Diskuse:Pražská ofenzíva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Adam Hauner v tématu „Skupina armád Střed

Neschází zde zhodnotit roli armády gen. Vlasova? Pokud je mi známo, vstupovala armáda SSSR již do osvobozené Prahy. DYDASO 16. 7. 2011, 22:52 (UTC)

Určitě schází. Celé toto heslo by se snad mělo jmenovat "Pražská operace", když už.

Tank č. 23[editovat zdroj]

Růžový tank č. 23.
Kde naleznu podrobnější historii tanku č. 23 včetně jmen posádky,... A to původního tanku č. 23 do květnové operace a tanku č. 23 (růžového), který byl vystaven. Původní tank č. 23 (T34???) měl být snad zničen při posledních bojích. Na pomíku měl stát těžší typ tanku, překřtěný na č. 23 (růžový). --DYDASO 19. 12. 2011, 15:23 (UTC)

Pražská operace[editovat zdroj]

  • Pražskou operaci je nutno chápat jako vojenskou operaci Rudé armády, jejímž cílem bylo osvobození-obsazení (ať si každý vybere) Prahy. Rozepisovat se zde o úloze Vlasovců nebo o roli generála Vlasova je zbytečné, protože to přímo s Pražskou operací nesouvisí, to přímo souvisí s Pražským povstáním. ROA se zkrátka s Rudou armádou v Praze nepotkaly. Stejně tak je zbytečné se v tomto článku dopodrobna rozepisovat o tanku č. 23, který s operací souvisí už přímo, ale o kterém je samostatný článek Tank číslo 23. Wikipedista:John M 5. 4. 2013, 21:33 (UTC)

Já si myslím že by zde měla být role generála Vlasova aspoň zmíněna.--Konvalín (diskuse) 15. 5. 2013, 12:50 (UTC)

Chybi zdrojovani zjevnych nesmyslu jako u nemeckych ztrat - 850 000 zabitých, zraněných a zajatých.

Skupina armád Střed[editovat zdroj]

Ahoj, jako jedna ze zúčastněných armád na ofenzívě je v infoboxu uvedena "Skupina armád Střed". Z ní je prakticky odkázáno na heslo Skupina armád B, ve kterém je uvedena věta Walther Model pak uznal její beznadějnou situaci a dne 17. dubna Skupinu armád B rozpustil, tři dny na to sám spáchal sebevraždu. Jak mohla v dubnu rozpuštěná Skupina armád B zasáhnout do bojů v květnu? Může někdo znalý tyto možná vzájemné rozpory, rozhodně však nejasnosti v heslech vyřešit? Děkuji mnohokrát! --Adam Hauner (diskuse) 21. 1. 2020, 09:28 (CET)Odpovědět