Chorvatský cestovní pas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vzor chorvatského biometrického pasu
Informační stránka Chorvatského pasu

Chorvatský cestovní pas se vydává občanům Chorvatské republiky pro mezinárodní cesty. Cestovní pas slouží hlavně pro mezinárodní cesty a neoficiálně i jako doklad o chorvatském občanství a totožnosti. Vydává je Ministerstvo vnitra Chorvatské republiky, resp. místní velvyslanectví nebo konzulát pro chorvatské občany v zahraničí. Jeho platnost je pět až deset let.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Za dob Rakousko-Uherska byly vydávány cestovní pasy na jméno krále uherského, byly psané chorvatsky a francouzsky a s erbem Trojjediného království na obálce.

Cestovní pas psaný na jméno Nikola Tesla.

První moderní cestovní pas Chorvatské republiky byl vydán 26. června 1991 poté, co Chorvatsko oznámilo ukončení vztahů a nezávislost na SFRJ. Staré jugoslávské pasy přestaly platit 25. června 1992. Starý název pro pas byl putnica, dnes se již nepoužívá.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Obsah pasu je napsán v chorvatštině, angličtině a francouzštině, má celkem 34 stran. Osobní údaje držitele jsou psány v chorvatštině. Od roku 2000 byly přidány holografické obrázky, mikrotisk a vodoznak. Fotografie je nyní vytištěna digitálně a přímo na papír. Všechny cestovní pasy se vydávají v Záhřebu a čekací doba je 30 dnů od podání žádosti.

Biometrické pasy jsou vydávány od roku 2009 v souladu s novými standardy Evropské unie a USA. Čip v pasu obsahuje dva otisky prstů a digitální obraz držitele.

Dne 3. srpna 2015 se začaly vydávat nové pasy s dodatečným nápisem „Evropská unie“.

Vízový systém[editovat | editovat zdroj]

Vízové požadavky chorvatských občanů
     Chorvatsko
     Svoboda pohybu
     Vízum není potřebné
     Vízum při příjezdu
     eVisa
     Vízum dostupné při příjezdu i online
     Vízum nutné před příjezdem

V roce 2006 Velká Británie zrušila víza pro chorvatské občany. V roce 2009 udělala totéž Kanada a 23. října 2021 zrušily víza pro chorvatské občany i USA.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Putovnica Hrvatske na chorvatské Wikipedii.