Chilwa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chilwa
Pobřeží jezera, v pozadí ostrov Chisi
Pobřeží jezera, v pozadí ostrov Chisi
Poloha
SvětadílAfrika
StátyMalawiMalawi Malawi, MosambikMosambik Mosambik
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1240 km²
Délka60 km
Šířka40 km
Objem1,8 km³
Max. hloubka2 m
Ostatní
Nadm. výška627 m n. m.
Přítok vodyNaisi, Thondwe, Phalombe, Songani, Domasi
OstrovyChisi
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chilwa je sladkovodní jezero v Africe. Nachází se v distriktu Zomba na jihovýchodě Malawi, krátký úsek jeho východního pobřeží náleží Mosambiku. Od roku 2006 má jezero s okolím status biosférické rezervace.

Jezero vyplňuje přírodní proláklinu a je obklopeno rozsáhlými bažinami. Je poměrně mělké (maximální hloubka činí dva metry) a značně mění rozlohu v závislosti na intenzitě srážek. Jeho velikost je uváděna jako 1240 km², ale fakticky může kolísat od 400 km² po 2600 km². Jezero postupně vysychá: David Livingstone ve svém deníku uvádí, že v roce 1859, kdy tudy procházel, sahalo až k pohoří Mulanje, které leží o 30 km jižněji.

Jezero Chilwa je bezodtoké. U jeho západního pobřeží leží ostrov Chisi o rozloze asi 20 km² a menší ostrov Thongwe, oba jsou obydlené.

V jezeře žije množství ryb, jako je keříčkovec červenolemý, parmička bažinná nebo endemický tlamoun Oreochromis shiranus chilwae. Chilwa leží na frekventované trase stěhovavých ptáků, z vodního ptactva jsou nejrozšířenější slípka zelenonohá a čírka hottentotská. Pobřežní vegetaci tvoří převážně orobinec druhu Typha domingensis.

Břehy ostrova jsou hustě osídleny, převážně příslušníky kmene Jaů. Obyvatelé se věnují pěstování rýže a lovu ryb a ptáků. Dánská humanitární organizace DANIDA financuje projekt, jehož cílem je nabídnout domorodcům nové způsoby obživy, které by byly šetrné vůči ekosystému jezera.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]