Claire Hamill

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Claire Hamill
Základní informace
Narození4. srpna 1954 (69 let)
Anglie Port Clarence, Anglie
ŽánryFolk rock, new-age, dream pop, progressive rock, jazz fusion
Povoláníhudebník
Nástrojezpěv, kytara
Aktivní roky1971 - dosud
VydavateléIsland
Konk
Příbuzná témataWishbone Ash, Steve Howe
Webclairehamill.co.uk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josephine Claire Hamill (* 4. srpna 1954 Port Clarence, County Durham, Anglie) je britská zpěvačka-písničkářka. Vedle sólové kariéry spolupracovala s Wishbone Ash[1] a kytaristou skupiny Yes, Steve Howem.[2]

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Claire Hamill působí na hudební scéně od svých 17 let. V roce 1971 se stala jednou z prvních britských zpěvaček-písničkářek a mnoha kritiky byla srovnávána s Joni Mitchell.

Jejím debutovým albem bylo One House Left Standing, na jehož obalu byla zpěvačka na pozadí její rodné město.[1] Brzy poté se vydala na první turné po Spojeném království, jako podpora Johna Martyna. V roce 1973 doprovázela na turné po USA skupiny Procol Harum a Jethro Tull. Po skončení turné se vrátila do Británie, aby natočila své nové album October ve studiu Manor Studio Richarda Bransona v Oxfordshire, ve kterém Mike Oldfield vytvořil své album Tubular Bells. Po té pokračoval na turné se skupinou King Crimson.

V roce 1973 potkala Ray Daviese z Kinks, se kterým podepsal smlouvu u jeho značky Konk a vydala zde své třetí album Stage Door Johnnies album, které obsahovalo její první písničky předělávky. V témže roce jezdila po druhém americkém turné a ve Spojeném království s Gilbertem O'Sullivanem. Nakonec nahrála u značky Konk své poslední album 70. let, nazvané Abracadabra.

Začátkem 80. let spolupracovala s Wishbone Ash, kdy se objevila jako host na jejich albech Just Testing (1980) a Number the Brave (1981), doprovodila je též na turné1981/82. Jako host se znovu objevila na albu Bare Bones z roku 1999.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Claire Hamill na anglické Wikipedii.

  1. a b HILL, Gary. Claire Hamill – biography [online]. Allmusic [cit. 2013-09-18]. Dostupné online. 
  2. Claire Hamill – credits [online]. Allmusic [cit. 2013-09-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]