Přeskočit na obsah

Diskuse:Seznam českých a slovenských železničních nákladních vozů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji, aby se článek přesunul na nový název Seznam českých a slovenských železničních nákladních vozů. Když jsem ho v současné podobě viděl poprvé v posledních změnách, myslel jsem si, že se jedná o seznam silničních nákladních vozů. Název není podle mě jednoznačný a může různé čtenáře mást. --Miďonek (diskuse) 3. 1. 2013, 20:22 (UTC)

Myslím, že to má čas, dokud někdo nezačne tvořit Seznam českých a slovenských silničních nákladních vozů. Pak by mohl nastat jistý problém.--PetrS. (diskuse) 3. 1. 2013, 21:14 (UTC)
Zdravím, nejsem nutně pro přesun, zase taková hrůza to není. Nicméně i kolega Statistik, který stránku upravuje, se v mé diskusi vyjádřil tak, že by se článek měl přesunout na jednoznačnější název. Jelikož nepatří kolejová vozidla ve Wikipedii k mému velkému zájmu, vrtat do toho nebudu, ale zkuste to ještě promyslet. Zdaví --Miďonek (diskuse) 3. 1. 2013, 22:42 (UTC)
Pokud kolegovi Statistikovi vydrží jeho tempo a elán, bude brzy potřeba článek rozdělit na části a tam se může použít "železničních".--PetrS. (diskuse) 4. 1. 2013, 07:41 (UTC)
Jsem pro to přesunout to hned, je to práce na minutu, počet článků, které sem odkazují, není nezvládnutelný :-) Pokud jde o Miďonkovo zdůvodnění, poznamenávám, že dnes se myslím preferuje termín "nákladní automobil" (tedy pokud opravdu nemáme na mysli žebřiňák, jejichž seznam asi nevznikne). --Uacs451 (diskuse) 5. 1. 2013, 09:21 (UTC)
Navrhuji přejmenovat na Nákladní vozy ČSD 1945 - 1992. Zbylou část oddělit do samostatného článku Železniční nákladní vozy v Česku nebo tak nějak podobně.--PetrS. (diskuse) 16. 1. 2013, 08:12 (UTC)
Aniž bych do toho chtěl zasahovat, protože článek založil někdo jiný a ne já, tak bych se osobně vyhnul okřídlenému zaklínadlu "Nákladní vozy ČSD". Pro mě je ČSD opravdu silně zavádějící a problematické. Málokdo totiž dokáže rozlišit, že nejde jen o vozy ve vlastnictví ČSD, ale že do toho spadnou i vozy přepravců (v majetku podniků), a to jen proto, že byly zařazené do parku ČSD, ačkoliv takové typy často ČSD samy ani nepořizovaly, nevlastnily nebo nepožadovaly jejich vývoj. Vždyť i vozy téhož typu, na jedné straně vlastněné ČSD a na druhé straně vlastněné podniky a provozované ČSD neměly často ani stejná označení. Vždyť při přechodu na UIC se dokonce zavedlo oddělené číslovací schéma pro vozy přepravců. Po roce 1990 se navíc řada soukromých vozů dooznačovala do systému UIC dodatečně a opět to bylo jinak, než u vozů ČD. ŽSR přešly taky na svoje číslovací schéma, zatímco slovenské soukromé vozy se držely tradičních čísel ČSD. Budiž Vám to při rozhodování nápovědou, že hážete do pytle ČSD dvě různé skupiny vozů.
Název bych já osobně buď neměnil, nebo ho upravil třeba na Železniční nákladní vozy v Československu. Ale ČSD fakt ne. Samozřejmě jde jen o můj názor, ale pro mě je prostě domnělé zjednodušování reality přes zorné pole ČSD opravdu problematické. Statistik (diskuse) 20. 1. 2013, 17:38 (UTC)
Železniční nákladní vozy v Československu by byl neúměrně dlouhý a málo přehledný článek. Já bych navrhoval vyčlenit vozy vyrobené po roce 1945 do samostatného článku. Bohužel asi zpracování 1918-1945 nepůjde tak ryhle a fotografie se taky už tak snadno neseženou. Železniční nákladní vozy v Československu po roce 1945? A v úvodu článku napsat, že se jedná zpravidla o vozy vyrobené po roce 1945? --PetrS. (diskuse) 20. 1. 2013, 20:35 (UTC)

Tomu článku by určitě prospěl nějaký úvod

  • co do seznamu patří a proč
    • místopisně (Zde vyrobené? Zde provozované? Alespoň jednou měly za majitele Čecha či Slováka bez ohledu na místo? )
    • použitím (I průmyslové drážky a důlní provozy? Co nákladní vozy za tramvaje?)
  • kolik přibližně obsahuje (by měl obsahovat) položek a kolik přibližně popisuje (by měl popisovat) vozů

--Postrach (diskuse) 8. 1. 2013, 21:10 (UTC)

