Diskuse:Památník Jana Žižky z Trocnova

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ke zpětnému přesunu provedenému kolegou Haroldem: Název článku Památník Jana Žižky z Trocnova je typický kandidát na rozcestník, je jich celá řada. V tomto případě nevidím nutnost používat rozlišovač v závorce, Památník Jana Žižky u Trocnova je srozumitelné, nenásilné a jen o jeden znak delší a považuji jej za vhodnější, než opakovat Trocnov v názvu dvakrát za sebou (Památník Jana Žižky z Trocnova (Trocnov) ap.). Nevidím důvod, proč by název článku musel nutně kopírovat plný „oficiální název“, doporučení nic takového nedoporučuje a (nejen v tomto případě) jej stačí uvést v úvodu článku. Matěj Orlický (diskuse) 8. 7. 2014, 09:26 (UTC)

Vzhledem k tomu, že tento areál (nikoliv jen socha, ale celý areál s muzeem a se základy dvorce) je národní kulturní památkou (důvodně se tedy dá předpokládat, že tedy jde o nejznámější památku tohoto typu), tak se domnívám, že tohle je očekávaný název (což je další argument, vedle toho oficiálního názvu), proto jsem provedl zpětný přesun. Podle mě je zrovna tohle řešení pro asymetrický rozcestník, namísto vymýšlení výměny předložek, které bohužel ani nebylo čtenářům v textu článku vysvětleno. --Harold (diskuse) 8. 7. 2014, 09:48 (UTC)
Argument NKP a očekávanosti beru. Díky. (Vysvětlovat myslím nebylo co.) Matěj Orlický (diskuse) 8. 7. 2014, 10:09 (UTC)
Jen poznámka... Jasně, i ta jiná předložka je srozumitelná, ale v tom případě mělo být po přesunu v článku uvedeno, proč se ty předložky v názvu článku a v úvodní větě liší (ty jsi to bral jako obecné označení památky a lokace, zatímco dosud to bylo asi myšleno jako oficiální název muzea). Jinak pokud se tím zabýváš hlouběji, zkus třeba vytvořit rozcestník. --Harold (diskuse) 8. 7. 2014, 13:07 (UTC)
Měla být osada Trocnov tučně, no nic… Mně spíš přišly matoucí dva památníky, jeden u Sudoměře, druhý z Trocnova. Ale to už do značné míry řeší úvodní upozornění a fakt, že tento můžeme považovat za hlavní památník. Rozcestník možná udělám. Matěj Orlický (diskuse) 9. 7. 2014, 06:41 (UTC)
Jinak, když si zadám do Googlu "Památník Jana Žižky z Trocnova" (v uvozovkách; 111 nepodobných výsledků), tak ten trocnovský/borovanský areál drtivě mezi výsledky převažuje; pouze velmi ojediněle se tam vyskytne nějaký jiný objekt, a to ještě ne opakovaně. Naopak "Památník Jana Žižky u Trocnova" (v uvozovkách) vyhodí pouze 15 nepodobných výsledků. --Harold (diskuse) 8. 7. 2014, 09:56 (UTC)