Diskuse:Centrální procesorová jednotka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Z drtivé většiny se jedná o kopii z článku Procesor. en:Central processing unit je také přes interwiki propojena s článkem "Procesor". Co tedy autor s tímto článkem zamýšlí? --Harold (diskuse) 16. 9. 2014, 10:01 (UTC)

Upřímně řečeno, řešení problémů článku Procesor faktickým smazáním drtivé většiny relevantních informací aniž by byly přesunuty jinam je nešťastné. Článek procesor by měl být řešený podobně jako na německé wiki, tzn. měl by se zabývat popisem základního významu pojmu procesor. Anglickou verzí článků Processor a CPU bych se neřídil když se tam podíváte zjistíte že si uvědomili že mají tu strukturu blbě. Současná verze se tomu vzdaluje, byla smazána hromada informací (co je frekvence CPU, MIPS vs. MFLOPS vs. Dhrystone, počet bitů jádra, počet jader, atp.), přičemž tyto informace nebyly přesunuty ani do jiných článků. Což bych ovšem nepovažoval za šťastné, protože pojmy Procesor, Mikroprocesor, CPU, jádro CPU, DSP, Mikrokontrolér se do značné míry kryjí. Proti tomu např. "audioprocesor" je jiný žák z jiné třídy, to patří do rozcestníku. Proto je potřeba základní článek (Procesor) vysvětlující podstatu pojmu, ostatní články se na něj mohou odvolat a vysvětlit detailněji odstíny pojmu. --Pteryx (diskuse) 9. 10. 2014, 12:30 (UTC)
Dobře, že se ptáte.
Musím předeslat, že článek není hotov. Již před řadou měsíců jsem prosil, ať někdo heslo Procesor přejmenuje a zpřesní, ale nestalo se, tak jsem se do toho teď pustil já, svým tempem. Dále, název článku Procesor, propojený s anglickým CPU, to je zásadní problém. Ten pojem je naprosto nepřesný a příliš široký. V anglické Wikipedii to je správně, ale český článek píše nejen o CPU-tedy centrálním procesoru, jako anglický, ale též o jednočipových počítačích a dalších tématech. Spojuje neslučitelné.
Již jsem vytvořil pár článků o počítačích a stále narážím na tento problém, boti mi přesměrovávají heslo CPU na Procesor, což při určité hloubce problému je chyba.
Jak hodlám dál postupovat? 1) Hodlám vytvořit článek, který bude právě naplňovat heslo CPU, tedy "Centrální procesor". 2) Chci vyvolat diskuzi o úvodu tohoto článku, protože má být použitelný nejen pro pokročilé uživatele. 3) Navrhnu přesměrovat propojení z anglické Wikipedie na stránku s odladěným textem.
Ptejte se, odpovím. Omikrofan (diskuse) 16. 9. 2014, 13:35 (UTC)
OK, takže chápu dobře, že článek "Procesor" zůstane, ale bude pojednávat o širším tématu, zatímco "Centrální procesor" bude jakoby jeho podtéma, obdoba anglického článku "Central processing unit"? V tom případě interwiki (propojení "Centrální procesor" a en:"CPU") není problém změnit už teď. Tři věci, co mě napadly (v tématu se zas nějak příliš neorientuji):
  1. Duplicitní obsah se na Wikipedii příliš nepěstuje, proto by tu neměly zůstávat dva příliš podobné články. Což v současné podobě články "Procesor" a "Centrální procesor" (i když není hotový) jsou. Bylo by vhodné jeden z nich změnit, přeformulovat a uvést tak, aby bylo i laikovi jasné, o čem každý z nich konkrétně pojednává. Jinak v případě přebírání obsahu odjinud z Wikipedie by se měly dodržovat podmínky licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, tedy aspoň do shrnutí editace uvést, že vložený text pochází z toho a toho článku.
  2. Předpokládám, že CPU by asi mělo přesměrovávat sem.
  3. Existuje na anglické nebo jiné Wikipedii obdoba českého, šířeji pojatého článku "Procesor"? Aby mohlo případně dojít k jejich propojení přes interwiki... --Harold (diskuse) 16. 9. 2014, 14:36 (UTC)


Ano, článek "Procesor" bych nechal podle anglické Wikipedie, kde existuje jako rozcestník. Je tam dokonce pojatý mezioborově, protože procesor může být i v češtině kromě hardware i software (tabulkový procesor, ev. preprocesor).
  1. Duplicitní obsah již v českém článku "Procesor" je. Jedná se myslím o daleko lepší články GPU (grafický procesor), DSP (procesor pro zpracování (audio) signálů), APU (akcelerovaný procesor) a tuším také "SoC" (počítač na čipu). Mimochodem, mezi SoC a APU je také dost zmatek, někdo dokonce říká APU (tedy CPU+GPU) SoC, přestože SoC obsahuje i paměť a podpůrné obvody jako watchdog timer atd. Také APU je primárně určen pro PC, kdežto SoC je určen spíše pro vestavěné systémy, jako je spotřební elektronika. Dříve jsem založil rozcestník "Procesor (rozcestník)", který by podle mně mohl být základem pro nový článek "Procesor".
