Diskuse:Žernosecké jezero

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejedná se o jezero, aleo umělou lagunu (vedlejší rameno) řeky Labe ** Článek je z věcného hlediska nesmysl **--MiroslavJosef 09:56, 8. 2. 2008 (UTC)

Je na seznamu jezer. Jako lagunu jsem ho nikde nenašel (koneckonců laguna je u moře). Jako rameno taktéž ne (rameno je původem součást řeky, což tedy také neplatí). Nejsem proti změně, ale chtělo by to nějakou referenci. --Miraceti 10:52, 8. 2. 2008 (UTC)
Já nevím ale myslel jsem že jezera jsou přirozeného původu. Tak snad "vodní nádrž"? --Vojtech.dostal 14:54, 8. 2. 2008 (UTC)

Termín jezero se mi vůbec nezdá, protože je to spíš stará pískovna propojená s Labem - jsem z Litoměřic a celkem dobře to tam znám. Ostatně z vrcholku Radobýlu je celá tato vodní plocha velmi dobře viditelná z větší výšky ** to, že je něco na seznamu jezer ještě není argument pro to, že to opravdu je jezero ** Požádám Martina Kozáka, což je můj synáček, aby pořídil kvalitní digitální fotku z vrcholu Radobýlu a umístil ji do WIKIPEDIE, na tomto obrázku toho moc vidět není ** --MiroslavJosef 08:20, 9. 2. 2008 (UTC)

Ještě jeden dovětek. LAGUNA je asi opravdu nevhodný termím, lepší mě nějak zrovna nenapadl, omlouvám se .... Sousloví umělé jezero je dost problematická záležitost (a týká se to i toho Seznamu jezer), protože jezero je, alespoň dle mého osobního soudu, vždy přírodního původu a charakteru - čili jezera nejsou rybníky, přehrady, zatopené lomy a pískovny atd. ** Takže v onom Sezmau jezer je to spíš uvedeno pouze pro úplnost (což se mi ale jeví být správné) ** Asi by to chtělo udělat komplexní a kompletní seznam všech vodních ploch větších jak 1 hektar v celé ČR ** --MiroslavJosef 08:36, 9. 2. 2008 (UTC)

O jezrero se jednat nemůže. Jezero vzniká pouze přírodními podmínkami a je už jedno, jestli exogenními či endogenními pochody. Podobně tak laguna to být taky nemá, ta vzniká (ve smyslu geologického chápání tohoho slova) na ostrovech, kde se postupně z větší části zmenší spojení s mořem. Stále je tam však slanná voda. Jedná se dle mého o umělou nádrž asi tak, jako Máchovo jezero. Otázkou je, jestli má cenu to přesouvat, pokud je to pod tímto názvem známé a referuje se tak o tom. Pokud se tomu všude říká Žernosecké jezero, tak to pod tímto názvem nechat, pouze v článku vysvětlit, že to je špatný název, který by se využívat neměl. Pokud je to ale tvar, který se používá jenom u nás, tak přesunout tak, jak to vedou například na katastru. --Chmee2 09:26, 9. 2. 2008 (UTC)

Pánové, před tím, než vynesete soudy, co je a co není jezero, tak by to chtělo nejprve ukázat nějakou definici jezera. A pak se třeba případně zamyslet nad tím, co je Kamencové jezero. Co je a co není jezero, není zas tak vůbec jasné. --Miraceti 21:48, 10. 2. 2008 (UTC)

Možná jsem se trochu unáhlil, když jsem tvrdil, že jezera jsou pouze přirozeného původu. Na anglické wikipedii řešili v podstatě to samé na diskuzní stránce Lake, ale vůbec nebrali v potaz (ne)přirozenost vodní nádrže. --Vojtech.dostal 07:55, 11. 2. 2008 (UTC)
Podle mě, nádrž má uměle vybudovanou hráz, často pak dokonce i speciálně upravené dno, aby nedocházelo k průsakům apod... Stejně tak rybník (proto Máchovo jezero je rybník). Žernosecké jezero tohle ale nesplňuje. Kdybychom nevěděli, že tam byla pískovna, nešlo by ani moc poznat, že to není přírodní útvar (byť třeba ne moc trvalý). Jinak na argument s anglickým "lake" pozor, význam cizího slova může být posunut. --Miraceti 08:52, 11. 2. 2008 (UTC)
To je pravda. --Vojtech.dostal 08:57, 11. 2. 2008 (UTC)

