Committee on Public Information

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Committee on Public Information
Film vytvořený ve spolupráci s CPI
Film vytvořený ve spolupráci s CPI
Založeno14. dubna 1917
Zaniklo30. června 1919

Committee on Public Information (česky Výbor pro veřejné informace), známý též pod názvy CPI či Creel Committee (Creelův výbor) byl americký orgán spadající pod vládu Spojených států, který během první světové války měl za úkol ovlivňovat veřejné mínění k podpoře účasti USA ve válce. Výbor byl založen prezidentem Woodrowem Wilsonem.[1]

Účel působení[editovat | editovat zdroj]

Během 26 měsíčního působení, od 14. dubna 1917 až do 30. června 1919, výbor využíval všech tehdy dostupných médií, aby přesvědčil veřejnost o správnosti americké účasti v první světové válce. Kromě běžného informování veřejnosti využíval i propagandu.

Výbor pro veřejné informace sídlil v Washingtonu, D. C., měl celkem sedm stálých členů a na 75 000 dobrovolníků. Byl známý hlavně díky agitační kampani, kterou prováděl v biografech. Agitační materiály běžely v době, kdy se měnily promítací pásky filmu. Jelikož tato výměna trvala přibližně čtyři minuty, říkalo se jim Four minutemen, což je odvozeno z názvu Minutemen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Committee on Public Information na anglické Wikipedii.

  1. Woodrow Wilson: Executive Order 2594—Creating Committee on Public Information. www.presidency.ucsb.edu [online]. [cit. 2018-06-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]