Wikipedista:Kyknos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
en-4 This user has near native speaker knowledge of English.
sk-2 Tento užívateľ má stredné znalosti slovenčiny.
de-1 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf grundlegendem Niveau.
ru-1 Этот участник владеет русским языком на начальном уровне.
el-1 Αυτός ο χρήστης έχει βασικές γνώσεις Ελληνικών.
la-1 Hic usor simplici lingua Latina conferre potest.
Wikipedisté podle jazyka

Snažím se pozvednout českou Wikipedii nad úroveň Necyklopedie...

Poslechněte si píseň o české Wikipedii.

Víte, že...[editovat | editovat zdroj]

  • ...prvním obratlovcem rozmnožujícím se ve stavu beztíže na oběžné dráze byla drobná rybka medaka japonská? (21.-27. června 2010)
  • ...samci ryb z čeledi hrdlovkovití mají pod hlavou priapium, zvláštní kostěný a svalový orgán sloužící k přidržování samice při kopulaci? (2.-8. srpna 2010)
  • ...jihoamerická ryba štíhlotělka stříkavá klade jikry na listy rostlin nad hladinou a samec je pak pravidelně ostřikuje údery ocasem? (4.-10. října 2010)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Česká Wikipedia jako nástroj propagandy[editovat | editovat zdroj]

Encyklopedie může vycházet ze dvou pozadí. První možností je encyklopedie, za kterou stojí nějaká zcela konkrétní skupina osob, například univerzita, nakladatelství, odborná, vědecká či náboženská organizace, komerční instituce apod. To je běžný případ týkající se téměř všech encyklopedií dostupných v knihkupectví a řady encyklopedií elektronických.

Skupina stojící za takovou encyklopedií může být malá nebo velká, může se snažit o encyklopedii pro určitou skupinu lidí s určitými názory nebo naopak o encyklopedii široce pojatou a pokud možno nezaujatou. Ať tak či onak, je jasné kdo za encyklopedií stojí, jaké má asi obecně názory a tedy jaká bude zaujatost encyklopedie. Koupím-li si "Katolickou encyklopedii", nebudu se zlobit, pokud pod heslem Bible najdu jen bibli křesťanskou, o pohanských náboženstvích najdu pomluvy, dozvím se o nepřirozenosti a léčitelnosti homosexuality, zlehčování zločinů inkvizice atd. Pokud si koupím "Encyklopedii biologie", nebudu tam čekat informace o božském stvoření a nepřirozenosti či léčitelnosti homosexuality, stejně jako v "Lexikonu čarodějnictví" nebudu očekávat výčet (pozitivních) zásluh katolického papeže.

Dokonce i když si koupím obecnou encyklopedii, která nereprezentuje žádnou úzce zaměřenou skupinu, budu si vědom kdy, v jaké zemi a za čí peníze encyklopedie vznikla a podle toho očekávat patřičnou zaujatost. Jistě se liší encyklopedie z dob komunismu od Ottova slovníku a obě dvě se liší od Britaniccy. Přesto nebudu vidět žádný důvod k reklamaci zakoupené knížky.

Druhé pozadí, ze kterého může encyklopedie vycházet, jsou všichni vzdělaní lidé, ochotni přispět. To je případ Wikipedie. Za Wikipedii nestojí, nebo by neměla stát žádná úzce zaměřená zájmová skupina, přispívat mohou všichni, a proto od takové encyklopedie sice očekávám nezaujatost. V případě, že se zaujatou stane, vadí to mnohem více než u předešlé skupiny, neboť poměrů neznalý čtenář neví, že má zaujatost očekávat, a jakým směrem. Wikipedie se tak stává ideálním prostředkem pro manipulace.

Čtením a psaním anglické i české Wikipedie jsem strávil tisíce hodin, Wikipedii používám od samého vzniku. V případě anglické verze mé očekávání naplnila. Anglická verze je otevřena všem faktům a, i když se malé problémy sem tam vyskytnou, označil bych ji za nezaujatou. Proč tomu tak je? Pominu-li obecně vyšší vzdělanost (zejména počítačovou - tedy možnost na Wikipedii pracovat) a životní úroveň (tedy přístup k Internetu) v anglofonní části světa, a asi i mnohem širší rozhled anglicky mluvících uživatelů (přinejmenším proto, že pochází z mnohem širší oblasti světa, včetně zemí, kde angličtina není primárním jazykem), zbyde jeden faktor (a myslím že nejdůležitější: počet (aktivních) uživatelů. Čeština je prostě proti angličtině malý a bezvýznamný jazyk.

Anglofoních uživatelů je strašně moc. Díky statistickým zákonům jsou zastoupeny všechny názorové skupiny a žádná není výrazně utlačována. Výsledkem je kvalitní encyklopedie - mnohem kvalitnější než česká. Čechů je totiž málo. Ještě méně je vzdělaných Čechů ochotných přispívat do české Wikipedie (řada se věnuje na plný či částečný úvazek anglické, vždyť je větší a práce na ní má větší smysl). Statistika přestává hrát svou pozitivní roli. Začínají převažovat určité, někdy dogmatické a netolerantní, skupiny. Ziskavají moc, cenzurují, zanášejí zaujaté příspěvky a revertují jejich korekce. Lidé, co nesouhlasí, jsou znechuceni a přestanou přispívat. Někdy vzteky vyvedou nějakou hloupost, řada z nich ale prostě odejde, nebo s psaním vůbec nezačne.

Proto je česká Wikipedie mnohem méně kvalitní než anglická. Ne méně rozsáhlá, nýbrž méně kvalitní. Projekt selhává, neboť selhali jeho správci.

(14. prosince 2005)

Statistika[editovat | editovat zdroj]

Kyknos (diskusepříspěvkypočítadlografyshrnutízablokování)