Diskuse:Pájení a způsoby pájení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Juniperbushman v tématu „Neověřeno

Pokus shrnout celou problematiku pájení do jednoho článku se nezdařil, proto se pokouším o jiné řešení, rozdělením informací do specializovaných článků (s užší tématikou): Pájení v elektronice a Pájení v průmyslu a výzkumu.(Caboz 20. 7. 2011, 10:58 (UTC)).

Neověřeno[editovat zdroj]

Dobrý den, aby bylo možné článek ověřit, bylo by dobré uvést reference na zdroje, ze kterých vycházíte, u knih chybí ISBN, aby je bylo možné identifikovat atd. Ideální je vkládat reference pomocí ref tagu přímo za informace z článku, které daný zdroj obahuje. Tak je možné např. připojit i stránku nebo rozsah stran dané knihy, na které se informace nachází. Také se prosím vyvarujte doslovnému opisování, což je považováno za porušení autorských práv. Děkuji za pochopení.--DeeMusil 20. 7. 2011, 16:38 (UTC)

Udávat zdroje a reference je pro mě trochu problém, a to proto, že to co píši není převzato, ale jsou to moje zkušenosti z oborů, kde se pájení používá: vakuová technika, ultr-vakuová technika, elektronová mikroskopie, svařování svazkem elektronů, kryotechnika). Pokusím se referenční zdroje nalézt a pak je uvést.(Caboz 20. 7. 2011, 17:15 (UTC))

Tak to je zase trochu problém pro Wikipedii. Jedná se totiž o Vlastní výzkum, který není na Wikipedii povolen. Pokud byste věnoval chvíli pro prostudování pravidel, jistě byste na to narazil. V takovém případě Vám doporučuji, abyste zdroje dohledal, neboť v opačném případě je to kandidát na smazání, což by byla jistě škoda. Věřím, že takové zdroje existují. Wikipedie prostě není nástroj na předávání vlastních zkušeností. Je to možné jedině tehdy, kdy byste Vaše zkušenosti vydal např. knižně nebo v odborném tisku a dal Wikipedii souhlas s vydáním pod svob odnou licencí.--DeeMusil 21. 7. 2011, 07:38 (UTC)

K problému publikování v české Wikipedii jak jej poznávám, mám tyto připomínky:

  • Nesetkal jsem se s žádným v anglické Wikipedii, kam rovněž píši!
  • V české Wikipedii jsem narazil hned na dva problémy: 1.Autorská práva. 2.Zákaz publikování vlastních poznatků, tj. závaznost "Ozdrojování". Chápu potřebu těchto pravidel, ale jejich interpretace a aplikace, jak jsem je poznal, se mi jeví jako byrokratická a alibistická. Přesto, že jsem se pokusil podezření z porušení autorských práv vyřešit úplným přepracováním textu, stejně jsem neuspěl, nová verze je znova určena ke smazání. V druhém případě doplňuji "ozdrojování". Jsem zvědav jestli uspěji. (Caboz 25. 7. 2011, 12:42 (UTC))
Teď už to vypadá o poznání lépe. I když se nemohu ubránit dojmu, že je to stále vlastní výzkum podložený větším množstvím literatury než předtím. Ale vzhledem k obsahu to na mne působí korektně, tedy je evidentní, že si to nikdo nevymyslel a proto myslím, že tentokrát uspějete. Mimochodem, šablona neověřeno ještě neznamneá mazání. Spíše naopak - nabádá k činnosti. Pro příště na pravidlo o vlastním výzkumu myslete dopředu. Hodně spájených spojů a editací přeje --DeeMusil 25. 7. 2011, 15:47 (UTC)

Pájení v atmosféře[editovat zdroj]

V textu:"....a je nutné při ní použít tavidlo. Velikost pájených předmětů je limitována výkonností zařízení a kvalitou tavidla." nechápu dvě věci. "..je nutné při ní použít tavidlo." - to snad platí pro každé pájení v atmosféře? "Velikost pájených předmětů je limitována ... a kvalitou tavidla." Jak? --Juniperbushman (diskuse) 12. 3. 2015, 00:57 (CET)Odpovědět