Dům učitelů (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům učitelů
Pohled na budovu v roce 2011
Pohled na budovu v roce 2011
Základní informace
Slohmoderní architektura
Poloha
AdresaNovi Sad, SrbskoSrbsko Srbsko
UliceVojvode Putnika
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům učitelů (srbsky Учитељски дом/Učiteljski dom) je rohová modernistická budova, která se nachází v srbském městě Novi Sad. Nachází se v blízkosti řeky Dunaje na rohu ulic Vojvode Putnika a Ive Lole Ribara.

Novosadští učitelé odkoupili pozemek na výstavbu budovy v roce 1933. Tato lokalita byla vybrána především proto, že v 30. letech 20. století se město Novi Sad rozvíjelo směrem od Dunajského parku k řece Dunaji v místě původního lužního lesa na břehu veletoku.

Návrh stavby připravil architekt Danilo Kaćanski. Budova byla vybudována v polovině 30. let; stavba byla dokončena roku 1936.[1] Její vznik financovali novosadští učitelé (vybudována byla nákladem 1,5 milionu tehdejších dinárů) a po dokončení věnovali budovu městu. Čtyřpatrová budova je nápadná díky vstupu v průčelí, který je obložen dekorativním kamenem. Nad vchodem do budovy se nachází socha Đorđe Natoševiće.[2] Uvnitř se nacházela knihovna, velký sál, prostor pro vzdělávání učitelů a pedagogické muzeum. Druhé a třetí patro sloužilo jako byty pro učitele a profesory.

Po druhé světové válce byl dům předán jiným vzdělávacím organizacím (např. Klub pracovníků ve vzděláváníKlub prosvetnih radnika).

V druhé dekádě 21. století byl dům rekonstruován.[3] Obnova fasády byla uskutečněna nákladem 15 milionů srbských dinárů, do té doby z několik desítek let staré budovy odpadávaly kusy fasády.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ЗГРАДА УЧИТЕЉСКОГ ДОМА У НОВОМ САДУ (ФОТО/ВИДЕО). gradskeinfo.rs [online]. [cit. 2024-03-10]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. Článek na portálu nshronika.rs (srbsky)
  3. Článek na portálu blic.rs (srbsky)