Chrám svatého Rastislava (Bratislava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Rastislava (Bratislava)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBratislava
OkresBratislava II
ObecRužinov
Souřadnice
Chrám svatého Rastislava (Bratislava)
Chrám svatého Rastislava (Bratislava)
Základní informace
Církevpravoslavná
Provincieprešovská
ZasvěceníRostislav
Datum posvěcení12. května 2013
Architektonický popis
ArchitektMilan Andráš
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Rostislava v Bratislavě je pravoslavným chrámem v hlavním městě Slovenské republiky. Nachází se na Tomášikově ulici v Bratislavě v městské části Ružinov.

Historie chrámu[editovat | editovat zdroj]

Tento pravoslavný chrám se začal stavět pro potřeby rostoucího počtu pravoslavných křesťanů v Bratislavě. Ti měli k dispozici bývalý římskokatolický chrám v Podhradí, který však kapacitně pro potřeby pravoslavné církve nestačil.

Pozemek pro nový pravoslavný chrám posvětil ruský pravoslavný patriarcha Alexej II. v roce 1996. Základní kámen chrámu posvětil konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj II. během své návštěvy Slovenska.

Stavbu chrámu začala realizovat firma, jejíž společníkem byl Alexander Belousov, manžel tehdejší poslankyně a členky SNS Anny Belousovové v roce 2002. Pro finanční problémy a velké dluhy byla stavba od roku 2003 zastavena. Začala chátrat a stala se útočištěm bezdomovců. Mnohé její části byly rozkradeny.

Díky sbírkám a úsilí pravoslavných věřících byly v roce 2007 dluhy vyrovnány a pokračovalo se ve stavebních pracích. Slavnostní vysvěcení chrámu se uskutečnilo 12. května 2013 v přítomnosti pravoslavného duchovenstva ze Slovenské republiky, ale i ze zahraničí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Stavba je postavena v byzantském architektonickém stylu s využitím některých moderních prvků. Autorem projektu je Ing. arch. Milan András. Jde o stavbu z monolitního železobetonu. Střecha je pokryta měděným plechem. Chrám má jeden hlavní vchod a dva vedlejší vchody. Nejvyšší kupole dosahuje výšky 26 metrů.

Ikonostas chrámu je z dubového dřeva, jehož životnost je až 1200 let. Jde o klasický řadový ikonostas, který sestává z pěti řad. Jeho autory jsou Michal Švajko a Radovan Kendereš.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chrám svätého Rastislava (Bratislava) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]