Diskuse:Avraham Stern

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přidávám NPOV, protože jsem z miničlánku odebral informaci, že Stern byl terorista. Pokud se nikomu nebude chtít, během pár dnů to zkusím dopracovat podle en. --che 14:55, 12. 12. 2005 (UTC)

Názor franp9am[editovat zdroj]

Článek jsem podrobně přečet a nevidím nic, co by bránilo zařazení do DČ. Srozumitelný a plynulý text, výborně ozdrojován. Drobné poznámky/náměty:

  • VyřešenoVyřešeno Petrohrad se tehdy jmenoval ještě Petrohrad, změna na Leningrad byla až později, pokud se nepletu
  • VyřešenoVyřešeno ..našel lásku k Sijónu a Izraeli je v tom rozdíl? Možná bych napsal sušeji něco jako přijal myšlenky sionizmu.
    • upravil jsem na zemi izraelskou; jinak láska/vztah k zemi izraelské/Izraeli rozhodně neznamená, že musel nezbytně přijmout myšlenky sionismu --Faigl.ladislav (diskuse) 19. 5. 2012, 19:04 (UTC)
  • Nevyřešeno nebo zamítnutoNevyřešeno nebo zamítnuto odstavec "Lechi po Sternově smrti" se Sternem moc nesouvisí, možná by bylo lepší to částečně přesunout do článku Lechi.
    • Lechi byla Sternovo „dítě“, čili myslím, že by bylo dobré, aby alespoň ve stručnosti byl zmíněn její osud. Stávající odstavec jsem nicméně osekal, protože obsahoval zbytečně moc podrobností. --Faigl.ladislav (diskuse) 19. 5. 2012, 19:04 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno transfer nepřátelských obyvatel (Arabů) -- zní neurčito; buď bych použil jasnější slovo "vyhnání", anebo přesněji podle zdroje "přesun Arabů skrze výměnu obyvatel".
  • VyřešenoVyřešeno cíle, mezi než řadí vykoupení země.. Tady jsem úplně neporozuměl, zda měl v plánu získat území vykupováním půdy od Arabů, anebo dobít ozbrojeným bojem.
    • Zde je vykoupení ve smyslu redemption, tj. spásy. Upravil jsem, snad už je to lepší. --Faigl.ladislav (diskuse) 19. 5. 2012, 19:04 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Možná bych tam přidal poznámku, že Němci Sternovi návrhy nebrali vážně, podle stejného zdroje, s. 25
  • VyřešenoVyřešeno Kdyby šlo o NČ, řekl bych že by nebylo špatné zamodřit odkaz Havlaga.

Těším se na další články o izraelské historii. Franp9am (diskuse) 19. 5. 2012, 08:20 (UTC)

Díky moc za pečlivou recenzi :) --Faigl.ladislav slovačiny 19. 5. 2012, 19:04 (UTC)

Poznámky[editovat zdroj]

Solidní biografie, kromě mládí v Rusku velmi pečlivě ozdrojovaná. Něco jsem upravil (díky vražedným taktikám si znepřátelila židovské obyvatelstvo, nemyslitelná myšlenka), co si netroufám je níže.

