Diskuse:Bit za sekundu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemelo by u bajtu za sekundu byt i to, ze to muzze byt mene (treba 1 bajt/s = 9 nebo 10 bit/s kvuli stopbitu? Nevim, jestli se do rychlosti pocita. --Postrach 17:55, 8 listopad 2005 (UTC)

Jednotky přenosové rychlosti[editovat zdroj]

Diskuse přesunuta z Wikipedista diskuse:Tex

Dobrý den, musím říci, že vaše dnešní úpravy článku EDGE, které jste spolu s Tasselhofem provedli, se mi moc líbily a Vašich fundovaných příspěvků si vážím. Chtěl jsem se však zeptat, zdali máte nějaký autoritativní zdroj, kterým by se dalo podpořit tvrzení správná zkratka pro kilobit za sekundu je kbit/s. Prosím, neberte to jako můj nesouhlas s Vašimi úpravami; já proti zkratce kbit/s nic nemám a přijde mi méně matoucí než kb/s, kterou je možné zaměnit za kB/s. Nicméně se domnívám, že bychom označení nějaké zkratky za správné měli mít toto něčím podložené. Nás totiž na univerzitě učili, že správně je to kb/s nebo kbps. Pokud žádný vhodný autoritativní zdroj nenalezneme, preferoval bych úpravu článku do neutrálního tvaru typu "(kbit/s, kb/s nebo kbps)". Kromě toho bych měl malou poznámečku typografického charakteru – místo spojovníku (-) by se měla na mnoha místech uvádět pomlčka (–) (viz Wikipedie:Typografické rady). Jinak Vám ještě jednou děkuji za Vaše příspěvky a těším se na Vaše další články. --Petr.adamek 16:44, 8. 11. 2005 (UTC)

Následující příspěvek byl přesunut z Wikipedista diskuse:Petr.adamek:

Dokázat vám to nějak exatně asi nemohu ale ve škole (ČVUT Fakulta Elktrotechnická - Katedra telekomunikační techniky) jsme se učili kbit/s pro kilobity za s a kB/s pro kilobajty za sekundu a hlavně takhle se to používá opravdu v praxi v telekomunikacích. Je to lepší než kb/s protože se to neplete z kB/s.
Další důvod je že:
Jednotka informace je bit a když to podělím sekundou tak je to bit/s . kbps (kilobit per second) není v čechách správné vůbec pokud vás tohle někdo učil tak podle této logiky by se mělo používat pro rychlost např. kmph (kilometer per hour) místo km/h. Je jasné že jsem v čechách a tak to musí být česky.
Jinak k jednotkám Kibibit za sekundu Kibit/s - to je čistě virtuální věc a vůbec se nepoužívá. Každy člověk ví že v telekomunikacích počítačích - prostě v bitech a bajtech je 1 k = 1024.
Protože je v tom zmatek a hodně lidi dnes nesprávně používá kbps já jsem pro to alespoň na Wiki CZ ujednotit na kbit/s. kbit/s je jasnější a neplete se s kb/s versus kB/s (což je velký rozdíl 8x) a je to česky narozdíl od kbps.
kbit/s používá např. i www.lupa.cz, pokud je to pro vás autorita
http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=4492
--Tex 18:31, 8. 11. 2005 (UTC)
Ještě jednou zdůrazňuji, že osobně preferuji jednotku kbit/s, takže mne v tomto směru nemusíte přesvědčovat. O možnosti záměny kb/s a kB/s jsem se ostatně zmiňoval již ve svém předchozím příspěvku. Problém je v tom, že náš názor je v tomto případě irelevantní, rozhodující je faktický stav. Pokud není nikde definováno, že je bit/s oficiální zkratkou jednotky přenosové rychlosti, nemůžeme ji označovat ve vztahu k ostatním variantám slovem správná, jako by ostatní varianty byly nesprávné. Někde se uvádí kbit/s, někde kb/s a jinde zase kbps. Cílem wikipedie není napravit svět, ale pouze zmapovat jeho současný stav. Takže co se týče Vašeho záměru ujednotit to na české wiki na kbit/s, pak nemám námitek vůči preferovanému uvádění jednotek kbit/s v ostatních článcích (jako např. v EDGE), ale nelze ostatní varianty (kbps a kb/s) ignorovat nebo potlačovat přímo v článku o těchto jednotkách. Co se týče Vaší argumentace, že jednotkou informace je bit, pak bych rád upozornil, že se v literatuře často jako zkratka jednotky bit uvádí malé b, z čehož lze odvodit zkratku jednotky kb/s a jsme tam, kde jsme byli na začátku. O tom, že kbps pochází z angličtiny nelze pochybovat, ale bohužel se občas užívá i v české literatuře (ostatně sám připouštíte, že to hodně lidí používá). Nejsem tímto stavem nikterak nadšen, ale bohužel je to tak a naší diskusí na tom nic nezměníme :-(.
Taktéž s Vámi souhlasím, že se příliš neujalo používání binárních předpon Ki, Mi a Gi (osobně je také nepoužívám a 1 kB je pro mne bajtů), ale jsou definované a doporučované IEC, takže je nutné je uvést (podobně jako je to v en wiki). Každopádně je ale v článku zdůrazněno, že se často kbit/s chápe v původním významu, tj. jako 1024 bit/s.
Abych to shrnul – souhlasím s Vašimi argumenty, ale nemáme bohužel žádný oficiální standard, který by zaváděl zkratku jednotky kbit/s a dával nám právo ostatní varianty označit za nesprávné. Navrhuji tedy preferovat zkratku kbit/s (a rozhodně ji v článku uvést na prvním místě), ale vyhnout se byť nepřímému označení ostatních variant jako nesprávných. Pokusím se přeformulovat článek v tomto duchu, zkuste se pak podívat, jestli je to přijatelné. Věřte mi prosím, že je mým cílem s Vámi spolupracovat na tvorbě kvalitní encyklopedie a má diskuse s Vámi je motivována právě tímto cílem. Na závěr bych Vás ještě poprosil, abyste na otázky položené na tomto místě reagoval taktéž zde, aby se diskuse netříštila na více míst a byla srozumitelná i pro případné ostatní čtenáře. --Petr.adamek 22:44, 8 listopad 2005 (UTC)
Doporučuji přečíst apel na stránce Wikipedie:Pod lípou#Veličiny a jednotky, myslím, že poslední úprava se zkratkou nebyla úplně v pořádku. a k tématu, je zajímavé že na en:Bit rate výrazně vede bit/s .--Li-sung 08:05, 9. 11. 2005 (UTC)
Jak jsem psal už dávno v článku byte, konvence B=byte, b=bit je „nesprávná“ proto, že značka B označuje v soustavě SI jednotku bel a velká písmena jsou zpravidla vyhrazena pro značky jednotek pojmenovaných po osobách.
Co se týče binárních/dekadických předpon: v telekomunikacích je kilobit (za sekundu) zásadně tisíc bitů, to jenom ryzí počítačáři do toho občas zanášejí binec. Proto změním ono „často“ na „někdy“.
--Mormegil 10:10, 9. 11. 2005 (UTC)
To si nemyslím koho znám tak používá pro přenosové rychlosti násobky 1024. Ale potšilo mne že i EN Wiki preferuje kbit/s nadevšecko :-)
--Tex 19:33, 9. 11. 2005 (UTC)

Že do toho lezu, ale co má soustava SI společného s jednotkami informací? To, že B v SI označuje bel a v ICT je to bajt, jsou přece dvě různé věci. --Ragimiri 15:01, 15. 3. 2007 (UTC)