Diskuse:Neoklasicismus (literatura)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Svenkaj

Novoklasicizmus je také architektonický směr. (není to otázka rozcestníku, ale šíře záběru článku) Píšu to tu proto, že odstraním literární pahýl a změním jej na obyčejný. Reo + | 12:26, 23. 4. 2006 (UTC)

O literárním neoklasicismu jsem nikdy neslyšel (což může být moje chyba), ale článek neuvádí žádný zdroj ani literaturu. Spojovat (neo)klasicismus s romantismem je zjevný omyl. Slyšel jsem jen o architektonickém a (méně) o výtvarném neoklasicismu, a to na konci 19. století a pak mezi válkami, až po soc. realismus. Je v tom i jinak velký zmatek. Enwiki má pod en:Neoclassicism jen výtvarné umění, ale dává dohromady všechno od empíru po sorelu, dewiki výtvarné umění od První války po Stalina, frwiki empír. O literárním neoklasicismu nikde nic. U nás - pokud vím - se klasicismem rozumí empír a neoklasicismus by měl být až ten pozdější, od 70. let 19. století. Asi by to chtělo přepsat - viz Odkazuje sem, kde jsou samé výtvarné odkazy - architektura a pár malířů!--Sokoljan 28. 12. 2011, 19:24 (UTC)

Nechtěl jsem článek, i když beze zdrojů, mazat a výtvarný neoklasicismus je v češtině zřejmě primární význam (viz i Odkazuje sem). --Sokoljan 4. 2. 2012, 14:20 (UTC)

@--Sokoljan Pane profesore, nemáte chuť se na tuhle starou stránku po letech podívat? Taky jsem o neoklasicismu v literatuře dříve neslyšel, ale pak jsem zjistil, že po krátkou dobu byl u nás tento termín opravdu užíván. Připadá mi, že dnes ho znají pouze specializovaní vědci, kteří potřebují některé jevy zaškatulkovat, ale z obecného povědomí že vymizel. Nejsem ale literární teoretik, jen zvídavý čtenář a stránku jsem rozšířil podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Bylo by ale potřeba, aby se na ni mrknul někdo zkušený. Děkuji --Svenkaj (diskuse) 31. 8. 2017, 16:42 (CEST)Odpovědět