Diskuse:Aminokyselina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Struktura není dána pouhou posloupností[editovat zdroj]

"Struktura a funkce proteinů je dána pouhou posloupností (sekvencí) těchto aminokyselin." - S touto větou nelze souhlasit. Kdyby platila, nemohl by existovat například žádný prion. --Kyknos 18:10, 8. 4. 2005 (UTC)

Ttrochu sem to preformuloval, tak aby z toho tak necnel ukvapeny zaver "jedna sekvence=jedna struktura" ono konecne by se nechala i cela veta vynechat. puvodne to byla jen takova vycpavka, aby ten pahyl nebyl takovy pahylovity ale nejak sem se uz nikdy nedostal udelat ten clanek vetsi. Xmort 05:58, 9. 4. 2005 (UTC)

Externí odkaz[editovat zdroj]

Externí odkaz "aminokyselinová lečba" mi přijde jako reklama - navrhuji odstranit --Sedmikráska 21. 10. 2008, 14:19 (UTC)

Biogenní aminokyseliny[editovat zdroj]

Na přednášce nám tvrdili, že aminokyseliny po translaci často podléhají dalším úpravám, takže ve výsledku jsou fungující bíkoviny složeny ze zhruba 100 různých aminokyselin. Věty "Až na nepatrné výjimky jsou všechny proteiny ve všech živých organismech sestaveny z pouhých 20 druhů aminokyselin." a "Kombinací těchto 20 (ve skutečnosti 21) biogenních aminokyselin jsou tvořeny všechny známé bílkoviny." tomu odporují, jen nemám odvahu to opravit.

Taky by to chtělo nějaké šikovné vysvětlení L a D aminokyselin.Bagi.m 2. 12. 2008, 18:14 (UTC)

AMK jako takové neprochází úpravami - děje se to proteinům (ač na specifických AMK - třeba takový prolin je velmi oblíbený cíl hydroxylací), ale prohlášení, že díky tomuto se proteiny skládají ze 100 AMK je zavádějící a chybné - hydroxyprolin je pořád prolin, jen jeho hydroxylace dodá specifické vlastnosti celému proteinu.
Až v sobě najdu dost síly vykopat Harperovu Biochemii (a možná ještě Gannongovu fyziologii) tak článek předělám. --SanDiego; 1.LF UK 7. 4. 2011, 13:35 (UTC)
Nejde o 100 různých aminokyselin ale o 100 a více aminokyselinových zbytků propojených peptidickými vazbami. Pořád jde o kombinaci 20 resp. 21 aminokyselin, ale v proteinovém řetězci může být každá z nich zastoupena několikrát.

Denní příjem bílkovin[editovat zdroj]

V textu jest: "Udává se, že denní bílkovinné minimum je okolo 80 gramů bílkovin na kilogram tělesné váhy." To je překlep nebo chyba: např. 70 kg vážící člověk by pak musel přijmout 5.6 kg bílkovin denně. Přesnější údaj je okolo 1g na 1 kg tělesné váhy, patrně lze někde dohledat.

nemám moc čas na hledání nějakého reprezentativního zdroje, ale tipnul bych si, že to byl údaj na celé tělo. V tomto smyslu jsem to opravil. --Vojtech.dostal 4. 5. 2011, 13:25 (UTC)