Důl McArthur River

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Důl McArthur River
Těžební prostor dolu
Těžební prostor dolu
Základní údaje
Jiné názvyMcArthur River Uranium Mine
(oficiální název v angličtině)
Typ dílahlubinný důl
Těžbauranová ruda
Poloha
StátKanadaKanada Kanada
ProvincieSaskatchewan
Souřadnice
Důl McArthur River
Důl McArthur River
Provozní údaje
VlastníkCameco ( 70 %) a Orano Mining (původně Areva Resources Canada)
Období těžbyod roku 2000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kanadský Důl McArthur River (anglicky McArtur River Uranium Mine) je nejproduktivnější uranový důl na světě. Tento hlubinný důl se nachází v provincii Saskatchewan v centrální části Kanady, na území nejrozlehlejší a nejseverněji položené saskatchewanské divize č. 18 - Saskatchewan Census Division No. 18. Důl leží 620 km vzdušnou čarou směrem na sever od Saskatoonu, největšího města zmíněné provincie. Důl McArthur River je ze 70 % ve vlastnictví kanadské společnosti Cameco, zbylých 30 % náleží francouzské společnosti Orano Mining, jejíž předchůdkyní byla Areva (Areva Resources Canada), nástupkyně společnosti COGEMA. [1]

Athabaská pánev[editovat | editovat zdroj]

Důl McArthur River se nachází v Athabaské sedimentární pánvi (anglicky Athabasca Basin) při západním okraji Kanadského štítu.

Geologická mapa Kanady, Kanadský štít je vyznačen červeně

Leží zhruba 230 km jihovýchodně od jezera Athabasca a 80 km směrem na severovýchod od bývalého povrchového uranového dolu a pozdější úpravny uranové rudy Key Lake, který byl vybudován při jižním okraji athabaských uranových ložisek, jež jsou nejbohatší na světě.

Na severovýchod od Dolu McArthur River je v provozu podobně výnosný Důl Cigar Lake (Cigar Lake Mine), ve stejném směru pak o něco dále ještě leží uranové doly McClean Lake (McClean Lake Mine) a Rabbit Lake (Rabbit Lake Mine) poblíž jezera Wollaston. Severozápadně od Dolu McArtur River, směrem k jezeru Athabasca, byl v letech 1980 až 2002 činný uranový důl Cluff Lake (Cluff Lake Mine), kde byl kombinován povrchový a hlubinný způsob těžby.

Kanada je s 15% podílem druhým největším světovým producentem uranu. Od roku 2009 první místo na světě náleží Kazachstánu, jehož produkce téměř dvojnásobně převyšuje produkci Kanady. Třetí v pořadí je Austrálie a čtvrtá Namibie.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ložisko na McArthurově řece (McArthur River) bylo odkryto v roce 1988. Těžba, která probíhá v hloubce 500 - 600 metrů, zde byla zahájena v roce 2000. V roce 2012 se Důl McArthur River podílel na světové produkci uranu 13 procenty, což jej zařadilo na první místo na světě. Vzhledem k dlouhodobé stagnaci světových cen uranu společnost Cameco v roce 2017 avizovala, že v následujícím roce 2018 bude v tomto dole těžba uranu částečně utlumena.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Spojení do dolu je zajišťováno především letecky - 2,8 km směrem na východ od těžního prostoru se nachází letiště McArthur River Airport. K dolu vede od jihu též pozemní komunikace. Tato silnice, která je pokračováním Saskatchewan Highway 914, oficiálně končící u Dolu Key Lake, je v soukromém vlastnictví firmy Cameco.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků McArthur River uranium mine na anglické Wikipedii a Mine d'uranium de McArthur River na francouzské Wikipedii.

  1. Uranium mines [online]. Orano Group [cit. 2018-11-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-10-22. (anglicky/francouzsky) 
  2. World Uranium Mining Production [online]. World Nuclear Association, 2018-07 [cit. 2018-11-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]