Diskuse:Novopohanství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Crinkly.sun v tématu „Pohanství, heathenismus, Ἑllēnismós a další

Šmárjá, vždyť je to celé psáno z pohledu zapáleného novopohana, či spíše wiccana. On samotný termín novopohanství je relativní, myslím, že spousta věřících by ho odmítla... Ovšem trvat na kontinuitě s tradičním pohanstvím je zcela mimo mísu. To je jen iluze některých novopohanů. "Některé zdroje uvádějí"..., hodně zajímavá formulace. Rozhodně to nejsou zdroje z inkriminované doby.Dogbert 24. 11. 2008, 10:38 (UTC)

"...ale tyto zkazky mají spíše mytickou povahu."
Jinak já na tom článkunic zaujatého nevidím.
--Niusereset 24.XI. MMVIII, 18:18 CEST
Já bych to neviděl tak hrozně. Todle se dá časem dohromady. Už jsme si tu vyjasnili písečky, takže nebude Zahrada dělat pohanství = Wicca a nikdo mu zase nebude hrabat do jeho tradiční wiccy.
--Skoll 8. 12. 2009, 13:05 (UTC)

Prosba o pomoc s rozšířením článku náboženství a sexualita[editovat zdroj]

Chtěla bych poprosit o spolupráci na tomto článku, je třeba doplnit všechna světová náboženství Myslím, že se jedná o zajímavé téma, které si zaslouží rozšíření, mimochodem anglickou Wikipedii bych využila pouze jako vodítko, mnoho informací zde je poměrně sporných či nedostatečných. Díky!--REbekaX (diskuse) 16. 8. 2012, 14:34 (UTC)

Ostatní a křesťanopohanství[editovat zdroj]

Místo křesťanopohanství by určitě měl být originální termín Christopaganism, překlad není zavedený a pochybuji že se ujme. Kromě toho by měl být tento fenomén zmíněn jen krátce, většina sekce by se měla přesunout do hesla Křesťanství a novopohanství jako na anglické wiki. A samozřejmě by to chtělo zdroje.

Část o "temném pohanství" působí celá dost zvláštně. Vanatrú do něj určitě nepatří, Rökkr je ještě víc marginální záležitost než celé temné pohanství jako celek a používání dělení "pravé a levé ruky" na novopohanství je také dost diskutabilní. Každopádně zmínka o Vanatrú a Rökkru patří do hesla Germánské novopohanství, v hlavním hesle být nemusí.--Crinkly.sun (diskuse) 16. 2. 2013, 16:33 (UTC)

Pohanství, heathenismus, Ἑllēnismós a další[editovat zdroj]

Podíval jsem se do publikace Modern Paganism in World Cultures od Michaela Strmisky a ten píše:

„Be-cause of its Germanic origins and in spite of its pejorative associations, theword Heathen is popular with many modern Pagans involved with revivals and re-creations of pre-Christian Germanic and Scandinavian religious traditions “

Tedy slovo heathen je také pejorativní a není populární proto že by takovým nebylo, nebo proto že by ho nepoužívali křesťané, ale proto že je specifiky spojeno s germánským kontextem. O problémech s pejorativností ovšem píše:

„The word Paganwas rejected by the majority of delegates as being anoverly pejorative label, by reason of its past usage by Christian authorities as a term of opprobrium for non-Christian and supposedly inferior andwicked religious beliefs and practices. The word Heathenwas rejected on the same grounds. “

On tam vůbec píše dost obsáhle o tom jak novopohané obecně či nějaké konkrétní hnutí/skupina/jednotlivec chtějí aby se jim říkalo, ale nelze tam nalézt důvod „pohan špatné, křesťanské, pejorativní“, heathen, hellene „dobré, ne-křesťanské, pochvalné“--Crinkly.sun (diskuse) 27. 8. 2019, 15:06 (CEST)Odpovědět