Přeskočit na obsah

Diskuse:Moravská vlajka (1500–1800)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 dny od uživatele Pavel Fric v tématu „Moravská vlajka a další související hesla

Moravská vlajka a další související hesla[editovat zdroj]

Toto je zásadní. Ano, praporec představuje menší typ praporu (korouhve), jako bylo banderium (viz slovo Banner), např. na jezdeckých pečetích Přemysla Otakara II. aj., kde je šířka větší než délka (obdélník "na výšku"), čili jde opravdu převážně o heraldický prapor.

Zatímco slovy prapor (spojený s žerdí) nebo vlajka (vztyčovaná na stožár) rozlišujeme jen způsob upevnění tzv. listu! Bez ohledu na to, zda je (figurálně) heraldický nebo ryze vexilologický (bikolóry, trikolóry) ... Týká se to i státní vlajky, tak je tak kodifikovaná, bez ohledu na to, zda jde v praxi o vlajku na stožáru nebo prapor ve fasádním držáku.

Takže ten návrh (pro období středověku a raného novověku) sice lze pochopit, ale lze tam (asi jak kdo) cítit tu (trochu demagogickou) snahu potlačit význam "modrého" ve smyslu, že heraldická vlajka je ten "starý" prapor, ale bikolóra (ať už červenobílá nebo červenožlutá 19. století ) "nová/moderní" vlajka.

Ryze encyklopedicky by o vexilologickém symbolu Moravy mělo být jedno heslo s jedním unifikovaným názvem (v našem případě Moravská vlajka), tak jako je jedno heslo např. o státním znaku té které země (třebaže heraldicky nejde o znak, ale o odznak nebo emblém, viz Itálie, Francie apod.). Klidně může mít takové heslo podhesla s kategorizacemi dle heraldických, vexilologických aj. souvislostí. Tato ("staro")nová hesla, jako zde projednávané Moravská vlajka (1500–1800), a dále Moravská vlajka (1800–1918), jež dohromady tvoří skupinu delších či kratších textů odkazujících k tématu moravské vlajky, byla vytvořena za použití z původního hesla smazaného textu (což bylo odůvodněno jako zkrácení jeho rozsahu, tak, aby jej běžní čtenáři vůbec byli schopni v rozumné době přečíst). Důvodem bylo, aby se tento text jen tak ze dne na den neztratil. Byl využit časový rozlišovač, který byl v původní verzi hesla Moravská vlajka. Spojení moravská vlajka bylo v jejich názvu při vytvoření použito přirozeně, jak byly nazvány podkapitoly základního hesla. --Pavel Fric (diskuse) 18. 6. 2024, 18:51 (CEST)Odpovědět