Ano, chybí. Zatím převládají vozy do roku 1993, u kterých problém popsaný druhou odrážkou jakoby nevzniká, ale je zamlčeno, že míněni jsou majitelé. Třetí odrážka je řešena výše - je zde konsensus přesunout na název obsahující slovo "železniční". Takže "Seznam železničních nákladních vozů českých a slovenských držitelů?? --Uacs451 (diskuse) 9. 1. 2013, 05:55 (UTC)
Kolik bude mít článek položek, opravdu netuším. Zatím bych se věnoval tvorbě. Myslím, že by se článek dal rozdělit podle období - ČSD (1945-1992, ale spíše 1945-1967 a 1968-1992), ČD (1993-cca 2010, včetně soukromých vozů stále registrovaných pod ČD) a období volného přístupu po r. 2010, ale stále členit podle řad, ne podle dopravců. Do článku patří všechny vozy registrované v Česloslovensku, resp. v Česku. Vozy registrované jinde, ale trvale provozovaných převážně v Česku, by měly být zahrnuty také - u osobních vozů by to byl případ Jančurových vozů i vozů ČD registrovaných v Rakousku nebo u JHMD vozů registrovaných v Rumunsku.--PetrS. (diskuse) 9. 1. 2013, 08:03 (UTC)
Ad PetrS: Vozy registrované jinde, ale trvale provozovaných převážně v Česku, by měly být zahrnuty také: bez urážky, ale to je v případě nákladních vozů utopická vize. Za prvé pochybuji, že někdo z přítomných má dostatek podkladů, aby to dokázal dát dohromady, krom těch zprofanovaných Jančurových a ČD osobních sekáčů z Rakouska. Jenže tohle je seznam nákladních vozů. Šlo by o desítky až stovky položek, většinou zastoupených jen pramálo vozy. Třeba jen když vezmu vozový park dlouhodobě najatých vozů Unipetrolem, tak se dostáváme do několikatisícikusového vozového parku, tvořeného nezmapovatelným počtem typů a kusů nákladních vozů (v tomhle případě cisteren). Nebo uhláky NACCO, AX Benet, ZX Benet, ZOS Zvolen, LOKO TRANS CZ, LOKO TRANS SK, Railco, DB Schenker..., vše s registrací CZ a SK, původem od Balkánu přes Slovensko, Německo, Polsko až po Belgii či Portugalsko. Naprostá šílenost. V CZ i SK je totiž zaregistrováno dost vozů, které kromě registrace nemají s naší zemí a se Slovenskem společného fakt nic, často ani ty majitele (BENET, ZOS, LOKO TRANS). Jsou zde pouze "uklizeny", např. před náročnějšími zařaditelskými a přejímacími podmínkami, které by je čekaly třeba v Německu a kde by neprošly. Z obdobných důvodů někteří čeští a slovenští majitelé zařazují své vozy pro změnu na Balkáně. Jde přitom o vozy, které v ČSSR/ČR/SR často ani nikdy nejezdily, často tu ani nebyly vyrobeny, ale jde o sekáč kdoví odkud, akorát to má českého/slovenského majitele nebo registraci.
Kupříkladu v Bosně jezdí vozy Fals-z s chorvatskou (HR-HŽCAR) registrací, vyrobené taky v Chorvatsku, ale pronajímá je tam slovenská firma a provozuje bosenská firma. Ty byste do tohoto seznamu taky zařadili? :-)) Já třeba určitě, protože mají vazbu na Slovensko.
Dále existuje řada vozů, registrovaných v CZ nebo SK, které ale jezdí trvale v cizině. Ty byste do přehledu zahrnuli taky? Jde například o nově vyráběné vozy z Legiosu, které mají po výrobě často i několik let českou registraci, než o ni přijdou po dokončení schvalovacího procesu např. v Německu.
Nicméně vysvětlit, o jaké vozy v tomto konkrétním seznamu jde (že jde o vozy provozované na území ČSR/ČSSR, resp. zařazených buď po celou dobu jejich provozu, nebo po nějakou její část, do vozového parku ČSD), je nápad dobrý. Ale ostatní myšlenky mi přijdou trochhu nereálné. Vytvořit více kategorií by samozřejmě od věci nebylo, ale aby do nich taky bylo co dát, a ne jen pár fotek. Řekl bych, že autor této myšlenky si ani neuvědomuje, co za práci a haldu materiálu se skrývá třeba za tímto seznamem. Neumím si představit, že má někdo podobné podklady a čas k tomu, aby dal dohromady nějaký smysluplný seznam vozů, zaregistrovaných pod CZ a SK řekněme po tom roce 2010, nebo majících nějakou vazbu na CZ a SK prostředí. Nebo že má někdo z Vás ucelený přehled důlních vozů. Nebo nákladních vozů z tramvajových provozů, což byl vozový park, který se často téměř nelišil od klasického železničního... Tomu nevěřím ani vteřinu. Třeba kompletní seznam všech vozů s CZ a SK registrací nemá ani náš Drážní úřad. Statistik (diskuse) 9. 1. 2013, 17:02 (UTC)

Es 13. sk.[editovat zdroj]

Zdravím, u Es 13. sk. nesedí interval, nemám ale přístup ke zdrojům. Určitě byl zaplněn 555 7 a existoval i vůz 555 8 000, možná právě ten byl poslední. --Uacs451 (diskuse) 2. 2. 2013, 19:01 (UTC)