Diskuse:Paleografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Předpokládám, že když někdo navrhne přesun částo článku jinam, měl by se k tomu vyjádřit v diskusi. Navrhovatel tak bohužel neučinil. Nicméně já osobně jsem proti. Paleografie, přestože v našem prostředí se primárně zabývá latinským okruhem (nikoliv však nutně), je nadřazena jakožto celková pomocná věda historická samotnému latinskému písmu. Středověká latinská paleografie následovaná novověkou latinskou paleografií je v evropském kontextu stěžejní částí tohoto oboru a je naprosto nesmyslné ji jakkoliv vyjímat a přesunovat do méně obsahově vymezujícího článku. Je to ostatně paleografická náplň studia pomocných věd historických stejně jako hlavní obsahová část paleografických publikací a skript. --Martin Kotačka (diskuse) 3. 10. 2012, 11:06 (UTC)

Uznávám, že jsem nezdůvodnil v diskusi, tak teď tak činím. Ono se může i někomu jinému než mi zdát divné, že většina článku je o části náplně paleografie. V této části se jde příliš do hloubky a jiné psací systémy se ignorují. Kdyby tady mělo být o všech významných psacích systémech tolik jako o latince, tak ten článek má tak 20 stran. Jinak jsem nenavrhuji přesunout celé a tady nic nenechat, ale přesunout celé a tady nechat jen výtah s odkazem nahlavní článek (asi tak jak je to tady s novověkou latinskou paleografií). Ony tady by měly zůstat všechny tři nadpisy a k nim krátký text a odkaz na hlavní článek. Zagothal (diskuse) 23. 10. 2012, 10:31 (UTC)
Souhlasím s Martin Kotačka a jsem proti přesunu. Také není zcela zřejmé, co vše by se mělo přesunovat. Předpokládám, že celá kapitola vývoj latinského písma, ale kapitola novověká latinská paleografie už na podrobnější článek odkazuje. Celá pasáž mi navíc subjektivně nepřijde tak obsáhlá, aby se musela někam přesunovat, natožpak do článku latinka... --Saltzmann (diskuse) 23. 10. 2012, 17:45 (UTC)
OK. Nechávám se přehlasovat. Asi máte pravdu. Zagothal (diskuse) 23. 10. 2012, 20:54 (UTC)