Diskuse:Med

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Kasalic8 v tématu „Co je to za hlouposti?

Co je to za hlouposti?[editovat zdroj]

=== Možné nežádoucí účinky === Med není vždy zdravý. Protože je sbírán z květů ve volné přírodě, jsou případy, kdy může být toxický. Traduje se, že jedovatý med poskytuje rododendron. Tímto jménem jsou ale v pontské oblasti nazývány některé druhy rodu oleandr Nerium, které jsou opravdu silně jedovaté. Rododendron a azalka, které rostou v parcích, nijak konzumenty medu neohrožují. Ve střední Evropě se jedovaté medy nevyskytují.

Přesto med, kukuřičný sirup a jiná sladidla tvoří potenciální a akutní riziko pro kojence. K několika bakteriím, které v znečištěném medu přežijí, patří Clostridium botulinum. Tyto bakterie produkují botulotoxin. Spory jsou u dospělých neškodné kvůli vyšší kyselosti žaludku. Protože však žaludeční šťávy kojence nejsou dostatečně kyselé, konzumace medu obsahujícího výtrusy může způsobit až botulismus. Proto je doporučeno nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců. Až když dítě začne přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dost kyselé na prevenci růstu spór (výtrusů). Kvalitní med žádné nebezpečné bakterie neobsahuje. Kontaminace bývá ze špinavých nádob.

Jedovatý med a ještě s botulotoxinem???

Pokud je někdo s odpuštěním "prase" a neumí udržet nádobí a potraviny ani pro kojence v čistotě, pak se mu může dostat do žaludku naprosto vše a s jakoukoliv potravou, ale není znám jediný případ na zeměkouli, kdy by se v medu jako takovém něco podobného vyskytlo, stejně tak je to s uváděnou jedovatostí Medu.

Jo to když lítají na mák, žihadla mají jedovaté, ale med nikdy!--Federmann 20. 2. 2011, 20:19 (UTC)

Mýlíte se, Federmanne, stačí se podívat například do anglické verze, kde je sekce Health hazards. Ta zmiňuje přesně tytéž dva problémy jako náš článek - jednak toxiny z některých rostlin rostoucích v oblasti sběru, jednak přirozený výskyt termorezistentních endospor bakterie C. botulinum. V angličtině je to lépe formulované a podepřené řadou referencí. Jsem ze včelařské rodiny, k medu mám úctu a také jsem se nikdy s těmito problémy nesetkal. Ale to neznamená, že neexistují. Pro úplně malé děti med opravdu není vhodný. Chvíli počkám na vaši reakci, ale chystám se šablonu Přesnost odstranit. --egg 20. 8. 2011, 16:05 (UTC)
Ano, je pravda, že dětem min. do 1 roku pediatři med obvykle zakazují. --Lenka64 20. 8. 2011, 16:31 (UTC)
Jistě je dobře, že se o případné problematičnosti medu píše také. Chtělo by to ale opravdu lépe podepřít zdroji a celkově zkvalitnit. Kasalic8 (diskuse) 1. 10. 2015, 13:02 (CEST)Odpovědět

Nebylo by vhodnější dát citáty do šablon? Druhý citát Zdeňka P. se mi zdá velice nevhodný. Nevím jestli jé úplně žádoucí slovo sračka - zrovna k medu... Myslím, že by se našel i hezčí citát než zrovna tento. Edisteewr (diskuse) 18. 7. 2012, 17:43 (UTC)

Osmolýza?[editovat zdroj]

Vůbec se mi nezdá ta osmolýza. Existuje to vůbec? Chtěl bych vidět citaci na nějaký kvalitní zdroj (který to nepřebral odtud - většina dohledatelných na to vypadá).

Máte pravdo, někdo, kdo neumí anglicky a nepamatuje si z přírodopisu ZŠ osmózu, vymyslel novotvar. Fascinující je, kolik lidí už stihlo nové slovo převzít. Možná je chyba i v tom, že Osmóza nemá na české wikipedii svůj vlastní článek, ale jen křížové odkazy mezi Osmotickým tlakem a Difúzí. --Honzula (diskuse) 1. 9. 2015, 13:27 (CEST)Odpovědět