Diskuse:Alternativní medicína

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Psax

"Jejich společným znakem je, že metody a postupy nejsou testovány na účinnost nebo v tomto testování selhaly" - tahle věta z úvodu je, imho, příliš obecně formulovaná. Vezmu-li například fytoterapii či jiný alternativní leč empirický směr medicíny, rozhodně nelze říci, že její výsledky nejsou testovány na účinnost. Takové obory naopak z empirického testování účinnosti přímo vychází. A také se asi nenajde mnoho lékařů, kteří by popírali účinnost mnoha klasických bylin používaných ve fytoterapii, používají se prostě proto, že empiricky fungují (a také není problém na vědecké biochemické úrovni popsat, proč fungují - pro klasickou medicínu je ale z řady dúvodů lepší se soustředit na exaktně přesná syntetická farmaka). Myslím, že je třeba definici přeformulovat v tom smyslu, že se nejedná o klasické klinické testování standardní medicíny, ale neimplikovat zároveň, že všechny alternativní metody jsou nutně empiricky netestované, či dokonce netestovatelné či prokazatelně neúčinné (né že by takové alternativní směry neexistovaly, ale mezi užitím odvaru z heřmánku a homeopatika je nekonečná propast). --Kyknos (labuť stěhov 29. 9. 2011, 22:09 (UTC)

Myslím, že anglická úvodní definice je lepší a přesnější Alternative medicine is any healing practice, "that does not fall within the realm of conventional medicine."[1] In some instances, it is based on historical or cultural traditions, rather than a scientific (i.e. evidence-based) basis. --Kyknos (labuť stěhov 29. 9. 2011, 22:14 (UTC)
Souhlasím s kolegou Kyknos. Vždyť komplementární / komplexní / celostní medicínu praktikují běžně vystudovaní lékaři, které snad nikdo nebude obviňovat z šarlatánství či nevědeckosti. Je tedy třeba v úvodu zdůraznit, že vše Alternativní vždy nutně nemusí být, a také není Nevědecké. Dále také doporučuji zrušit kategorii Pseudověda. --Filozof-23 (diskuse) 15. 5. 2013, 21:01 (UTC)
Jsem pro přidání kategorie Pseudověda zpět. Sice "Nelze totiž paušálně považovat za pavědu všechny zde uvedené směry altern. a kompl. medicíny", ale "Metody a postupy mohou být postaveny na alternativních filozofických názorech nebo na nepochopení či desinterpretaci poznatků moderní vědy (pseudověda)" - tedy část alternativní medicíny pseudovědou je (TCM, baňování, moxování, ...) a myslím, že proto tato kategorie k tomuto článku patří. --Psax (diskuse) 19. 3. 2018, 11:00 (CET)Odpovědět