku, kde je možno si zvolit barevné schéma, tj. takové schéma, které vyhovuje vidění postižených osob. Zrovna tak je možno si zvolit font zobrazování, případně zvolit lupu přímo v prohlížeči. Další možností je použít Accessibility Options (usnadnění přístupu), které přebarví a změní velikost písma tam kde to ještě změnit jde.

Bohužel generovaný kód stránky kompilátorem jako celku je stejně nevhodný, protože "přetluče" cca 90% nastavení přístupu pro slabozraké (i bez tabulky nebo standardní tabulky). Alespoň, že výsledkem použití obojího je to, že se obě tabulky vybarví úplně stejně kontrastně, tedy bez rozdílu nastavení jaké je použito v tabulce. Tedy volba tmavšího podkladu tabulky neovlivní na uživatelském počítači její použití při nastavení barev pro slabozraké, konstrast barev 12,5:1 je pro toto vyhovující (požadavek 5:1). Pro ověření si uživatelé IE (snad i jiných) toto mohou vyzkoušet sami. Jenom poznámka: jak se slabozrakí osoba dopracuje k uživatelskému nastavení (vlastní změna nastavení barev aj.), když základní generování kódu HTML stejně přetluče nastavení windows pro slabozraké? Nelze přeci předpokládat, že každý je takový šikula by si sám definoval různá pozadí.

Pro zajímavost jsem zkontrolal požadovaný kontrast (min. pořadavek 5:1) položek na titulní stránce "článek týdne" kontrast= 6,71:1; "obrázek týdne" kontrast= 5,21:1; "redakce" kontrast= 5,12:1; "pod lípou položka Návrhy" kontrast= 9.21:1. Kontrola byla provedena zde: http://juicystudio.com/services/luminositycontrastratio.php#specify, tedy mnou nastavený kontrast 12,5:1 v tabulce dostatečně převyšuje kontrast, kterým jsou vítáni příchozí na titulní stránce.

Jestliže existuje uživatelské nastavení, které umožňuje přebarvení jedněch tabulek, nemělo by být problémem ignorovat nastavení uživatelského background. Stejně je v takovémto případě nutno do tabulky nějaký background při kompilaci generovat a to ať má nebo nemá uživatel provedeno osobní nastavení nebo ne. Klasicky očekávám mnoho příkladů a zdůvodnění proč to tak nemůže být.

Ohledně používání definice tabulky "|" a "!". Záhlaví tabulky je zcela funkční, jinak by nefungovaly symboly pro řazení v jednotlivých sloupcích. Mimo jiné, má někdo k dispozici čtecí program, kterým by dokázal objektivně posoudit skutečný stav věci a dokázal by jej poskytnout ostatním k ověření?

Předdefinované tabulky slouží pro usnadněné práce, pro některé přispěvatele z jiných oborů vzdálených od počítačů je předdefinovaný styl opravdu výhodný, bez větších problémů mohou vytvořit funkční tabulku, tedy předdefinovaná tabulka pro ně plní svůj účel. Pro mnoho lidí je ale mohodlnější vzít něco předdefinovaného než využít toho, co je reálně možno použít a co syntaxe povoluje a umožňuje. Ohledně používání wikisyntaxe to vidím tak, stejného efektu je možno dosáhnout i s použitím "!". Jinak, jestliže je použití "|" v záhlaví nevhodné, proč to tedy syntaxe povoluje?

Když jsem kouknul na tabulky zde: Seznam českých a slovenských lokomotiv tak jsem měl taky chuť zvětšit písmo v záhlaví a pokusit se modrý text (což je tedy link) na tm. šedém pozadí zlepšit pro čitelnost nebo jinde něco přebarvit. Když jsem do tabulky přidával pár řádků u elektrických lokomotiv pochopil jsem, že to není zrovna příjemná práce sledovat, kde je konec buňky, jaký má mít podklad, vkládat tam linky, kde je nový řádek aj. Tedy podbarvení a velikost textu v záhlaví zůstala tak jak byla od původního tvůrce tabulky, je to něco jako výraz uznání pro toho kdo, kdo si dal práci s tím tu tabulku vytvořit (nejedná se o konkrétní tabulku ale o tabulky obecně). Bohužel, toto tu mnohým chybí a to zrovna nemyslím experimenty v hodinách informatiky. Než někdo namítne, že wiki není jen moje, měl by si uvědomit, že není ani jeho. Kolik lidí, tolik názorů, co se líbí mě se nemusí líbit někomu jinému, ale veďte v patrnosti, že to platí to i naopak. --Hapesoft 2. 12. 2009, 19:32 (UTC)

