Diskuse:Řád německých rytířů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 88.146.224.76 v tématu „nestrannost

Hezký, poutavě a zřejmě i nestranně napsaný článek. --Vit001 19:54, 22. 3. 2007 (UTC)

Nestavím jse na stranu nikoho, ale jste si jisti že Řád německých rytířů je ještě funkční!?!

  • a) Nejsme poradna
  • b) Píšeme i o historii, takže je nám to jedno

--Serval 15. 8. 2009, 07:41 (UTC)

Infobox zaniklý stát[editovat zdroj]

Článek je rytířském řadu, infobox zaniklý stát, tak do článku nepatří a prosím nevracejte jej tam. Děkuji. --Saltzmann (diskuse) 3. 10. 2012, 20:49 (UTC)

Ano, článek je o rytířském řadu, ale je zároveň o zaniklém státu. Jistě jste ten článek četl, tak víte o čem je řeč - od zabrání Prus (což je celá kapitola "Činnost řádu ve středověku") až po sekularizaci území pruského státu (rok 1525) pojednává článek pouze o zaniklém státu. Rytířský řád i řádový stát je jedno a totéž a nemá cenu tento text pojednávající o státu oddělovat nebo kopírovat do článku věnovaném speciálně řádovému státu, protože oba články by byly identické. A aby toho nebylo málo, tak následující nástupnické státy jako například články Pruské vévodství a Polské království odkazují ve svých infoboxech na tento článek jako na zaniklý předcházející stát. Proto prosím nevracejte mé změny. Děkuji. --Dragovit 5. 10. 2012, 8:35 (UTC)

Otázka
myslím,že hlavním sídlem řádu německých rytířů byl řádový hrad Malbork a další hrady v Pobaltí,kde působili--History A.M (diskuse) 21. 11. 2012, 16:09 (UTC)

Řád německých rytířů vs Vatikán v současnosti[editovat zdroj]

Zdravím! V článku o maltézských rytířích je odkaz na toto údajné prohlášení papeže 16. 10. 2012: Svatý stolec o legitimitě rytířských řádů a vyznamenání. Podle něj (jestliže je pravdivé a jestli ho správně chápu) jsou němečtí rytíři (katolickým) řádem, který ale není uznávaný papežem… Vyzná se v tom někdo trochu víc a mohl by to zmínit/objasnit i v tomhle článku? Díky! --Ozzy (diskuse) 24. 1. 2014, 15:54 (UTC)

Ps: Ještě mě napadlo, jestli vtip nespočívá v tom „rytířský“, zatímco oficiální označení řádu je dnes jiné… --Ozzy (diskuse) 24. 1. 2014, 16:00 (UTC)
Ve zdroji se doslova píše Všechny ostatní řády, nově založené a odvolávající se na zaniklé středověké řády, nejsou Svatým stolcem uznány a nemohou si nárokovat, že navazují na jejich historickou a právní legitimitu, jejich cíle a organizační strukturu. což rozhodně není případ "Německých rytířů", kteří jak píšete navíc už rytířským řádem nejsou. Že se opravdu jedná o "rovnocenný" katolický řád viz http://www.nemeckyrad.cz/ v pasáži „Velmistr Bruno Platter u papeže Františka“. --Saltzmann (diskuse) 24. 1. 2014, 22:24 (UTC)
      • Přesně tak, už se nejmenují Řád německých rytířů, ale Německý řád a nejsou rytířským řádem. Viz [1]:"Zásadní obrat v celkovém postavení řádu přinesla nová statuta z roku 1929. Zavedla nový název "Německý řád", zcela zrušila rytířskou složku (její členové byli ponecháni na dožití), pojala řád jako sdružení kněží, sester a familiářů, položila zvýšený důraz na funkci pastorační, vzdělávací, humanitární a sociální.".--Yopie (diskuse) 24. 1. 2014, 22:52 (UTC)

Zaujatost[editovat zdroj]

Druhá část článku o zlých nacistech a komunistech je opravdu silná káva :-) A že lidé se neidentifikovali podle jazyka a národnosti,proto se řád jmenuje německý a podporoval německé osídlení a chránil tyto osady,aha. Stejně tak si nemyslím,že řád byl za Třetí Říše výrazně pronásledován,když se k němu hlásil i Himmler a okultní spolky.Existují i záběry Hitlerjungend s vlajkami řádu.Možná byla pronásledována pouze organizace,ale ne myšlenka a jeho tradice.No zdrojovat a upravovat to nebudu,to by asi stejně nešlo,postrádalo by to styl Wikipedie.Ale je to psáno hodně v duchu dnešního pohledu na věc.2A00:1028:83B4:A662:118E:1C16:E9BA:9474 16. 8. 2018, 21:48 (CEST)Odpovědět

nestrannost[editovat zdroj]

Celý článek mi připadá dost zaujatý. Je jistě v pořádku být Němec a mít rád řád německých rytířů, jen by pak bylo vhodnější psát německy a na německou wikipedii.

Co se mi nezdá být v pořádku po věcné stránce, je toto: "nástup nacismu. Řád patřil mezi jeho skalní odpůrce a trpěl rozsáhlým pronásledováním." To by mělo být buď pečlivě ozdrojováno, nebo z článku vypuštěno.

Dále tvrzení o pronásledování členů řádu za komunismu by také mělo být ozdrojováno, zejména s přihlédnutím ke konstatování, že zbyli jen dva a tedy ti dva byli krutě pronásledováni?

A tvrzení o nelegálním zabavení majetku řádu komunisty opakovaně prověřovaly soudy a opakovaně konstatovaly, že řád na svůj majetek právo nemá. Tedy toto by mělo být asi přeformulováno, podle posledních rozhodnutí i mezinárodniho soudu ztratil řád svůj majetek v Česku podle práva a bez nároků na odškodnění. viz https://prazsky.denik.cz/denik-v-regionech/hrad-bouzov-rade-nemeckych-rytiru-soud-2021.html Byť s jednou výjimkou https://www.novinky.cz/domaci/clanek/soud-uznal-narok-zenske-vetve-radu-nemeckych-rytiru-na-dum-a-pozemek-40329424

" --88.146.224.76 20. 7. 2022, 13:07 (CEST)Odpovědět