Diskuse:Chráněné území

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhoval bych změnit odkazy u seznamu chráněných krajinných oblastí dle vzoru CHKO Železné hory (místo dosavadního Železné hory). Důvod je zřejmý - Železné hory nejsou totéž co CHKO Železné hory. Je někdo proti?

V obecné rovině je to pravda, ale: za prvé by se asi měla vypracovat nějaká politika, jak přesně to pojmenovat - mělo by jméno hesla začínat zkratkou, nebo vypsat celými slovy (což je zas nešikovně dlouhé)? A za druhé praktický ohled: CHKO je sice něco jiného než konkrétní pohoří, ale jaký specifický obsah by její heslo mělo? Datum založení, rozloha atd. a pak už jen odkaz na normální zeměpisné heslo ŽH. Abychom zbytečně nerozmnožovali pahýly, možná by docela stačilo vytvořit v hesle Železné hory sekci CHKO.
K pojmenování: přišlo by mi asi nejlepší, aby to začínalo zkratkou CHKO, a mělo by existovat přesměrování z Chráněná krajinná oblast Železné hory. Ale vcelku je to myslím jedno, jen by to mělo být jednotně.
K obsahu hesla: obsah si dovedu celkem dobře představit (např. seznam maloplošných chráněných území, co se tam chrání apod.). Navíc, což je důležité, se CHKO obecně přesně nekryje s příslušným územím, např. pohořím. Nicméně samozřejmě je možné to udělat tak, jak navrhujete, spíš je to otázka toho, zda chceme do budoucna mít spíše více kratších hesel, nebo spíše méně delších. Já osobně bych se hlavně z důvodu netotožnosti těch dvou pojmů přiklonil k samostatným heslům, ale nějak na tom nelpím.
Nechcete vytvořit projekt na chráněná území? Stačil by návrh/návod, jak tomu dát alespoň trochu jednotný vzhled, připadně nejakou šablonu kostry stránky, případně infobox pro základní údaje. Podle anglické wikipedie se mi zdá, že je to dobrý způsob, jak koordinovat práci na nejakém tématu.
Prosím, podepisujte se, nevím, s kým se bavím.
Mojža 15:46, 1. 9. 2004 (UTC)
Já jsem se i podepsal, ale nedošlo mi, že bych se měl podepsat pod každý odstavec. Jinak z toho projektu bych měl trochu strach - jednak to neumím a za druhé nevím, zda to není s kanónem na vrabce, aspoň zatím. Já jsem dokonce náhodou dneska v anglické wikipedii koukal na nějaký takový projekt, který asi máte na mysli, pro železniční dopravu; no, moc moudrý jsem z toho nebyl. Ale kdyby to chtěl udělat někdo jiný, tak proč ne :-)
--Radouch 17:20, 1. 9. 2004 (UTC)
Zrovna si lámu hlavu, jaký projekt by byl vhodný jako "pilotní projekt" (berte to s rezervou :-), prostě si to chci vyzkoušet. Zamyslím se, jestli začít třeba s tím chráněným územím. Ale není to zrovna moje parketa (i když tuto stránku jsem založil já). Uvidíme.
Mojža 17:52, 1. 9. 2004 (UTC)
Prima, a když se ještě vrátím k původní otázce ("Železné hory" versus "CHKO Železné hory") - dá se to shrnout tak, že to zatím necháme vyhnít a uvidíme, co případně vzejde z pilotního projektu?
--Radouch 18:18, 1. 9. 2004 (UTC)
Asi tak nějak. Předběžně si myslím, že by to mělo být oddělené - existují chráněná území, která nejsou vázána na nějakou oblast, a naopak nejsou chráněna celá území (CHKO České středohoří nechrání celé středohoří, protože se to nehodilo kvůli těžbě uhlí). Mojža 21:48, 1. 9. 2004 (UTC)
Jo, a tohle heslo by se asi mělo přejmenovat na singulár: ChráněnÉ území. --Malýčtenář 13:14, 1. 9. 2004 (UTC)
Nemělo by se spíše jmenovat Chráněná území ČR nebo tak něco? Heslo Chráněné území by asi časem mělo taky existovat, ale tohle je myslím spíše přehle systému CHÚ v České republice.

--Radouch 13:47, 1. 9. 2004 (UTC)

Jen ještě drobnost: píše mi to teď "Ve Wikipedii dosud neexistuje stránka se jménem Chráněná území." Jestli to jde, možná by se ta hláška měla změnit na "Ve Wikipedii dosud neexistuje stránka se jménem Diskuse:Chráněná území". --Radouch 12:47, 1. 9. 2004 (UTC)

Nojo, koukám, ale to bude otázka nějakého nastavení systému - a uvážím-li, že v en: je to docela podobně (http://en.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Talk:Vltava&action=edit ), tak se to možná ani vyřešit nedá. "Chráněná území" je jméno, problém je v tom dostat tam jmenný prostor, na který sice existuje proměnná, ale nevím... Na en:Talk:Vltava to aspoň obcházejí "does not yet have an article with this name" :-) --Malýčtenář 13:14, 1. 9. 2004 (UTC)
Ono by to šlo, tím, že se v MediaWiki:Newarticletext namísto {{PAGENAME}} (což pro tuto stránku dává Chráněné území) dá {{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}} (což pro tuto stránku dává Diskuse:Chráněné území). Jenže u stránek v hlavním jmenném prostoru se tam bude zobrazovat ta dvojtečka na začátku; což není problém, ale je to ošklivé. AFAIK neexistuje proměnná, která by tyhle věci uměla automaticky. --Mormegil 14:04, 1. 9. 2004 (UTC)