Diskuse:Ježíšek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Bazi v tématu „Vánoční mytologické postavy

Nejsem si jistá tou informací, že Ježíšek je jenom v Česku - matně si pamatuju, že v němčině ještě na gymplu jsme dostali informaci, že v některých oblastech Německa nosí dárky Christkind, tedy taky Ježíšek, myslím. --Bodlina 14:34, 15. 12. 2006 (UTC)

No jistě. To je tak, když někdo nečte jiné články na Wikipedii, například Štědrý den. --Luděk 14:37, 15. 12. 2006 (UTC)

ke zpochybnění článku[editovat zdroj]

Opravdu věříte, že si děcka představují pod ježíškem mimino, které jim bude rozdávat dárky? O tom silně pochybuju. Pokud jde o mě, tak v dobách mého dětství = 80. léta, jsem vlastně nevěděl, co si mám pod ním představovat, a pokud jsem si něco představoval, tak to byl spíše nějaký skřítek. --Kirk 17:24, 15. 12. 2006 (UTC)

IMHO co sis představoval ty je vlastní výzkum, pokud se obecně píše napříkld [1] tak se jedná o malé dítě. šablonu celkově zpochybněno tedy nechápu moc dobře :-) --Chmee2 17:34, 15. 12. 2006 (UTC)

Chmee2: blbost. to co napsal pastorius je jen jeho tvrzení. každé děcko si pod tím představuje něco jiného. každopádně ze zpráv atd... vyplývá, že když mají děcka namalovat ježíška, tak kreslí spíše nějaké skřítky. ostatně bys měl vědět, že za mých časů byla normalizace a na náboženství se kašlalo, ostatně já a velká část veřejnosti na ně kašleme nadále, tudíž jak bych si pod tím mohl představovat Ježíše Krista, by bylo velice divné. zkrátka je veliká troufalost spojovat ježíška s křesťanstvím, když u nás převažují ateisti. --Kirk 17:53, 15. 12. 2006 (UTC)

Mno, minimálně Ježíšek z křesťanství vzešel jakožto presonifikace maléko Ježíše Krista, takže nespojovat ho s křesťanstvím je tak trochu směšné, ať už je u nás ateistů kolik chce. Cinik 18:09, 15. 12. 2006 (UTC)
Spojovat Ježíše s křesťanstvím je troufalost.“ LOL (Pro mě to bylo vždycky malý děcko) Zanatic ʡ 18:12, 15. 12. 2006 (UTC)

Zanatic: malé děcko dejme tomu, ale Pastorius psal vyloženě o miminu. --Kirk 18:14, 15. 12. 2006 (UTC)

Ekvivalenty Ježíška[editovat zdroj]

Z věty o Santa Clausovi jsem vyřadil Velkou Británii, protože tam je symbolem Vánoc spíše tradiční Father Christmas, teprve později ztotožněný se Santa Clausem. (Tudíž odpadla i věta vedlejší, přestala mít smysl.) --Mmh 01:32, 1. 2. 2008 (UTC)

Rozšíření[editovat zdroj]

Vycházel jsem z toho, že smysl encyklopedického článku není registrovat, co si myslí malé děti (a asi i někteří kolegové), ale vyložit právě to, co nevědí. --Sokoljan 24. 12. 2008, 19:54 (UTC)

Díky za rozšíření. Určitě ještě je co zdokonalovat (zdrojování atd.), ale rozhodně je nynější podoba přijatelnější než ta předchozí. Jen si nejsem jist, jestli dnešní představy o Ježíškovi jako mytologické bytosti, která je křížencem dědy se skřítkem a ježečkem, lze přičítat právě komunistickému režimu. --ŠJů 24. 12. 2008, 23:40 (UTC)

Český Ježíšek[editovat zdroj]

Článek by se ještě měl zmínit o produktu "Český Ježíšek", který má s postavou Ježíše společné jen jméno:

  • Stránky ceskyjezisek.cz
  • Názor na původ na novakoviny.eu - tomu bych i věřil
  • O vzniku "Českého Ježíška" na stránkách agentury Lucky Life s.r.o. zde
  • Tohle sice moc encyklopedický zdroj není, ale taky asi není daleko od pravdy: evropanka.blogspot.cz
Já vím, nemá se tu nikdo úkolovat, tak to tam možná časem zapracuji sám. Ale třeba se najde někdo povolanější.--PetrS. (diskuse) 22. 12. 2013, 20:02 (UTC)

Recenze WPK[editovat zdroj]

Juandev[editovat zdroj]

Tak jsem to jen zběžně prolétl a našel věci, kterým je třeba se věnovat, než to bude někdo hloubkově posuzovat.

