Diskuse:Městská telefonní ústředna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Martin2035 v tématu „Název

Název[editovat zdroj]

Zvolil jsem prozatím název Městská telefonní ústředna podle Památkového katalogu. Ale variant je mnoho a sám si nejsem jistý, který je ten nejvhodnější.

  • Městská telefonní ústředna - odpovídá názvu dle NPÚ, navíc je krátký, ale může být dost neurčitý (umím si představit víc ústředen pod tímto názvem, možná by byl vhodný rozlišovač, na druhou stranu tahle bude asi z městských ústředen nejvýznamnější) a asi úplně neodpovídá tomu, co všechno se uvnitř dělo.
  • Meziměstská telefonní ústředna v Praze - takhle je nazvaný původní projekt v plánech Bohumíra Kozáka, a taky publikace Rudolfa Brandy (1929).
  • Meziměstská a mezinárodní telefonní ústředna - tento název používá mj. ČT, Prázdné domy a nějaké lidové zdroje (Turistika.cz, Prague City Line...)
  • Mezinárodní a meziměstská telefonní a telegrafní ústředna - svého času nejspíš oficiální název, byla tak pojmenovaná knihovna, která se spolu se spojovatelkami zřejmě v 70. letech stěhovala na Olšanskou. Nejpodrobněji popisuje, co všechno bylo uvnitř, ale jako název článku je to úmorně dlouhé.

Co na to třeba Vukin, Martin2035 nebo Curtis? Obracím se na první dobrou na vás, protože inspirace k napsání článku přišla při dumání nad ÚTB a jejím názvem, tohle je tematicky dost podobná a možná ještě složitější disciplína :) Vítány jsou samozřejmě i další názory. Zdraví --Michal Bělka (diskuse) 20. 6. 2020, 13:54 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, zaprvé gratuluji ke skvělému článku! Ta stavba mě už několikrát zaujala a netušil jsem, že na Wikipedii nemá ani stránku. Ohledně názvu: souhlasím s tím současným. Chápu že to může znít obecně, na druhou stranu je to odlišeno slovem „městská". Ostatní telefonní ústředny v českých městech se většinou jmenují ve stylu „Telefonní ústředna název-města". Přeji hezký den a děkuji. @Michal Bělka: Martin2035 (diskuse) 20. 6. 2020, 21:56 (CEST)Odpovědět