Diskuse:Ignát Herrmann

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Henricus~cswiki v tématu „Ignác

Nemám tušení podle jakého vzoru by se měl skloňovat Martin Žemla, ale přijde mi, že by měl být "osud Martina Žemly", ne "Žemli".-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Huge (diskuse)

Jo jo, je to tak - předseda bez předsedy, řekl bych ;-) Jedudědek 21:29, 13. 5. 2008 (UTC)

Ignác[editovat zdroj]

Všude kde jsem hledal tohoto autora, tak byl jmenován Ignác, tak nevím, proč je to tady naopak, krom toho jsem jméno Ignát v životě neslyšel, tak jsem to poopravil, akorát jako název článku to zůstalo, nevíte co s tím? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.177.110.252 (diskuse)

Nevím, kde a jak jste hledal, ale je to nesmysl. Herrmann se rozhodně nejmenoval Ignác, ale Ignát. Viz třeba i google:Ignác.Herrmann versus google:Ignát.Herrmann. --Mormegil 21:23, 13. 5. 2008 (UTC)
Je to tak, Herrmann je Ignát, a Ignát je variantou (byť méně častou) jména Ignác. Je fakt, že občas se uvádí -c, ale mohu Vá s ujistit, že mám před sebou Herrmannovy Sebrané spisy, které vycházely za jeho života, čili je sám autorizoval, a je tam pěkně velkými písmeny psáno -t. - Jinak co se týče Žemly, tam to byl jasný překlep, netřeba o tom vésti dišputaci :-) --PaulusStarec 22:15, 13. 5. 2008 (UTC)
Hmm tak asi máte pravdu, u mě nalezené věci převažovali se jménem Ignác, už jenom proto, že z toho teď maturuji a v učebnici ho tak máme, pak jenom doufám že je to pravda o té kombinaci Igná -c -t protože by v tom mělo opravdu udělat jasno:) Mi je to celkem jedno, jen jsem to hlavně potřeboval vědět k té maturitě.
Tohle je zajímavá otázka. Ignát Herrmann je křtěný jako Ignatius Wenceslaus, což by bylo česky automaticky Ignác Václav. Je to proto, že se latinské -ti- před samohláskou čte v českém i německém jazykovém prostoru jako -tsi-, -ci-. Jenže klasická latina preferuje čtení -ti- jako -ty- i v tomto případě. Toho se asi držel sám Herrmann, když se označoval za Ignáta. --Henricus (diskuse) 31. 3. 2020, 13:36 (CEST)Odpovědět