Diskuse:Český státní svátek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nemela by mita tabulka 28 sloupcu, aby z ni jasne vyplyvaly pocty pracovnich dnu? (I kdyz na vysledku to nic nemeni)

Oslava státnosti[editovat zdroj]

U tvrzení "V Česku státní svátky na rozdíl od ostatních svátků oslavují českou státnost,..." by bylo vhodné doplnit zdroj, neboť u některých našich státních svátků není oslava státnosti vůbec zřejmá a dalo by se o ní možná i úspěšně pochybovat. Nezpochybnitelými jsou snad jen 1.1., 28.9., 28.10. a 17.11., i když Den české státnosti ve spojitosti se sv. Václavem je sám o sobě těžko pochopitelný a jeho podstata není ani v hlavním článku ve Wikipedii spolehlivě vysvětlena. --Daniel Pospíšil (diskuse) 1. 10. 2012, 03:40 (UTC)

Díky za přidání zdroje. Zdůvodnění jsou to sice značně chatrná a dalo by se s nimi polemizovat, ale je to holt jednou zákon a s tím asi nic nenaděláme. ;-) Je to zřejmně nějaký staší návrh tohoto zákona, protože v něm chybí 1. leden a 28. září, ale to by snad ani tak nevadilo.
V důvodové zprávě mě zaujalo především zůvodnění 6. července jako svátku "nejvyšší oběti, kterou může člověk přinést za své přesvědčení". Někde jsem četl, že i o Velkém pátku se jednalo v souvislosti se zařazení na seznam svátků (byť ne těch státních) a tak mě napadlo, že by se pro to dalo použít úplně stejné zdůvodnění jako v předchozím případě. :-)
--Daniel Pospíšil (diskuse) 12. 11. 2012, 19:12 (UTC)

28. září se objevilo v komplexním pozměňovacím návrhu, který byl výsledkem projednání původního návrhu zákona výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. 1. leden byl přidán na základě pozměňovacího návrhu Cyrila Svobody. Velký pátek chtěl do zákona přidat návrh novely zákona z dílny Senátu, který sněmovna v prvním čtení zamítla. --Mormegil 12. 11. 2012, 21:19 (UTC)
Nicméně důvody zavedení dvou nových svátků už uvedeny nejsou, pravděpodobně ale zazněly během projednávání těchto návrhů. Zejména kolem Sv. Václava bylo docela živo. --Daniel Pospíšil (diskuse) 14. 11. 2012, 02:17 (UTC)