Obsah seznamu[editovat zdroj]

Možná mi to někdo vysvětlí, ale příliš nechápu, proč se tady hádáte o to, jestli první řádek tabulky má být světle nebo tmavěšedý? Není o dost důležitější, že seznam obsahuje šest švýcarských společností a na německé wiki je jich o dvacet více? Má vůbec takový seznam neseznam smysl a není užitečnější než předělávat tam a spátky tabulku raději přidat ty zbývající společnosti? --Ladin 6. 12. 2009, 12:13 (UTC)

Souhlas. Také mi přijde jedno jakou barvu má hlavička tabulky. Spíš mi vadí to jakým způsobem je to zpravovaný, přímé odkazy na německé články na wiki sem nepatří. Každý seznam by měl obsahovat buď modré odkazy na české existující články nebo červené odkazy na české zatím neexistující články. --Jowe 6. 12. 2009, 12:19 (UTC)

S něčím souhlasím, s něčím ne. Seznam vznikl jako "přívěšek" společností, které zasahují dopravou do Jungfrauregionu, je pravda, že těch společností je daleko více. Vzhledem k dohadům o barvách nemělo smysl ani dále pokračovat (akorát mě naštve rejpání do nečeho, co jsem upravil podle doporučení a stále to není někomu vhod, to nemyslím Vás dva zrovna). S těma linkama, chápu Joweho, že se mu to moc nelíbí ale je to zároveň reference k dané společnosti. Asi by nemělo moc praktický význam ke každé společnosti psát referenci zvlášť ([1]). Tady by to ještě šlo ale u železničních společností by délka článku narostla na dvojnásobek (N-řádků tabulky + N-řádků referencí), jasně bylo by to stylové ale mělo by to nějaký zásadní efekt mimo zvětšení délky stránky? Kdyby měl někdo chuť (není to jeho povinnost nebo nařízení) doplnit ostatní lodní společnosti nejlépe stejným způsobem bylo by to od něj hezké, pomohl by. Aktuálně se věnuji jinému článku ze země bílého kříže. --Hapesoft 6. 12. 2009, 12:54 (UTC)

Kolikrát mám Hapesoftovi (nebo jinému nepřizpůsobivému uživateli nebo loutce) opakovat, že není a ani neuvedl ŽÁDNÝ, natož smysluplný důvod k tomu, aby měnil barvu záhlaví tabulky z defaultní na jeho oblíbenou. Pokud se mu líbí třeba oranžová s modrými rámečky, ať si to nastaví sám pro sebe pomocí prostředků MediaWiki nebo prohlížeče a nevnucuje své barvy ostatním. Já jsem důvody pro defaultní hodnoty napsal už dříve a nebudu je opakovat. Děkuji. --Milda 6. 12. 2009, 21:15 (UTC)

Máme tu tisíce článků a tabulek s nejrůznějšími barvami z nichž některé vypadají jako pestrobarevný papoušek. Dokonce i v článcích označené jako nejlepší články. Nechci tím obhajovat tento článek ale přijde mi podivné že si vždy vybere někdo z těch tisíců článků jeden kde za každou cenu musí dosáhnout toho aby barva byla podle nějakých standartů. Kdyby místo neustálé revertování barvy u jednoho nevýznamného článečku byla zahájena širší diskuse kde by zazněly názory dalších lidí udělalo by se lépe. --Jowe 6. 12. 2009, 21:29 (UTC)
Obhajovat nepořádek někde existencí ještě většího nepořádku jinde? Děkuji, nechci. Na tento článek jsem narazil náhodou a opravil jsem jej stejně jako v minulosti jiné. Prošel jsem si pět náhodně vybraných NČ z různých oborů, v žádném z nich jsem na tento problém u běžné tabulky zatím nenarazil (nepočítám infoboxy a navigační šablony). Když narazím, opravím. --Milda 6. 12. 2009, 21:53 (UTC)
Neobhajuju nepořádek, jen si myslím že tyhle revertovací akce u jednoho vybraného nevýznamného článku neřeší vůbec nic a je to jen takové plácnutí do vody. Tudy cesta nevede. --Jowe 6. 12. 2009, 22:02 (UTC)

Ještě k obsahu, myslím že by podobě tabulky prospěly následující úpravy :

  1. názvy společností by měly být plným jménem, není důvod společnost uvádět zkratkou, zvláště když neexistuje žádný článek ke společnosti jako takové.
  2. už smazané odkazy na jiné wikipedie v posledním sloupečku by mohly být nahrazeny odkazy na weby těch společností
  3. alespoň některé uváděné údaje by měly být doloženy referencemi
  4. tyto úpravy by měly být provedeny také - ale to bude náročné - v podobných článcích jednoho autora Seznam švýcarských železničních společností nebo Seznam švýcarských visutých lanových drah.

