Diskuse:Hřib satan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Informace zde , informace na externím odkazu, a informace z ostatních jazykových verzí nesouhlasí, příklad: Rozhodně ne. Tento hřib se nemůže zaměnit protože je to jediná houba,která má bílý klobouk., Môžeme si ho zmýliť s hríbom úhľadným Satan roste velmi hojně v červenci až září pod listnatými stromy, na vápencovitých podkladech. proti Hřib satan roste velmi vzácně od července do září na vápencových půdách v teplých oblastech v listnatých a smíšených lesích, hlavně pod duby, buky a habry. --H11 18. 4. 2009, 07:51 (UTC)

Snad vyřešeno... --Wikipedista:BobM d|p 31. 8. 2009, 19:08 (UTC)

Dobrý den. V článku píšete,že hřib Satan je za syrova jedovatý.Zajímalo by mne jesttli je jedovatý i po tepelné úpravě.Děkuji.Juříková L.

přidáno do článku. --Vojtech.dostal 24. 11. 2010, 17:39 (UTC)
Pro případ, že by někdo diskusi četl, raději upozorním, že satan není vhodný jíst ani tepelně upravený a to hned z několika důvodů. V první řadě je to houba poměrně vzácná, takže by se neměla k jídlu sbírat. Za druhé obsahuje v nízkém, ale zřejmě variabilním množství i další jedovaté látky, které se varem nerozkládají. Za třetí jsou popsané mnohé případy, kdy obvykle udávaných 20 minut varu nestačilo a otrava nastala i poté - došlo i na pokusy, kdy experimentátor nejprve houbu dlouho vařil, poté vodu slil, houbu dále smažil a i poté se otrávil. Hlavní jedovatá látka satanu, bolesatin, se sice teplem rozkládá, ale poměrně pomalu a je tak možné, že v případě vyššího obsahu se nestihne všechen během varu rozložit. --Xth-Floor (diskuse) 3. 1. 2014, 20:15 (UTC)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má hřib satan barvu rourků a celkově spodní strany klobouku červenou. Bylo nám to uvedeno ve škole jako jeden z poznávacích znaků mezi hřibem satanem a hřibem kříštěm. Děkuji

Dobrý den, ano, póry satana jsou červené, ale samo o sobě to není spolehlivým znakem k určení satana. Podobně jako satan může vypadat i variabilní hřib Le Galové, který může mít klobouk bílý, šedý, béžový či růžový a k tomu rourky žluté, červené či olivové (s řadou odstínů mezi). --Xth-Floor (diskuse) 6. 8. 2012, 18:08 (UTC)