Diskuse:Lambertův–Beerův zákon

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Bylo by vhodné uvést obsah a název stránky do souladu s pravidly češtiny, konkrétně tedy "Přivlastňuje-li se dílo (kniha, objev apod.) dvěma autorům, obě jména autorů by měla mít tvar přivlastňovacího přídavného jména: Havránkova–Jedličkova mluvnice, Ebersův–Mollův model tranzistoru, Youlova–Kučerova parametrizace regulační soustavy (viz Pomlčka). Respektování tohoto pravidla (bohužel v praxi často porušovaného) je důležité. Chybějící zakončení -ův/-ov- u prvního jména totiž signalizuje, že jde o jediného autora se zdvojeným příjmením: Toulouse-Lautrecovy obrazy (viz Spojovník).", viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=jan%C5%AFv&Hledej=Hledej#bref5. Správný název zákona je Beerův-Lambertův, adresa stránky by měla být https://cs.wikipedia.org/wiki/Beerův–Lambertův_zákon. Jak je správně v takovém případě postupovat?

Pokud dojde na přejmenování, tak bych se přimlouval za název Lambertův-Beerův zákon, protože se používá častěji (nejčastější imho je Lambert-Beerův). --hugo (diskuze) 11. 7. 2014, 15:15 (UTC)
Souhlasím, název Lambertův-Beerův zákon je velmi běžný a zcela v pořádku. Lambert-Beerův zákon je sice také běžné, avšak bohužel nesprávné označení, v encyklopedii nemá co dělat. Maximálně ho můžeme přidat do textu s upozorněním, že i tak bývá zákon označován. --Xhavlikj (diskuse) 15. 7. 2014, 13:44 (UTC)