Diskuse:Prostor (geometrie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K "definici" geometrického prostoru[editovat zdroj]

V současné podobě článku je převzata "definice" ze slovenské wikipedie, kde je pod "Prostorem (geometrie)" míněn 3rozměrný euklidovský prostor, který je tam považovaný za základní geometrický útvar euklidovské geometrie. Námitky Tchoře poukazující na "podivnost" definice považuji za oprávněné, v české wikipedii jsme pojem útvaru asi před rokem vyčistili a zlepšili řadu souvisejících článků (hlavně zásluhou wikipedistů Franp9am a Ioannes Pragensis).

Prostor je v geometrii chápán obecněji. Když už definovat něco jako "Prostor (geometrie)", a neuvažovat přitom topologická zobecnění, pak navrhuji následující:


Prostorem se v elementární geometrii běžně rozumí 3rozměrný Riemannův prostor, zpravidla s euklidovskou geometrií (tzv. "plochý" prostor). Takový prostor je základním prostředím pro běžnou stereometrii a jí studované geometrické útvary (a to včetně útvarů rovinných, studovaných planimetrií) a jejich geometrické vztahy, ale i pro geometrii analytickou.

V některých případech se prostorem mohou rozumět i prostory s neeuklidovskou ("zakřivenou") geometrií (např. Lobačevského geometrie, sférická geometrie), také dimenze nemusí být pouze 3, ale některé obory geometrie pracují s prostory s obecným počtem rozměrů.

Existují další možná zobecnění běžně chápaného geometrického prostoru, např. varieta.


Oddíl Označování je pak úplně mimo, už kvůli chybnému názvu. Doporučuji odstranit, neboť nehovoří o vlastním prostoru.

Bylo by dobré získat vyjádření nějakého matematika, který by také mohl dodat vhodné reference. Petr Karel (diskuse) 3. 5. 2012, 13:14 (UTC)