Diskuse:Frontman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

U těch Pink Floyd je to sporné. V 60. letech byl frontmanem Syd Barrett, později Roger Waters a po jeho odchodu David Gilmour.--Marek Koudelka 1. 4. 2011, 19:08 (UTC)

S Barrettem souhlasím, později ale skupina vystupovala jako celek, neměla vyloženého frontmana. Tento pojem si spojuji se zpěváky jako Jagger nebo Bono, kteří jsou "ti hlavní na pódiu", tohle ale u Pink Floyd (kromě Sydovy éry a možná Watersovy Zdi) nikdy nebylo. --Harold 3. 6. 2011, 21:12 (UTC)
Druhá věc samozřejmě je, kdo vedl umělecky tu skupinu. Tam existuje ta posloupnost, co jsi napsal (ale zařadil bych tam mezi Barretta a Waterse ještě takové neurčité období 1968-1972, kdy skládali všichni). Dobrá ilustrace existuje u Progres 2 v době Dialogu s vesmírem, kdy frontmanem (tedy zpěvákem a tím, co je nejvíc vidět) byl Pavel Váně, zatímco uměleckým vedoucím, který to z větší části tak nějak řídil, byl Zdeněk Kluka. --Harold 3. 6. 2011, 21:18 (UTC)
No já jsem to myslel, jakože by se měl Waters z toho seznamu odebrat, což jsi udělal. Pod pojmem "Umělecký vedoucí" se ale spíš dá přestavit Andy Warhol nebo Magor. Podle mě tedy není "Umělecký vedoucí" osoba, která se skupinou hraje, ale ta, která je vede. —Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 17. 6. 2011, 14:39 (UTC)
Umělecký vedoucí je super pojem na socialistických elpíčkách (to je takové velké černé oboustranné CD :-D). Vím, že u Spirituál kvintetu tak byl označován Jiří Tichota, který tu skupinu prostě vedl a dosud vede a zároveň hraje na kytaru a zpívá. Jsem ale líný se podívat na ostatní desky... :-) Nevím o tom, že by takový pojem byl používán na západě. --Harold 17. 6. 2011, 14:44 (UTC)