Diskuse:Želmíra Kálalová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele 193.179.60.87 v tématu „Po 2.sv.válce

Po 2.sv.válce[editovat zdroj]

@Mojmir Churavy Je to ona (Q95166003)? --Vojtěch Dostál (diskuse) 17. 5. 2023, 22:23 (CEST)Odpovědět

@Vojtěch Dostál Ahoj Vojto, je zde mnoho společných indicií, které ukazují na to, že obě osoby (Želmíra Kálalová provdaná Želmíra Richtová) jsou jedna a tatáž.
  • Po 2. sv. válce se Želmíra Kálalová provdala za Radovana Richtu („V roce 1950 se oženil s přítelkyní z Předvoje a spoluvězeňkyní z Pankráce a Terezína Želmírou Kálalovou“, respektive: „V roce 1950 se Želmíra vdala za svého bývalého kolegu z odboje Radovana Richtu.“) Takže se nejspíše jmenovala po svatbě Richtová.
  • Datum narození (Želmíra Kálalová (* 27. února 1925)) je převzato z [Památník Terezín (pamatnik-terezin.cz) databáze Terezín], kde může být chyba.
  • Datum narození (Želmíra Richtová (* 27. srpna 1925 Ostrava) je ze 2 zdrojů „NK ČR“ a „Biblio“ a bude asi správně.
  • Želmíra Kálalová byla za protektorátu členkou komunistického odboje
  • PhDr. Želmíra Richtová publikovala v počátku 50. let 20. století díla s názvy jako: Boj komunistické strany Československa na obranu Sovětského Svazu v období hospodářské krise; Bolševické zocelení Komunistické strany Československa v boji za zájmy pracujícího lidu v době hospodářské krise.
  • Závěr: Jsem si 100 procent jist, že jde o stejnou osobu !!!
  • Dotaz: Co teď s tím ve Wikidatech? Chtělo by to sjednotit, ale nevím jak.
  • Do hesla Želmíra Kálalová je možno doplnit i její poválečný aktivity, získání titulu PhDr. + její publikační činnost, a také opravit datum narození a místo, ale to vše až po sjednocení ve Wikidatech, aby to šlo kvalifikovaně propojit.
--Mojmir Churavy (diskuse) 18. 5. 2023, 07:48 (CEST)Odpovědět
@Mojmir Churavy Souhlasím s vývodem, obě položky jsem ve Wikidatech sloučil a ponechal tam obě data narození (nevíme, jaké je správně). --Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 5. 2023, 08:45 (CEST)Odpovědět
Provedl jsem nezbytné a logické úpravy v hesle.
--Mojmir Churavy (diskuse) 18. 5. 2023, 15:20 (CEST)Odpovědět
@Mojmir Churavy Ještě jsem zjistil, že Želmíra Richtová od konce 60. let působila jako Želmíra Kratochvílová (viz [1] [2]). V roce 1975 publikuje jako PhDr. Želmíra Kratochvílová, CSc. Z [3] je patrné, že Kratochvílová byla skutečně rozená Kálalová a ne Richtová, jak mylně uvádí [4]. Celé je to pak trochu komplikované, není jasné za koho se vlastně provdala a nemohu najít ani datum jejího úmrtí. Pro zajímavost označuji @Sapfan: a @Daniel Baránek:, kdyby chtěli o souvislostech mezi Želmírou Kálalovou, Richtovou a Kratochvílovou pátrat dále :-). --Vojtěch Dostál (diskuse) 22. 5. 2023, 17:24 (CEST)Odpovědět
Od Marie Richtové (druhé ženy Radovana Richty) jsem se před lety dozvěděl, že Želmíra roz. Kálalová žila po rozpadu manželství s RR s jiným mužem -- tj. zřejmě se provdala za s. Kratochvíla. Je to pravděpodobné, doložit z pramenů to nemohu. Pochybuji, že paní Marie ještě žije. Spíš se můžete zkusit obrátit na syna Karla nebo vnuka Tomáše Richtovy, ale pochybuji, že budou mít k dispozici veřejně ověřitelné zdroje, které by na Wikipedii prošly. Jedině snad získané údaje zveřejnit např. na vhodných webových stránkách a odkázat se pak na ně. --193.179.60.87 5. 8. 2023, 00:15 (CEST)Odpovědět