Více méně jsem už některé z těch úprav chtěl provést, ale narazil jsem na zamknutou stránku. --Ladin 7. 12. 2009, 14:18 (UTC)

Stránku odemknu, jedna strana editační války je blokována, čili další revertační přetahování nehrozí. --Tlusťa 7. 12. 2009, 14:22 (UTC)

Pan Milda by si měl přečíst důvod revertování, je to tam vysvětleno. Pokud toto neučinil tak ještě jednou:
záhlaví nemá odstup od položek, špatně se mi vizuelně odlišuje pro orientaci v tabulce, tedy je to proto, aby to mohl lépe číst. --W.Rebel 7. 12. 2009, 11:56 (UTC)

Vizte moji odpověď Ladinovi o jednu sekci níže, platí i pro vás. Pokud potřebujete pomoct se syntaxí, obraťte se na mě mailem. Víc už opravdu nemohu k uspokojení vaší individuální potřeby udělat. --Milda 7. 12. 2009, 13:33 (UTC)

Když už je tedy stránka zamčena, čistě subjektivně bych dal přednost té tmavěšedé verzi, ani se mi nechce zkoumat, který z dvou kohoutů je autorem.--Ladin 7. 12. 2009, 13:15 (UTC)

Máte možnost si to ve Special:Mypage/monobook.css nastavit, přidejte si tam vhodné pravidlo, ale nenuťte svou vlastní preferenci ostatním oproti defaultnímu stylu v MediaWiki:Common.css. Nebo pokud si myslíte, že defaultní styl je zvolen špatně, zahajte diskusi o jeho změně. Řešení, kdy u několika tabulek vytvořených jedním nebo několika málo uživateli je to jinak, protože právě jemu nebo vám se to tak líbí, je nejhorší možné.
BTW jak se vám bude líbit, pokud článkům, které vytvořím nebo významně rozšířím, dám světle růžové pozadí, protože se mi to třeba takhle líbí (naštěstí nelíbí, jen uvádím jako příklad)? --Milda 7. 12. 2009, 13:31 (UTC)
Tak když už bojujeme proti malinko tmavší šedivé barvě, změňme ji aspoň v dalších seznamech autora např. Seznam švýcarských železničních společností nebo Seznam švýcarských visutých lanových drah ať to vypadá jako skutečný boj za čistotu Wikipedie a ne jen jako plácnutí do vody. --Jowe 7. 12. 2009, 13:45 (UTC)

Tabulka přesně podle návodu[editovat zdroj]

Normovaný návod pro tvorbu tabulek, žádný překlad, žádné úpravy, přesně jak to má být a jak to také je platné. --W.Rebel 18. 4. 2010, 18:20 (UTC)

Příklad konverze na wapedii, takže konverze funguje. --W.Rebel 18. 4. 2010, 18:40 (UTC)

Kompletní popis wikisyntaxe pro vkládání tabulek není totéž co doporučení, jak se to má na Wikipedii nejlépe dělat.
Ten příklad konverze naopak hovoří proti vašemu přístupu. Je totiž jednoduché při konverzi vyházet úplně všechny inline styly, tedy i případně ty, které tam nejsou jen z plezíru, ale mají pro tabulku zvláštní význam. --Milda 18. 4. 2010, 18:55 (UTC)

wikisyntaxe pro vkládání tabulek ... je na to někde odkaz (link) ? --W.Rebel 18. 4. 2010, 18:59 (UTC)

Vždyť jste ho o pár řádků výše napsal (meta:Help:Table), jen s chybným popisem naznačujícím, že by se snad mělo jednat o nějakou normu pro Wikipedii. --Milda 18. 4. 2010, 19:05 (UTC)

jistě, a kde je potom ta norma, podle které hodnotíte ? --W.Rebel 18. 4. 2010, 19:15 (UTC)

Nápověda:Tabulky#Předdefinované třídy plus dlouholeté zkušenosti a nadto jednoznačně vyznívající diskuse Pod lípou. --Milda 18. 4. 2010, 19:37 (UTC)

předdefinované třídy jsou pouze usnadněním, v návodu (anglickém) je pouze zmíňka v části Other table syntax jaká kombinace se nemá používat, v dalším odkazu co jste uvedl je zmíňka´, bílý podklad není složitý. Jinak ty uváděné zkušenosti je jen výzkum, máte k vašemu tvrzení nějaký zdroj? --W.Rebel 19. 4. 2010, 08:53 (UTC)