Jinak mě osobně by zajímalo, kdy tam vlastně to jezero vzniklo. Nejkonkrétnější údaj, co jsem v rychlosti našel, byla 2. polovina 20. století, což bude hodnotná informace tak čtyřista let. Nepodařilo se mi najít moc oficiálnějších pramenů. Například na stránkách Povodí Labe a Povodí Ohře jsem o něm nic nenašel (možná jsem špatně hledal). --Miraceti 21:48, 10. 2. 2008 (UTC)

Zdravím, ještě také podotýkám, že se ačkoliv se název Žernosecké jezero vyskytuje poměrně běžně na Internetu (a asi i v mapách, nemám žádnou po ruce), v Litoměřicích, Lovosicích a okolí se téměř nepoužívá a myslím, že by tu jen málokdo pochopil co mám na mysli – samotnému mi dlouho trvalo než mi došlo, že jde o Pískovnu. Píšťanské jezero je trochu známější ale obecně je nejběžnějším místním označením právě Pískovna. --Martin Kozák 09:39, 9. 2. 2008 (UTC) *** Jest tomu tak, nebudu se se synem hádat, někteří tomu říkají také jenom Jezero - čímž ale nijak nepopírám to, co jsem napsal před tím **--MiroslavJosef 12:24, 9. 2. 2008 (UTC)

Jo, říká se tomu Pískovna, většina zdrojů, co jsem našel a bylo nějak relevantnějších (třeba právě údaje na mapě), uváděla Žernosecké jezero. Na Googlu vede Píšťanské jezero, na Jyxu Žernosecké. --Miraceti 21:48, 10. 2. 2008 (UTC)

Byl bych rad, kdyby se tomu prestalo na Wikipedii rikat rameno - zatopena piskovna nebyla predtim soucasti koryta reky. Zatim to povazuju za nedolozene tvrzeni. --Miraceti 08:10, 11. 2. 2008 (UTC)

Říční ostrovy[editovat zdroj]

Proč říční ostrovy? Prostě to jsou ostrovy, kolem nich nevedou dvě ramena téže řeky, tak proč říční? --Miraceti 10:03, 11. 2. 2008 (UTC)

Dobře - souhlasím s Vámi, česká terminologie je pro tyto případy hodně chudá a tyto věci se špatně obepisují. ** Dlužím Vám asi vysvětlení - měm osobně až zase na zcela přesné formulaci v tomto konkrétním případě celkem příliš nezáleží. Upravte, prosím, text jak uznáte za vhodné ** Je fakt, že v dolním Polabí je zatopených pískoven větší množství, já sám znám několik "jezer" na Nymbursku, vím, že existují zajímavé zatopené pískovny i u Cítova na Mělnicku. Veslařský kanál v Račicích (u Štětí) je vlastně také taková velká pískovna ** Omlouvám se, že jsem rozpoutal tutu diskusi, kterou bych rád tímto definitivně ukomčil ** Jsme domluveni s Martinem, že si na jaře uděláme výlet na Radobýl a pokusíme se vytvořit nějakou pěknou fotku celé této vodní plochy ** Zdravím a omlouvám se Vám pokud jsem se Vás dotknul, toto jsem neměl v úmyslu ani náhodou ** --MiroslavJosef 20:47, 11. 2. 2008 (UTC)

Rozhodně jste se mě nedotknul. Mám fotky píšťanské pískovny z Lovoše [1][2][3]. Potřebuju jen nalézt jejich původní verze a nahrát je na commons. Snad to stihnu dneska. --Miraceti 09:08, 12. 2. 2008 (UTC)

Jezero jako dílo člověka[editovat zdroj]