  2. Ano, CPU by mělo přesměrovávat na článek "Centrální procesor". Jde o zkratku téhož. Rozcestník Procesor by podle mě měl ukázat na "Centrální procesor" - CPU, dále GPU, DSP, APU (s krátkým vysvětlením) a ev. FPU (koprocesor, s vysvětlením).
  3. Podle mě existuje, jak jsem již zmínil, heslo "Processor", jako rozcestník. Podle mě by šel propojit s rozcestníkem v české Wikipedii, ale podle mně to přeci jen nesadí tak přesně, jako "Central processing unit" <=> "Centrální procesor". Když teď o tom přemýšlím, byl by možná lepší název článku "Central processing unit" <=> "Centrální procesorová jednotka", aby nedocházelo k nedorozumění.
P.S.: Existuje ještě nejméně jeden důležitý pojem pro popsání problematiky a to je v anglické Wikipedii "Multi-core processor". -- Omikrofan (diskuse) 16. 9. 2014, 15:52 (UTC)
Přiznám se, že už je to na mě příliš odborné a přestávám se v tom orientovat. :-) Šlo mi především o to, aby byly články na cs: a na en: nějak smysluplně propojené.
Po změně interwiki bude náš článek "Procesor" osamocený, nebude odkazovat na jiné jazykové verze. Navíc bude minimálně část jeho obsahu shodná s "Centrálním procesorem" (resp. podle toho, jak vypadá současný stav "Centrálního procesoru"). Čili je otázka, co s tím. Jestli ho ponechat tak, jak je, nebo nějak více či méně přepracovat, nebo jeho části vložit do jiných článků, nebo úplně smazat (ovšem tím by se přišlo o řadu informací) a na jeho místo přesunout rozcestník... To dávám k zamyšlení. Nejsem ajťák ani elektrotechnik, takže o tomhle rozhodovat nechci a nebudu, nic moc o tom nevím. Jediné, co teď udělám, je, že změním redirect CPU, aby směřoval sem, a změním interwiki. --Harold (diskuse) 16. 9. 2014, 16:28 (UTC)
Pro názornost uvedu přehled článků, jak si to do budoucna představuji.
Omikrofan (diskuse) 16. 9. 2014, 17:15 (UTC)
Díky, přesun "Centrálního procesoru" (tohoto článku) na "Centrální procesorovou jednotku" je otázka dvou kliknutí, to může být provedeno pak kdykoliv. Ale pořád tu zůstává osamocený a nijak nezmiňovaný Procesor. Co s tím, nevím, ale to už si nějak musí poradit odborníci na IT. Chtěl jsem jen předestřít problém z encyklopedického hlediska, že nám tu jeden článek jaksi pořád přebývá... --Harold (diskuse) 16. 9. 2014, 17:25 (UTC)
Máte pravdu. Zkusil bych převést Procesor (rozcestník) do přepracovaného Procesor. Potom by přehled měl tvar:
-- Omikrofan (diskuse) 16. 9. 2014, 17:43 (UTC)
Záleží, jak to sloučení "Procesor" + "Procesor (rozcestník)" chcete koncipovat. Jestli jako popisný článek s odkazy na různá podtémata (včetně "Centrální procesorová jednotka", "Vícejádrový procesor", případně i třeba "Mikroprocesor" - dle vzoru en:Microprocessor - a další), nebo to má být jenom prostý rozcestník dle vzoru en:Processor. Ve druhém případě by se ale ten stávající text měl někde zachovat, vložením do nějakých stávajících článků o stejném tématu, vložením třeba i do tohoto nově zakládaného článku "Centrální procesor", založením nových článků... To fakt nechám na vás, já do toho nevidím, nic moc o tom nevím. Ale pokud to chcete měnit, je zkrátka potřeba se zamyslet nad nějakou celkovou koncepcí a hierarchií článků. Za sebe už tady končím, je to asi všechno, co jsem chtěl sdělit. --Harold (diskuse) 16. 9. 2014, 19:17 (UTC)
Chtěl bych Vás poprosit, aby jste provedl přejmenování článku na "Centrální procesorová jednotka", a odstranil šablonu "pracuje se", hlavně proto, že je tam již dost dlouho. Jinak dřívější článek "procesor" podle mě duplikuje články GPU, DSP, APU, FPU a "jednočipový počítač", takže bych ho rád dost zredukoval, se zachováním odkazů interwiki na jednotlivá hesla. Souhlasíte? -- Omikrofan (diskuse) 18. 9. 2014, 15:24 (UTC)