Dům čp. 5 (Mikulášovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel Ron /
Dům čp. 5 v Mikulášovicích
Účel stavby

restaurace a hotel

Základní informace
Slohlidová architektura
Výstavbadruhá polovina 18. století
Materiálydřevo, hrázděné zdivo, kámen, cihly
Poloha
AdresaMikulášovice 5, Mikulášovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky24120/5-3862 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům čp. 5, známý také jako hotel Ron, v Mikulášovicích pochází z konce 18. století. Podstávkový dům s hrázděným patrem, mansardovou střechou a mladším zděným přístavkem patří k nejstarší zástavbě města. Roku 1966 byl zapsán jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hotel Ron čp. 5 byl postaven ve druhé polovině 18. století za vlády římskoněmeckého císaře Josefa II. Stojí naproti Císařskému domu č.p. 2 a zároveň vedle kostela svatého Mikuláše. Před budovou hotelu je umístěna socha svatého Jana Nepomuckého, naproti pak Panny Marie (u čp. 8). Poslední květnový den roku 1768 začalo v předchůdci dochovaného domu hořet, v té době se uvnitř nacházela pekárna Adolfa Dittricha, která kvůli požáru shořela. Hotel Ron patří k nejstarší původně dochované budově v Mikulášovicích. Byl postaven za účelem poskytovaní pohostinských služeb s hospodářským zázemím. Pro tyto účely byl také v roce 1993 opět zrekonstruován. Architektonický projekt rekonstrukce zpracoval akademický architekt Antonín Studený.

Dům čp. 5 je v soukromém vlastnictví a slouží jako hotel Ron. Dne 4. dubna 1966 byl zapsán jako nemovitá kulturní památka.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Roubený patrový dům s mansardovou střechou, podstávkou v přízemí, hrázděným patrem a patrovým zděným přístavkem stojí na obdélném půdorysu. Dům je postaven na vysokém kamenném soklu vyrovnávajícím svažitost terénu. V době rekonstrukce byly zanechány původní materiály (dřevěné trámové stropy v restauraci, salónek a hotelové pokoje, klenbové stropy v pivnici). Do sklepa ústí několik set metrů dlouhá štola sloužící jako kopaná studna.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-01-21]. Identifikátor záznamu 135162 : Dům čp. 5. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KARLÍČEK, Petr; NĚMEC, Jan. Mikulášovice. Dlouhá historie nejdelšího města českého severu. 1. vyd. Mikulášovice: Město Mikulášovice, 2016. 264 s. ISBN 978-80-270-0806-3. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]