Předně jsem rád, že tento článek vznikl, také jsem ho měl v plánu. Co se týká k přístupu k vodním plochám jako k jezerům vytvořil jsem hierarchii jezer podle vzniku (převážně podle pl wiki), kde jsem mezi Organogenní jezera zařadil i jezera vzniklá díky činnosti lidí. Termín antropogenní jezero kam patří i toto se vyskytuje např. v [[4]]. Přehrady (vodní nádrže) a rybníky jsou tam uvedeny zvlášť. Určitě bych je ale nechal minimálně v poznámce u antropogenních jezer. Jako důležitou chrakteristiku pro jezero chápu, to že ho člověk nemůže vypustit (narozdíl od přehrady a rybníku) - i zde jsou výjimky, resp. sporné případy, např. rybník Záplavy u Kladna nelze vypustit kvůli poklesu dna. Každopádně nás čeká ještě hodně práce. Výše uvedený cíl udělat seznam vodních ploch v ČR s rozlohou nas 1 ha je velká výzva i pro mě a velmi rád budu nápomocen. V jejich roztřídění jistě i pak ještě dojde ke změnám až budeme vidět s čím máme co do činění. A závěrem jedna výzva pro všechny. Už se asi dva roky snažím zjistit rozlohu, zde popisovaného Žernoseckého jezera a marně - takže kdo ji zjistí mi udělá radost. Mircea 10:39, 15. 2. 2008 (UTC)

Přibližně, nebo přesně (oficiálně)? Přibližně Ti to udělám z mapy (a odhadnu i přesnost). Ovšem bude to možná vlastní výzkum (je vlastní výzkum sečtení pixelů na obrázku?). --Miraceti 11:09, 15. 2. 2008 (UTC)
Tak jsem to zkusil naměřit z ortofotomapy mapy a vyšlo mi 88,4 ha, z turistické mapy (oboje na mapy.cz) mi vyšlo 96 ha, ale jako podstatně přesnější bych viděl tu ortofotomapu. Závěr: (90±5) ha. --Miraceti 11:58, 16. 2. 2008 (UTC)
díky, podle mě je to použitelné. Kdyby měly všechny rozlohy takto ověřitelný zdroj byla by to pohoda. Případně to můžeš dát na [5], kam lze přispívat a poté to uvést jako zdroj. A je to s ostrovy nebo bez nich? Mircea 11:44, 20. 2. 2008 (UTC)
Je to bez nich. Kdyby bylo potřeba s nimi, tak to není problém. Tedy kromě toho, že je tam takový ten jeden ostrov/poloostrov (uvádíme to jako poloostrov, protože na mapách to je poloostrov, ale setkal jsem se s tím, že byl počítán mezi ostrovy - nevím proč, možná záleží na stavu vody, možná to byla jen chyba). --Miraceti 15:31, 20. 2. 2008 (UTC)
Aha, je u pláže, byl jsem tam loni v květnu, vedl na něj rozbitý most, který je uzavřen (resp. byl uzavřen loni v létě). Tehdy to byl ostrov, na který se dalo přebrodit. Na leteckém snímku na mapy.cz je vidět písčité spojení s pevninou. No asi opravdu záleží na stavu vody. Věřím, že to brzy někdo prověří a vyfotí :o). Mircea 16:07, 20. 2. 2008 (UTC)
Na turistické padesátce je to poloostrov. --Miraceti 19:08, 20. 2. 2008 (UTC)
Napadá mně, že je to tedy vlastně největší jezero v Česku, ne? --Miraceti 19:08, 20. 2. 2008 (UTC)
to jsem si také myslel, ale vážný konkurent je ještě jezero Sadská u Labe v okrese Kolín a další viz Seznam jezer v Česku#Umělá jezera (a také na Lužnici - Veselské pískovny a jezero pod Suchdolem nad Lužnicí). Každopádně patří mezi největší. Problém je že rozlohy těchto jezer v zatopených pískovnách lze jen těžko někde najít. Mircea 08:22, 21. 2. 2008 (UTC)
Zkusím je postupně přeměřit podle map stejným způsobem. --Miraceti 08:55, 21. 2. 2008 (UTC)
Na první pohled se mi zdá Sadská menší. Jestli u toho Suchdola myslíš Cep, tak tam si nejsem jistý, možná je větší. A jestli u Veselí myslíš Vlkovskou pískovnu, tak ta se zdá menší než Cep (ale netroufám si odhadnout, zda je větší nebo menší než Žernosecké jezero). --Miraceti 09:02, 21. 2. 2008 (UTC)

Název firmy[editovat zdroj]

Je to propagace (laciná?), když se uvede název firmy, která má na břehu jezera významnou továrnu? Podle mě ne. --Miraceti 11:12, 15. 2. 2008 (UTC)

podle tam ten název klidně může být, takových názvů je na cs wiki více (např. u severočeských jezer v zatopených dolech) a rozhodovat která firma je dosti významná a která ne je ošidné. Mircea 11:44, 20. 2. 2008 (UTC)