Diskuse:Saturnin (román)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Samannej v tématu „Rozvinutí děje

Obsah díla?[editovat zdroj]

Založil jsem pahýl pro Saturnina. Směrnice pro psaní článků o literárních dílech mi chybí. Nevím například, do jaké míry je běžné popsat osnovu děje, proto jsem ji vynechal. --Daniel Polanský 18:33, 5. 6. 2006 (UTC)

Obsah díla se psát nemusí, ale bylo by dobré popsat, kdy bylo dílo sepsáno a vydáno, čím bylo významné (bylo-li), sehrálo-li nějakou úlohu třeba v dalším směřování literárního proudu, jestli byl jeho vznik něčím ovlivněn (co třeba Jerome Klapka Jerome?) apod. --Luděk 18:38, 5. 6. 2006 (UTC)

Děkuji; obsah díla rád někdy možná stručně popíšu. Nebyl jsem si jistý, zda to není nežádoucí. Necítím se však odpovědný vytvořit článek v odpovídajícím rozsahu. --Daniel Polanský 20:16, 5. 6. 2006 (UTC)

Hodnocení hereckého výkonu[editovat zdroj]

Doporučuji odstranit výraz "s úspěchem" hodnotící ztvárnění role ve filmu Saturnin. V encyklopedickém článku taková hodnocení působí alespoň na mě nemístně. Neumím si představit neutrální rozhodovací proceduru, která by určila, zda někdo ztrvárnil roli s úspěchem. --Daniel Polanský 20:16, 5. 6. 2006 (UTC)

Ehm, pokud někdo stvární svoji životní roli a dostane se mu na to pozitivních hodnocení v drtivé většině recenzí (zatím jsem ještě nepotkal žádnou, která by ho nechválila), tak je IMHO hodnocení na místě. Myslím, že v tomto ohledu je věc jasná a neneutrální mi připadá zamlčování úspěšnosti... :-) Cinik 20:21, 5. 6. 2006 (UTC)
Pak by ovsem v clanku mel byt odkaz na nejake zdroje podobneho tvrzeni, napr. "jeho ztvarneni Oldrichem Viznerem se setkalo s priznivym ohlasem kritiky" a v idealnim pripade dolozene odkazy na konkretni takove recenze, nikoli to hodnoceni jen tak predlozit jako fakt. --Mormegil 10:06, 6. 6. 2006 (UTC)

Podle mě v encyklopedii nezáleží na tom, co říká většina recenzí; pořád jsou to recenze a tedy hodnotící texty. Na základě převažujícího hodnocení v hodnotících textech lze dospět k hodnocení, které je většinové nebo dokonce výhradně převažující, nicméně pořád zůstává hodnocením. A hodnocení do encyklopedie nepatří. --Daniel Polanský 16:23, 15. 6. 2006 (UTC)

V tom s Vámi zásadně nemohu souhlasit. Cinik 18:58, 15. 6. 2006 (UTC)
Já také ne. Mám dojem, že v článku Karel Čapek musí být nějakým způsobem podána informace, že se jedná o jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů (jakkoli to je hodnotící názor), v článku Imagine (píseň) by se rozhodně měla objevit informace, že se tato píseň pravidelně objevuje na předních příčkách mnoha anket o nejvýznamnější/nejlepší píseň všech dob, pro článek Plan 9 from Outer Space je jistě velmi podstatné, že ten film opravdu je naprosto mizerný. (HA! My už o tom máme článek, to mě překvapilo, asi ho půjdu vylepšit. ;-) ) --Mormegil 08:48, 16. 6. 2006 (UTC)

Pochyby o Jirotkově autorství - kde se o tom píše?[editovat zdroj]

V článku se píše o pochybnostech o Jirotkově autorství. Nikdy dříve jsem se s tímto názorem nesetkal a ani lehké googlování mi nic takového nezobrazilo. Jsou ty pochybnosti doložitelné nějakým relevantním zdrojem? --Luděk 20:59, 16. 6. 2006 (UTC)

Celý odstavec Pochyby o Jirotkově autorství je ukázkovým příkladem POV tvrzení maskovaných pomocí vyhýbavých slov. Protože zmíněné formulace nedávají čtenáři příležitost tvrzení ověřit a pokus o jejich odstranění se střetl s revertem, vložil jsem šablonu {{NPOV}}. --Beren 21:21, 16. 6. 2006 (UTC)
Není to zpíše na {{bez zdroje}}? --Postrach 21:28, 16. 6. 2006 (UTC)
Podle mě jde nejen o nedoložené, ale i zaujaté informace. Ale pokud se doloží, nepopírám, že mohou být v pořádku. --Beren 21:35, 16. 6. 2006 (UTC)

Někdy na jaře ;-) jsem tu psal pochybnosti o pochybnostech o Jirotkově autorství a prosil jsem, aby ty informace někdo (=jejich autor) doložil. A teď už je léto ;-), informace doložená není, proto jsem ji z článku odstranil. Kdyby se objevil nějaký věrohodný zdroj, tak se to dá z historie zase obnovit. Ale vzhledem k [1] ("Datum: 11.03.2004 16:04") nepředpokládám, že by se takový věrohodný zdroj objevil, neboť se Saturninem už zabývaly kapacity. --Luděk 12:22, 21. 6. 2006 (UTC)

Jméno vypravěče[editovat zdroj]

Možná by stálo za to, napsat, že jméno vypravěče - Jiří Oulický - je pouze ve filmu. V knize je bezejmenný. --Sedllak 08:04, 27. 2. 2008 (UTC)

Rozvinutí děje[editovat zdroj]

Něco málo jsem přidal k ději, v mém názoru nová editace lépe vysvětluje motiv třídenní výpravy v kontextu děje. Připomínky a názory vítány. --Samannej (diskuse) 26. 1. 2023, 22:13 (CET)Odpovědět