Dům čp. 35 (Liptaň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům čp. 35
Základní informace
Materiálcihla
Poloha
AdresaBučávka, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky52162/8-4094 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům čp. 35 je na katastrálním území Bučávka obce Liptaň v okrese Bruntál. Venkovský dům z 18. století je příkladem lidového stavitelství na Osoblažsku. Dne 12. listopadu 2002 byl Ministerstvem kultury České republiky prohlášen kulturní památkou Česka.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o domu je z roku 1793. Dům je samostatně stojící omítaná zděná přízemní částečně podsklepená stavba na půdorysu obdélníku postavená na kamenné podezdívce. Dům je orientován štítovým průčelím k silnici. Má eternitovou sedlovou střechu. Ve východním průčelí jsou dvě okenní osy. Je ukončeno korunní římsou, na kterou nasedá zděný štít. Ve štítu jsou dvě obdélná okna a nad nimi datace 1926. V severní okapové fasádě je hlavní vstup s verandou. K západní štítové straně byl přistavěn zděný chlév, nyní využívaný jako dřevník.

Dispozice domu je trojdílná s dvoutraktovým uspořádáním. V síni je strop klenutý českou plackou. Podlahy jsou dlaždicové a prkenné. V západní části je původní chlév rekonstruován na místnost s dlaždicovou podlahou, strop je zaklenutý segmentově do traverz. Za chlévem jsou ještě dvě místnosti. Jedna plochostropá s prkennou podlahou, druhá s betonovou podlahou a trámovým stropem.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-02-11]. Identifikátor záznamu 1073982384 : venkovský dům s deštěnou stodolou. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. ULBRICHOVÁ, Petra. Rozhodnutí o prohlášení za kulturní památku. iispp.npu.cz [online]. 12.11.2002 [cit. 2020-02-11]. Dostupné online. 
  3. Bakalářská práce s.27. Poznámka: chybně uveden pod Arnultovice č.p. 146

Související články[editovat | editovat zdroj]