  • chtělo by to ilustrační obrázek do pravého horního rohu
  • před historii bych dal nějakou popisnou část
  • takto umístěné refy svádí k tomu, že citován je požehnaný nový rok jako terminus techikus: Z 15. a 16. století se dochovala řada novoročních přání, na kterých vystupuje „Christkind” jako posel přání šťastného a požehnaného nového roku[16][17][18][19], -co skutečně mají ty refy dokládat?
  • Popis obrázku se neukončuje tečkou, pokud se nejedná o větu
  • nejsem si jistý, jestli wikipedie přijme tak rozsáhlé citace
  • ref 35 je co? jako reference to nevypadá a jako poznámka také ne. Je tam nějaký německý text, bez bližšího vysvětlení
  • do souvisejících článků nedáváme ty, na které může být odkazováno z textu a to na Vánoce může být odkazováné z textu
  • Literaturu a externí odkazy dát do šablon.

--Juandev (diskuse) 19. 1. 2016, 12:59 (CET)Odpovědět

Koukám, že se tu něco děje. Nicméně po roce už nejsem schopen nějak vysvětlovat svoje náměty, nebo tak. Musel bych se tomu znova věnovat a to se mi moc nechce.--Juandev (diskuse) 7. 12. 2016, 14:17 (CET)Odpovědět
Článek by mohl být u příležitosti konce roku navržen na článek týdne, takže ho zkusíme dotáhnout aspoň do podoby přijatelné pro tyto účely. Jestli to stačí i na DČ, to nechám na posouzení jiných. --Bazi (diskuse) 7. 12. 2016, 14:28 (CET)Odpovědět

Personifikovaná postava[editovat zdroj]

"Svatým Kristem byl míněn Ježíš Kristus, neměl však tehdy podobu personifikované postavy." Proboha, co to je za větu? O personifikaci můžeme mluvit u něčeho, co samo osobou není, ale my si to v podobě osoby představujeme nebo zobrazujeme. Ale jak bychom mohli osobu ještě víc personifikovat? Nemělo tam být nějaké úplně jiné slovo? --ŠJů (diskuse) 25. 12. 2016, 16:41 (CET)Odpovědět

Kolego, když nevíte, zeptejte se Wikipedie. :-) Pojem personifikace je také vykládán jako zosobnění, tj. zvolení určité osoby, jevu, instituce jako typického či velmi výrazného představitele či symbol něčeho. Myslím ale, že se jednalo vyjádření překládaného autora. --Lenka Lyalikoff 15. 3. 2017, 23:35 (CET)
Vždyť je to z kontextu jasné, Luther nahradil postavu z masa a kostí (sv. Mikuláše) Svatým Kristem. Jenže s tím si obyčejný lid nevěděl moc rady a nějaká anonymní postava, která právě z masa a kostí nebyla, ho neuspokojila. Brzy si „to nic” polidštili-ztělesnili-zhmotnili-do zbožňovaného a uctívaného dítěte.--Lenka Lyalikoff 16. 3. 2017, 00:01 (CET)

Vánoční mytologické postavy[editovat zdroj]

K návrhu na rozdělení sekce o dalších postavách bych dodal, že sice rozumím tomu, že jde o jiné mytologické postavy než Ježíšek, zároveň ale právě Ježíšek je tu do značné míry pojatý coby dárkonoš, a právě v této sekci jsou zmíněny jiné postavy-dárkonoši. Proto určitou logickou souvislost vidím. Vyčlenění do samostatného článku je z mého pohledu možné, nikoli nezbytné. --Bazi (diskuse) 25. 12. 2016, 16:51 (CET)Odpovědět

Souhlasím s kolegou výše. Malý odstavec navazoval na popisované dárkonoše. Založení nového článku (klidně i s uvedeným názvem) může být. V takovém případě ale očekávám obsažnější článek. Jestli má navrhovatel v úmyslu pouze oddělit kapitolu, tak říkám ne. To je jen honba za kvantitou na úkor kvality.--Lenka Lyalikoff 15. 3. 2017, 22:51 (CET)