Diskuse:Mandát pro Palestinu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 měsícem od uživatele Reing v tématu „Přesnost
V článku je použit materiál (nebyl uveden) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2008111810018494.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Tak kolik území tedy měl zabírat židovský stát a kolik arabský?[editovat zdroj]

Ve dvou odstavcích co po sobě těsně následují, jsem se dočetl úplně jiné informace:

Rozdělení mandátu - "Podle něj měl arabský stát zaujímat 7200 km², 804 000 Arabů a 10 000 Židů, židovský pak 8800 km² (velkou část z tohoto území tvořila neobývaná Negevská poušť)..."

Reakce na rozdělení - "Rozhodnutím měl vzniknout židovský stát o celkové rozloze 15 tisíc km² (z čehož však 75 % zabírala poušť) a arabský stát o celkové rozloze 11 tisíc km²."


Podle článků Izrael a Palestinská autonomie mají dnes Izrael 21 000 km² a Palestina 6 000 km²... takže podle součtu (27 000 km²) to spíš vypadá, že bude pravdivý druhý odstavec (v součtu 26 000 km²) než první (v součtu 16 000 km²).

Přesnost[editovat zdroj]

Přeji příjemný den. Především v tomto článku (a zřejmě i v několika dalších) došlo k záměně pojmů "mandát" a "mandátní území". Vložil jsem šablonu Přesnost, částečně upravil úvod, ale pak jsem zjistil, že bude nutno upravit mnohem větší množství informací (například kdy byl mandát udělen, kdy vstoupil v platnost ...), proto jsem prozatímně vložil strojový překlad dvou úvodních odstavců textu z en.wiki. V textu níže jsou však další nepřesnosti. Mandát například nepředpokládal vytvoření židovského státu ze západní části mandátu, tj. Palestiny, jak je uvedeno, ale pouze v jejím rámci a rozhodně se nepočítalo s vyloučením arabského obyvatelstva z účasti na samosprávě. Požadavek na "izraelskou domovinu" se netýkal Transjordánska... --Reing (diskuse) 12. 3. 2024, 21:38 (CET)Odpovědět