Diskuse:Joseph Kony

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Zagothal v tématu „Kategorie:Křesťané

Tendenčně napsaný článek, zřejmě pod vlivem ne příliš věrohodného videa, šířícího se od března na internetu. — Draceane diskuse 24. 5. 2012, 13:40 (UTC) Můžu se zeptat, co konkrétně se vám na této stránce nelíbí? Podle mě není pro vloženou šablonu důvod. Joseph Kony je objektivně zločinec, přestože ještě nemohl být odsouzen. O kampani Kony 2012 jsem už ve článku informoval. Příště je vždy lepší stránku doplnit, než přikládat šablony. --78.45.51.218 26. 11. 2012, 00:37 (UTC)

Kategorie:Křesťané[editovat zdroj]

Vyřadil jsem Konyho z kategorie křesťané. To že byl vychován křesťanskými rodiči z něj křesťana nedělá. Z článku je navíc jasně patrné, že jeho náboženské vyznání je silně synkretické.--Jenda H. (diskuse) 26. 11. 2012, 08:10 (UTC)

Nevím, proč by neměl být v kategorii křesťané. Křesťan to je, sice to má trochu namíchané s šamanismem, ale to v Africe není moc neobvyklé. To bychom pak museli odstranit u plno muslimských teroristů, že jsou to islamisté. --81.19.4.201 17. 4. 2013, 07:21 (UTC)

Řekněme že jsme (i přes nedostatek informací) schopní doložit Konyho příslušnost k Hnutí Ducha svatého. Dokážete doložit, že toto hnutí je křesťanské? --Jenda H. (diskuse) 17. 4. 2013, 13:10 (UTC)
Myslím si, že je zbytečné dokazovat křesťanskost Hnutí Ducha svatého (je vidět, že to schválně směřujete k hnutí, jehož byl sice členem, ale ne vůdcem). Spíš jde to, jak je na tom Joseph Kony nebo když už, tak LRA. Takže - Joseph Kony:
- Otec - katolík, matka - anglikánka (tj. oba křesťané)
- několik let byl ministrantem
- druhý nejvyšší velitel LRA Vincent Otti o této organizaci řekl mj., že "bojujeme ve jménu Boha" a "bojujeme za biblické Boží Desatero", od Hnutí Ducha svatého se distancoval s tím, že jde o jiné hnutí
- další vyšší důstojník LRA F. Ongom o Konym prohlásil, že pro všechny své činy hledá ospravedlnění v Bibli (např. Bůh zabíjel lidi při potopě či v Sodomě a Gomoře)
- LRA je označována v odborných textech jako z příkladů křesťanského terorismu. LRA dává důraz na "Boží zákony".
V každém případě je jasné, jeho náboženství je synkretické (s vlivy afrického animismu a šamanismu), nicméně hlavní roli hraje právě křesťanství. S LRA je spoje kultem osobnosti a tedy je naprosto jasné, že ve všem má to nejdůležitější slovo právě Kony. To, že si křesťanství upravuje dle svého je už jiná věc (to ostatně dělal třeba i Martin Luther ve své době a nelze říci, že by nebyl křesťanem).--81.19.4.201 18. 4. 2013, 11:54 (UTC)
LRA je (dle mých poznatků) co do teologie a praxe odvozené od Hnutí svatého ducha. Z hlediska věrouky všech křesťanských církví je to hereze, kvůli synkretismu. Je pravda, že se Kony pohybuje v křesťanském prostředí a tak svou činnost obhajuje Biblí, což neříká nic o jeho víře. Gándí také citoval blahoslavenství a verše o nastavení druhé tváře, aby podpořil svou ideologii nenásilí, a ke křesťanství se nehlásil.

Co se týká křesťanského terorismu a LRA. Podle mnohých pozorovatelů včetně USA je to žoldnéřská organizace, kterou místní vlády a vlivné skupiny využívají na špinavou práci. Jistě jelikož LRA vychází z hnutí ducha svatého, tak deklarativně převzala jeho cíle vládu desatera atd... Nicméně se je, na rozdíl od islamistů, nesnaží nijak naplňovat. Nebo víte o tom, že by kamenovali cizoložnice? Co se týká Konyho minulosti, jde o jeho minulost, dětství nevypovídá nic o současnosti. --Jenda H. (diskuse) 18. 4. 2013, 16:46 (UTC)

Zdropje ke křesťanství LRA:

Je to podobný případ jako Davidiáni. Taky radikální a poblázněná sekta na okraji křesťanství. A Dvidiány mezi křesťany máme.

Zagothal (diskuse) 26. 2. 2016, 22:04 (CET)Odpovědět