Diskuse:Okno otevřené

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Nová stránka Sabin (jednotka) - tam přesměrovat?

Dle [1] se Sabine jmenoval W. C., nikoliv E. Mohl by se někdo podívat do onoho českého zdroje, jestli nedošlo třeba k překouknutí? --Luděk 22. 8. 2008, 13:58 (UTC)

Miloš Chvojka, Jiří Skála: Malý slovník jednotek měření, Praha 1982, nakladatelství Mladá fronta uvádí na straně 206 u jednotky sabine v poslední větě doslovně toto :
J. byla nazvána podle E. Sabineho.
Zdali je tato věta pravdivá neumím posoudit - tak daleko moje znalosti, bohužel, nesahají. Je možné, že se jedná o tiskovou nebo faktickou chybu - ale vzhledem k časovému odstupu 26 let bude dnes jen velice těžko dohledatelné ** Zdravím --MiroslavJosef 22. 8. 2008, 14:38 (UTC)

Byl to Wallace Clement Sabine. Asi ta knížka má nějaké mušky. --Postrach 22. 1. 2009, 11:35 (UTC)

Skutečnost, že WC je odvozená jednotka od OO, je skutečně zajímavé zjištění. ABC2 19. 8. 2009, 15:37 (UTC)
To je opravdu možné, ono to tam také není příliš dobře vysvětleno, trvalo mi dost dlouho než jsem to vůbec pochopil (a není jisté zdali jsem to pochopil zcela správně). Pokud to někdo spraví nebo pochopí lépe, budu jen rád ** Jinak nevím, co je to ono WC, tomu zde také příliš nerozumím. Dřívější praxe nakládání s různými exotickými jednotkami byla IMHO dost nejednotná a neustálená i různorodá ** --MiroslavJosef 19. 8. 2009, 15:48 (UTC)
Ono WC je W. C. Sabine (W. C. a ne E.). ABC2 19. 8. 2009, 16:24 (UTC) ... aha ..., včera mne napdlo (ale je to jen moje čiročirá spekuace), že Sabine tento index vymyslel a nazval je třeba open window (? co já vím ?), teprve později mohla být tato jednotka pojmenována po něm na jeho počest ... nu ale mohlo to být i zcela a úplně jinak ..., chtělo by to odborníka na akustiku ... ** --MiroslavJosef 25. 8. 2009, 03:37 (UTC)

... je možné, že se jednalo i o chyby v překladu (já bych tu jednotku dnes nazval "akustická díra", ale akustici by mne za to asi hnali klackem ** --MiroslavJosef 19. 8. 2009, 15:50 (UTC)

Dle hesla Absorpce zvuku na Techmania.cz má tato jednotka rozměr (m²). Možná by heslo chtělo celkově zkontrolovat a přepracovat. Jan.Kamenicek (diskuse) 11. 11. 2012, 20:04 (UTC)

Smazat? Chybný název[editovat zdroj]

Díval jsem se do cizojazyčných verzí tohoto článku. Všude (i v tamilštině :-)!) se toto téma jmenuje Sabine a o otevřeném oknu v nich není ani slovo. Marně jsem hledal i pomocí Googlu vhodný zdroj, podle kterého by jednotka sabine byla odvozena od jakéhosi okna. Celé mi to připadá, že to "otevřené okno" bylo uvedeno v nějakém neznámém zdroji jak názorný příklad stoprocentně zvukově prostupného materiálu a sem se dostalo omylem.

Byl bych pro smazání nebo alespoň přesměrování pod název Sabine, bez zmínek o jakýchkoliv oknech. Překlad z anglické Wiki by podle mne dal stručné a přesné vysvětlení. --Svenkaj (diskuse) 7. 2. 2018, 18:29 (CET)Odpovědět

Tak okno otevřené, potažmo tenhle článek, nepojednávají o jednotce sabin (která měří ekvivalentní pohltivou plochu, má tedy rozměr m2), o sabinu je tam jen letmá zmínka. Není mi úplně jasné, jestli ten článek chce psát přímo o tom činiteli zvukové pohltivosti (jak píše odstavec s definicí), nebo o jakési jeho jednotce [?] (jak píše úvodní věta). V zásadě by ten článek vskutku byl na přepsání podle nějakých použitelných zdrojů, případně i smazání. --Mormegil 7. 2. 2018, 21:25 (CET)Odpovědět

Nová stránka Sabin (jednotka) - tam přesměrovat?[editovat zdroj]

Vytvořil jsem novou (patrně ne dokonalou) stránku Sabin (jednotka) s využitím anglické a německé Wikipedie a jednoho českého zdroje. Domnívám se, že název "Okno otevřené" je nyní možno přesměrovat tam. O otevřeném oknu pouze jako o příkladu stoprocentní zvukové absorbce jsem našel poznámku tady: [2]. Je to ale příklad, který s jednotkou nemá nic společného.--Svenkaj (diskuse) 9. 2. 2018, 21:28 (CET)Odpovědět