Diskuse:Eilika Oldenburská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ono je nějaké následnictví na českém trůně? Není už dávno nějaký český trůn pryč? Nebo jsou aristokratická privilegia nekonečná a vztahující se na funkce, které dávno neexistují? --Elm 24. 5. 2011, 10:48 (UTC)

Mně to taky přijde naprosto neuvěřitelné, ale na anglické verzi mají také napsáno že je Rakousko-Uherská princezna. Vzhledem k tomu, že Rakousko Uhersko obsahovalo mnoho dalších států, lze říci, že je díky tomu zároveň princezna česká, rakouská ... atd. --Mates245 24. 5. 2011, 11:02 (UTC)
To opravdu nechápu, jak může být rakousko-uherská princezna, když R-U neexistuje a dávno už je republika. Rakousko jakožto republika pořád dovoluje užívání šlechtických titulů? --Elm 24. 5. 2011, 11:41 (UTC)
A jak je možné, že v republice stále existuje Královské město? Podle této logiky by se Hradec Králové měl jmenovat pouze Hradec, protože přece "žádného krále nemáme!" (Mrkněte třeba na heslo města Slaný, tam je to hned jako první informace). Je to přežitek, nebo výsada?--Vit001 16. 6. 2011, 13:14 (UTC)

Ke zrušení mé editace: Nikdo již nemůže být českou princeznou, a už vůbec ne někdo z Habsburků. Detronizováni byli aklamací Národním shromážděním 14. listopadu 1918: Všecka pouta, která nás vázala k dynastii Habsbursko-Lotrinské, jsou přervána (Výborně! Poslanci povstávají, hlučný potlesk.) Konec jest smlouvám z r. 1526 i pragmatické sankci (Výborně, potlesk ) Dynastie habsburskolotrinská ztratila všechna práva na trůn český (Tak jest! Výborně! Potlesk.) A my svobodni a volni prohlašujeme, že náš stát československý jest svobodnou československou republikou. (Výborně! Sláva! Hlučný potlesk.) A abychom doplnili všechno to, pak prosím Vás, abyste prvním presidentem Československé republiky zvolili Tomáše Masaryka. (Výborně! Sláva! Potlesk) Prohlašuji tedy professora dra. Tomáše G. Masaryka jednohlasně zvoleným presidentem Československé republiky.

Myslím, že pokud zde tyto mylné informace zůstanou, tak tím klamete veřejnost. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 194.213.41.2 (diskusepříspěvky)

Už jsem odstranil. A co říkáte na toto: Česká královská rodina? Bohužel pomatení monarchisté tady toho zaplácali nesmysly asi o dost víc. --Elm 24. 5. 2011, 12:10 (UTC)
Žádný český trůn už od 1918 neexistuje. Mimochodem, taky v Rakousku byli Habsburci zbaveni práva na trůn, když tam byla prohlášena republika. Celý ten článek Česká královská rodina je nehorázný nesmysl ... --194.213.41.2 24. 5. 2011, 14:12 (UTC)
Pane Elme, četl jsem některé Vaše příspěvky a reakce a v mnoha případech jste neudržel své emoce na uzdě. Myslíte, že by se toto mohlo nějak změnit a mohl jste vnést do svých příspěvků trochu diskusní kultury? Děkuji.--Vit001 26. 5. 2011, 21:43 (UTC)
A pokud jde o manifest s bouřlivými projevy a provoláváními slávy – četl jste jej? Je to propaganda až běda.

