Diskuse:Proměna (biologie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování článku[editovat zdroj]

Navrhuji článek přejmenovat na Proměna (hmyz). Termín proměna se v biologii někdy používá jako synonymum pro metamorfózu, jejíž význam je (i v rámci biologie) o hodně širší. Další možností by bylo rozšíření článku o další významy, pak by ale bylo pro něj bylo vhodnější pojmenování Metamorfóza (biologie). --Daniel Pospíšil (diskuse) 7. 6. 2014, 21:48 (UTC)

Nesouhlasím. Nemyslím si, že metamorfóza (biologie) je používaný termín, o kterém je vhodné psát článek. Možná se to tak říkalo v 19. století. Třeba se mýlím, můžete to tvrzení něčím podpořit? --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 6. 2014, 08:57 (UTC)
Je pravda, že ve významu změny v orgánech rostlin a živočichů, jimiž se uskutečňuje fylogenetický vývoj se už pravděpodobně tento pojem nepoužívá, v ostatních případech však ano. (viz např. encyklopedie.seznam.cz.) Jednodušší je samozřejmě přejmenování na Proměna (hmyz). Název bude odpovídat obsahu a článek Metamorfóza (biologie) může být vytvořen kdykoli později. --Daniel Pospíšil (diskuse) 9. 6. 2014, 03:34 (UTC)
Nesouhlasím s vytvářením dalších a dalších rozlišovačů, zvláště v případě, že encyklopedické heslo se imho o daném tématu nedá ve slušné podobě napsat (a je to hraní na výkladový slovník, nikoliv encyklopedii). Mohu se zeptat, kde v té encyklopedii je onen význam slova metamorfóza, který uvádíte, abych mohl reagovat? Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 6. 2014, 10:52 (UTC)
Já si naopak myslím, že článek napsat lze. Možná to jednou sám udělám. Prozatím snad postačí informace uvedené na stránce Metamorfóza. Teď jde ale především o sladění názvu tohoto článku s jeho obsahem. ;-)
Odkaz jsem sem dal spíš k proklikání příkladů použití slova metamorfóza. Pro nás jsou zajímavé především odkazy na Biolib, Cojeco a v neposlední řadě i na Wikipedii. Můžete také sáhnout po nějakém tištěné encyklopedii nebo slovníku. Asi nejkomplexnější výklad tohoto pojmu jsem našel v třísvazkovém Ilustrovaném encyklopedickém slovníku - ies (Academia, 1981), ale i z mnohých dalších zdrojů je patrné, že termín metamorfóza má v biologii více významů. --Daniel Pospíšil (diskuse) 10. 6. 2014, 03:29 (UTC)

Stále bych rád viděl nějaký přírodovědecký (nikoliv lingvistický) pramen, který definuje metamorfózu zeširoka, jak navrhujete. Bez toho se neposuneme. --Vojtěch Dostál (diskuse) 10. 6. 2014, 11:02 (UTC)

Zatím proti - nevidím důvod proč téma zúžovat. Název odpovídá obsahu, nic nebrání jej rozšířit nad hmyz --Wikipedista:BobM d|p 24. 6. 2014, 09:52 (UTC)

Návrh prozatím odebírám jako zamítnutý. Vznikne-li článek o metamorfóze, může se diskuse znovu otevřít. --Jvs 21. 10. 2014, 10:05 (UTC)