Diskuse:Nepokoje na Šluknovsku 2011

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek má k nezaujatému úhlu pohledu hodně daleko. Wikipedie není místem ke vkládání osobních názorů, článek je nutné přepsat encylopedickou formou, ozdrojovat nebo smazat, pokud k úpravě nedojde do 14 dnů. --Loupežník 4. 9. 2011, 15:46 (UTC)

Sloučit s jiným článkem[editovat zdroj]

Navrhuji začlenit/sloučit relevantní informace do článku Šluknovský výběžek, Varnsdorf nebo do jiného článku souvisejícího s tématem. --Midi7 4. 9. 2011, 16:18 (UTC)

Do těchto článků tedy sloučit rozhodně ne, o událostech ve Vdf se toho dá napsat hodně, klidně pomůžu, ale jestli chce někdo vést nesmyslné editační války, tak to vzdám.--Mirek256 4. 9. 2011, 16:25 (UTC)

Pokud se toho tedy někdo ujme, bude to jen dobře. Měl-li by ale článek zůstat v takové podobě, v jaké je nyní, pak by bylo lepší informace začlenit jinde. --Midi7 4. 9. 2011, 16:30 (UTC)
Já bych teda spíše chvilku počkala, až situace trochu utichne a nepřeroste k editačním válkám. Jinak taky souhlasím se začleněním. ♥ K123456  4. 9. 2011, 16:32 (UTC)

Název článku[editovat zdroj]

Sice jsem článek nezaložil, ale název mé maličkosti nepřipadá úplně vhodný ( i když je můj). Události nějak začaly mačetovým útokem v Novém Boru, a od té doby žijí vlastním životem, i když teď hlavně probíhají v Novém Boru. Nějaké návrhy?--Mirek256 6. 9. 2011, 13:28 (UTC)

Co třeba "Severočeské rasové nepokoje 2011"? vím že název není korektní z biologického hlediska a z hlediska sociologie to IMHO sedí.--Jenda H. 10. 9. 2011, 12:31 (UTC)
Rasové nepokoje to dle mé maličkosti nejsou, jedná se spíš o problémy, které 20 let všichni přehlíželi. Herny, bazary, lichva, prostitutky, výkup kovů atd. --Mirek256 10. 9. 2011, 13:31 (UTC)
No vámi jmenované problémy nevylučují "rasovost" nepokojů. Při masových nepokojích jde o interakci mezi skupinami ne o ideologii.mnoho příkladů zde Nicméně zdrojovat se mi to nechce tak co třeba jen Severočeské nepokoje 2011? --Jenda H. 10. 9. 2011, 16:30 (UTC)
Nejsem si jistý, jestli i název Severočeské nepokoje 2011 není příliš obecný. Severní Čechy jsou natolik velké a problematické, že se toho tam každý rok semele spousta - namátkou třeba opakované protesty proti volbám v Krupce. Myslím, že zatím spolu úzce souvisejí události ve Varnsdorfu a Novém Boru, demonstrace byla i v Rumburku, cosi se dělo ve Šluknově, ale pořád je to omezeno na nevelkou oblast Šluknovska a Českolipska. S přívlastky bych počkal, až se nějaké označení ustálí ve zdrojích. Nepokoje jsou primárně vyvolané kriminalitou, takže bych do názvu článku preferoval spíš cosi na ten způsob, že jde o protesty proti kriminalitě a násilí (tuším, že třeba v Novém Boru vyjadřovali nespokojenost i starousedlí Romové). Pokud by se karta obrátila nebo situace někam posunula, tak pak bude stejně nutno hledat další název. Krom článku o této konkrétní vlně událostí je jistě třeba také napsat obecnější článek o problému, ale tam asi budou velké potíže s nalezením a prosazením NPOV. O romské kriminalitě zatím máme jen chudou zmínku v Romská menšina v Česku#Kriminalita, nějaká zmínka o konfliktech je v Anticikanismus#Současný anticikanismus v Česku, ale komplexní zpracování tématu chybí, ač nepochybně zdrojů by se našla spousta. Například o fenoménu sběračství surovin nemáme ve Wikipedii asi nikde nic souvislejšího (v článku Recyklace#Recyklace odpadu v České republice je jen o kontejnerech na tříděný odpad, ale o sběrnách a jejich majoritní klientele tam není vůbec nic). --ŠJů 11. 9. 2011, 16:54 (UTC)

Hlavně z toho nedělejme editační válku, já ve výběžku žiji, tak to pomalu budu doplňovat.....Nový Bor není Šluknovský výběžek. Příčina je v tom, že se lidem zdá, že na ně zbytek republiky kašle a navíc by výběžek měl sloužit jako odkladiště nepřizpůsobivých. Navíc všichni se diví, co procházelo dvacet let, najednou nejde--bytová lichva, herny, prostitutky. Ale až lidi vyšli do ulic tak se něco děje.--Mirek256 11. 9. 2011, 17:12 (UTC)

Co s tím[editovat zdroj]

Dle mého názoru tenhle článek mluví pouze o demonstracích. Demonstrace by měly být zvlášť; kromě nich by mohl být jako hlavní a souhrnný článek, třeba i s chronologií různých jiných událostí (např. útoků typu [1]) pro který si myslím, že je nejlepší článek Etnické nepokoje na Šluknovsku (případně Varnsdorf/Sev. Čechy etc). Takové rozdělení by umožnilo, aby se a) obě témata lépe editovala b) zůstaly konkrétní věci správně vyčleněné, etc. Aktron (|) 11. 9. 2011, 17:24 (UTC)

Vůbec si nejsem jistý, že jde o etnické nepokoje. Kořen nepokojů je více sociálního charakteru, i když se samozřejmě hodně přenáší do etnické roviny. --Byrnjolf 12. 9. 2011, 13:57 (UTC)