Se všemi slovanskými národy, zejména s Poláky, chceme žíti v opravdovém bratrství. Víme, čím jsme všem povinni, ne krásnými slovy, nýbrž skutky a celým svým životem. Chceme býti hodni své svobody a jest naší pevnou vůlí, aby Českoslovanská republika byla zemí opravdově domokratické svobody, kde by nebylo utiskovaných ani politicky, ani národně, ani sociálně (Výborně! Potlesk). Pevně a nezlomně trváme však na tom - poněvadž je to prohlášení nás všech, dovolte, abych to přečetl - aby neporušen zůstal staletou historií posvěcený celek zemí českoslovanských (Výborně!) a za žádnou cenu nevzdáme se spojení se svými bratry Slováky (Shromáždění povstává, aklamujíc Slováky), kteří nejlépe vědí, že národ náš miluje je upřímnou, bratrskou láskou se všemi jejich zvláštnostmi, s jejich krásným svérázem a že nechceme nic jiného, než aby po svém, volně a svobodně se rozvíjeli ve společné naší vlasti! (Výborně! Potlesk). Poněkud prázdná slova, nezdá se Vám? Na tom stojí tradice republiky u nás? Však také dlouho nevydržela.--Vit001 26. 5. 2011, 21:50 (UTC)

Až nebudete narušovat NPOV, jak se již několikrát stalo i pře upozornění, pak už nebude na místě nedržet emoce na uzdě, když někdo narušuje encyklopedie monarchistickými aktivistickými nesmysly. To není propaganda, to je realita, na které je celá následující republikánská tradice postavena. Ještě jednou zaregistruji, že nějaká žijící osoba je české princezna a podobné nesmysly, tak bude asi nutno přistoupit k jiným prostředkům k ochraně projektu. S odlišením encyklopedického nezaujatého stylu od vašich monarchistických manifestů jste již ostatně měl mnohokrát problém. To je opravdu poslední varování, protože za několik let vaší práce pořád ani neovládáte základní dovednost psaní dle zásady NPOV a narušujete tak encyklopedii lživými informacemi. [1] --Elm 27. 5. 2011, 08:14 (UTC)
Udržet emoce na uzdě jsem měl na mysli Vašimi výlevy, typu "že se vám chce blít" a podobně. To sem opravdu nepatří. Máte-li věcné argumenty, prosím, ale tohle ne. Pokud jde o informace, které nazýváte lživými, tam bych na Vašem místě skutečně nebyl tak přísný. Existuje mnoho skutečností, které možná nejsou v učebnicích, neznamená to však, že neexistují. --Vit001 29. 5. 2011, 07:16 (UTC)

Ještě doplním - Souhlasím, že na Wikipedii nepatří lživé informace, nicméně zůstává faktem, že žijí lidé, kteří jako děti českého krále mají nárok nazývat se potomky českých králů, protože jimi jsou. A potomci českých králů jsou česká královská rodina. A poněvadž dokonce mnoho Čechů ani neví, zda, kde a jak žijí, proto jsem třeba pro změny vedoucí ke zpřesnění hesla, aby někoho neurážely, ale zcela určitě pro je zachování, až se o nich někdo bude chtít, či potřebovat něco dovědět.--Vit001 30. 5. 2011, 20:40 (UTC)

Diskutuje se tu hodně, ale to zásadní jsou přeci zdroje. Dávno tam měla být šablona ověřit + u ostatních podobných článků se silnýma tvrzeníma, protože ty potřebují silné zdroje;-) Pánové, ať se vám daří. --Nadkachna 30. 5. 2011, 20:51 (UTC)

Jak je to tedy? Je tedy někdo, kdo by mi prosím byl schopen fundovaně vysvětlit, kdo a podle jakých pravidel, či zákonů má nárok na následující tituly:

  • je Juan Carlos současný španělský král a jaká jeho titulatura u území, které v současnosti také nejsou monarchiemi (např. titul krále bourbonského - neboť JKI. je z rodu Bourbonů, či krále jeruzalémského apod.?
  • je jeho manželka Sofie Řecká (když v Řecku momentálně není monarchie)
  • je Hans Adam II. knížetem opavským a krnovským
  • má žijící řecký král, v exilu, který byl králem korunován, poté sesazen - nárok se nazývat králem, nebo králem v exilu, či je jen občan?
  • má královský rod, jehož předkové byli detronizováni, právo být nazýván královským rodem?

Podle mne je nesmysl rozlišovat jednotlivé tituly podle toho, zda země je či není monarchie. V případě restaurace monarchie v tom kterém státě, by se zřejmě nejspíše vrátil někdejší panovník nebo jeho potomci. Proto je lze nazývat je minimálně titulárními panovníky.