  • Nevyřešeno nebo zamítnutoNevyřešeno nebo zamítnuto hned začátek: ... a vůdce radikální militantní revizonistické skupiny, šlo by: radikální militantní skupiny nacionalistických sionistů? Přece jenom revizionisté (případně "podzemní revizionistické aktivity") je pro neznalce, kterým se nechce klikat, dost neurčité.
    • To bys vytvářel novotvar. Nacionalistický sionismus se v literatuře nepoužívá a Sternovci a Irgun byli vždy revizionisté. Teoreticky by šlo místo „revizionistické“ napsat „revizionisticko-sionistické“, ale v článcích bych obecně jednoznačně preferoval běžně používanou terminologii. --Faigl.ladislav (diskuse) 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
      • Aha. Vycházel jsem ze začátku článku revizionistický sionismus (Revizionistický sionismus je nacionalistická větev sionistického hnutí), ale když definice je nepřijatelný novotvar :-) --Jann (diskuse) 21. 5. 2012, 19:12 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno který se zavázal neútočit proti britským vojenským cílům - lze ubrat slovo "vojenským"?
  • VyřešenoVyřešeno zatčení otce: To jsem pochopil až po přečtení zdroje, že otec se v německé nemocnici zotavoval z operace a se začátkem války byl zatčen jako občan nepřátelského státu. Ale proč se matka s dětmi odstěhovala zdroj přímo neuvádí, proč tedy "úprk před Němci", usuzuješ z kontextu, nebo z něčeho jiného?
    • To jsem četl v jiném zdroji, ale už nevím, který to byl. Doplnil jsem důvod zatčení. --Faigl.ladislav (diskuse) 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Suwałki se neskloňují?
  • VyřešenoVyřešeno členem hudebního sboru - zpíval ve sboru, nebo provozoval hudbu?
  • VyřešenoVyřešeno podniknout aliju - je hezké, že židé mají své slovo pro emigraci do Palestiny, ale šlo by psát česky, prosím... budování atmosféry nechme beletristům. Podobně ...v jišuvu... poté co se opakovaně mluví o židovském obyvatelstvu.
  • VyřešenoVyřešeno Hagana... byla pod vedením levicového sionistického hnutí zdroj neuvádí, že by byla někomu konkrétnímu podřízena, ale že mezi jejími členy převažovaly socialistické myšlenky. Snad Hagana.. se skládal vesměs se stoupenců levicového... se zachováním linku. Mimochodem ten zdroj píše o Irgunu jako o "extreme nationalist Revisionist Zionists", zmínka o extrémní/krajní pozici Irgunu a tím spíše Sterna v článku chybí.
    • Tak ono vše (s výjimkou revizionistických spolků) bylo pod taktovkou levicového sionistického hnutí, které dominovalo izraelské politické scéně tři desetiletí po vzniku státu. Až v roce 1977 padla hegemonie izraelské levice. Nicméně upravil jsem dle navrhovaného, neb je to též pravda. V rámci textu jsem k Irgunu též doplnil slůvko radikální. U Sterna mám za to, že celý článek vypovídá o jeho radikálních názorech.--Faigl.ladislav (diskuse) 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno láskou k židovské domovině a k mučednictví v její věc. Lze ...pro její věc?
  • VyřešenoVyřešeno Sám vrchní velitel Irgunu ... napsal ... veliteli Irgunu - nějak moc velitelů, kromě toho nebyl Raziel náčelník štábu?
    • Těch velitelů měli fakt hodně :) Žabotinský žil od konce 30. let v USA, neb mu Britové v mandátní Palestině zatrhli pobyt. V roce 1931 vzniká Irgun a od té doby má normální velitele. V roce 1937 pak získává Žabotinský post vrchního velitele, v tomto případě něco na způsob duchovního otce - neb to byl on, kdo stál u zrodu revizionistického hnutí. Chápu ale, že je to matoucí. Vypustil jsem proto vrchního velitele a uvedl ho jako zakladatele revizionistického sionismu.--Faigl.ladislav (diskuse) 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno poznámka o Masadě: spíš bych ji včlenil do článků Masada (z tamního líčení "několik let" obležení nevyplývá) a/nebo první židovská válka
    • V článku o Masadě je to popsáno náležitě. Rozšířil jsem článek o první židovské válce.--Faigl.ladislav (diskuse) 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno podle Shindlera to je kdo? já v těchle případech píšu "podle britského historika..."
  • VyřešenoVyřešeno Vycházejíce z těchto úvah nemá být Vycházeje..?
  • VyřešenoVyřešeno Je to překlad, ale v zájmu čtenáře bych aktivní účast ve válce na straně Německa přehodil za [Lechi] a jsou uznány napsal v bud.čase (budou uznány)
  • Nevyřešeno nebo zamítnutoNevyřešeno nebo zamítnuto Čítankový příklad teroristy (i jediná literatura to říká přímo v názvu) ale v patřičné kategorii není, nezařadíme?
    • Lechi byla za Sternova života označena za kriminální skupinu – nikolivěk za teroristickou. To se stalo až mnohem později, po 2. světové válce. Stern sám navíc nikdy nic nespáchal. --Faigl.ladislav (diskuse) 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
      • Já si myslím, že řadit ne podle toho co dělali (a názoru literatury), ale podle zákrut tehdejšího propagandistického úzu je nešťastné, ale zřejmě neprorazím... Co se týče druhého argumentu (on nic osobně neprovedl, jenom velel) to's mě pobavil, s takovou by se musel vyřadit i Usáma, a v kategorii váleční zločinci by jich zůstalo jen nepatrně... --Jann (diskuse) 21. 5. 2012, 19:12 (UTC)

Ještě ošablonování ext. odkazů a bude to vše. Zdraví --Jann (diskuse) 21. 5. 2012, 13:52 (UTC)

Díky moc za velice pečlivou recenzi a velmi pozitivně hodnotím, že jsi i kontroloval vlastní zdroje. Sternovo mládí lépe ozdrojovat b*hužel nešlo, neboť nikde jinde není zmiňováno. Byl jsem proto moc rád, že jsem našel alespoň onu internetovou stránku.
Všiml jsem si, že dáváš do citačních šablon i externí odkazy, nicméně já se kloním ke stávající podobě (byť v tom vyhraněný nejsem). WP:VaS i WP:EO neuvádí, že by bylo třeba dávat externí odkazy do citačních šablon a spíše uvádí stávající podobu. Možná je na diskusi jaký styl volit. Pokud se však nebudeš hněvat, setrval bych u stávající podoby.
Ještě jednou tedy díky :) Stačí ti to takto na DČ? --Faigl.ladislav slovačiny 21. 5. 2012, 17:18 (UTC)
Na zdroje koukám, když je text divný anebo zajímavý... Ext. odkazy: Ono je samozřejmě řada věcí nepovinných, i tahle. Nicméně na co jiného máme šablony, když ne na DČ a NČ, aspoň u nich by se mělo citovat pořádně podle normy, "jako v akademické monografii". (Je vůbec pozoruhodné, jak lidi citují knihy se vší parádou, ale u webů prsknou jen link, někdy ani ne správný název. Snad se je podaří převychovat.) DČ je jasná věc, přilípnu. --Jann (diskuse) 21. 5. 2012, 19:12 (UTC)
Souhlasím, že podle mne by též vše zobrazované pod Referencemi mělo být v šablonách citací. Část ExtOdk však bez šablon. --21. 5. 2012, 21:22 (UTC), Utar (diskuse)